Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Η αληθινή σου φύση είναι η ευτυχία και η γαλήνη

Η εμπειρία τού να έχεις επίγνωση είναι η μόνη εμπειρία που είναι συνεχώς παρούσα. Με άλλα λόγια, το σώμα σου και ο κόσμος δανείζονται τη φαινομενική συνέχειά τους από την παρουσία της επίγνωσης.

Η εμπειρία τού να έχεις επίγνωση βρίσκεται πάντα στην ίδια κατάσταση: σήμερα το πρωί όταν έτρωγες πρωινό, αυτό που ήταν παρόν και είχε επίγνωση εκείνης της εμπειρίας, είναι το ίδιο που είναι αυτή τη στιγμή παρόν και έχει επίγνωση των εμπειριών σου τώρα.

Όλες σου οι σκέψεις, οι εικόνες, τα συναισθήματα, οι αισθήσεις του σώματος και οι πέντε αισθήσεις, έχουν αλλάξει πολλές φορές από το πρωί. Αλλά η εμπειρία της επίγνωσης έχει παραμείνει η ίδια. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις εμπειρίες που είχες το πρωί, αλλά και για οτιδήποτε βίωνες πριν από 10, 20, 30 ή 40 χρόνια. Το να έχεις επίγνωση παραμένει συνεχώς στην ίδια κατάσταση, είναι συνεχώς το ίδιο.

Όταν μιλάω για την εμπειρία της επίγνωσης μιλάω για τον εαυτό σου, όχι για μια αόριστη συνειδητότητα. Είναι η επίγνωση μέσα από την οποία όλοι μας έχουμε επίγνωση του εγώ (εγώ είμαι), του εαυτού μας, αυτού που είμαστε στην ουσία μας όλοι.

Αυτό βρίσκεται πάντα στην ίδια κατάσταση, έτσι όπως ήταν και όταν ήμασταν 5 χρονών. Δεν έχει αλλάξει, δεν έχει μετακινηθεί, δεν έχει μεγαλώσει, δεν έχει προστεθεί τίποτα επάνω του και δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα από αυτό. Είναι ταυτόχρονα ένα με όλες τις εμπειρίες και ανεξάρτητο από όλες τις εμπειρίες, όπως ο χώρος ενός δωματίου που αγγίζει όλα τα αντικείμενα που εμφανίζονται μέσα του, αλλά είναι ταυτόχρονα ελεύθερος από αυτά. Επομένως, η φύση του είναι η γαλήνη. Δεν επιθυμεί να κερδίσει ή να χάσει τίποτα από τις εμπειρίες. Είναι ήδη πλήρες. Επομένως, η φύση του είναι η ευτυχία.

Όταν λέω "η φύση του", εννοώ η φύση σου. Εσύ είσαι η ουσία του νου σου. Είσαι εγγενώς γαλήνιος και πλήρης, όχι επειδή έχει προηγηθεί μια συγκεκριμένη εμπειρία, αλλά επειδή αυτή η γαλήνη προηγείται όλων των εμπειριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου