Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Το πάθος και μόνο δεν αρκεί για να πετύχεις

Το πρόβλημα του να ακολουθήσεις το πάθος σου, είναι ότι μόνο το 20% των ανθρώπων έχουν μόνο ένα πάθος στη ζωή τους. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αρκετά πράγματα με τα οποία είναι παθιασμένοι, οπότε είναι δύσκολο να επικεντρωθούν σε ένα.

Ο μύθος ότι υπάρχει ένα πάθος στο οποίο θα αφιερώσουμε όλη μας τη ζωή, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ή ότι είναι αναίσθητοι και δεν παθιάζονται με τίποτα ή ότι έχουν χάσει τη μοναδική τους ευκαιρία να ζήσουν μια γεμάτη και διασκεδαστική ζωή.

Οι έρευνες, όμως, λένε ότι το πάθος για κάτι, δεν υπάρχει απλά μέσα μας, από τη φύση μας. Δεν είναι θέλημα της μοίρας. Είναι κάτι που το αναπτύσσουμε και το καλλιεργούμε.

Οι κορυφαίοι αυτού του κόσμου, δεν ξύπνησαν μια μέρα και αποφάσισαν να ακολουθήσουν το πάθος τους. Η ιστορίες τους δείχνουν ότι το πάθος τους εξελίχθηκε μέσα από τη σκληρή δουλειά, την επιμονή τους και την εξέλιξη των φυσικών ή επίκτητων ταλέντων τους.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία για να γεννηθεί ένα πάθος είναι ταλέντο-εξάσκηση-επιτυχία-πάθος. Οι σύγχρονες μελέτες πάνω σε επιτυχημένους ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με κάτι, αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πατήσουν τα 40 τους για να ανακαλύψουν το πάθος τους. Μέχρι τότε, απλά έχουν το χρόνο να εξασκηθούν, να δοκιμάσουν, να αποτύχουν, να ξαναδοκιμάσουν, να εξελίξουν και να καταλάβουν αυτό που τους αρέσει.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να αναζητάμε το πάθος μας. Είναι απίστευτα συναρπαστικό να ανακαλύψεις, τελικά, ότι υπάρχουν πράγματα που σε γεμίζουν και στα οποία είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις όλη σου τη ζωή.

Φυσικά, όλα όσα σε γοητεύουν στα 25 σου είναι μια καλή αφετηρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πιστεύω σου δεν θα αλλάξουν με τα χρόνια. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να γίνεις πραγματικά καλός σε κάτι. Άρα, δεν χρειάζεται να τα ανακαλύψεις όλα τώρα. Το να βρεις το πάθος σου δεν είναι σαν μια λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Το να βρεις το πάθος σου είναι ο προορισμός μιας μεγάλης διαδρομής, η ολοκλήρωση μιας μακράς διαδικασίας.

Εξασκήσου σε αυτά στα οποία είσαι καλός, σε αυτά που σε ευχαριστούν και μάθε! Χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση για να εξελίξεις το ταλέντο σου. Άκουσε τον εαυτό σου, δώσε βάση σε αυτά που σε ευχαριστούν και σε αυτά που σε δυσαρεστούν. Άφησε τον εαυτό σου να δοκιμάσει, να ξαναδοκιμάσει ακόμα πιο σκληρά ή ακόμα και να παρατήσει κάτι που δεν δουλεύει. Και μην ξεχνάς ότι το πάθος, το ταλέντο και η επιτυχία δεν είναι πράγματα αυτονόητα, αλλά χρειάζονται αγώνα. Όλοι οι κορυφαίοι στους οποίους ονειρεύεσαι να μοιάσεις, εξάσκησαν το ταλέντο τους για πολλά-πολλά χρόνια!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου