Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

5η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από δύο μαύρες τρύπες

blackholes-mergedΟι ερευνητές των δύο αμερικανικών ανιχνευτών LIGO ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν για 5η φορά  βαρυτικά κύματα από το διάστημα.  Αυτήν τη φορά τα βαρυτικά κύματα εκτιμάται ότι προέρχονται από τη συγχώνευση δύο σχετικά «ελαφριών» μαύρων οπών με μάζες 7 και 12 φορές μεγαλύτερες από τη μάζα του Ήλιου, σε απόσταση περίπου ενός δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
 
Σύγκριση των συγχωνεύσεων μαύρων οπών που παρατηρήθηκαν από τα συμβολόμετρα λέιζερ. Το LVT151012 ήταν πιθανώς ένα πραγματικό γεγονός, αλλά δεν είχε την απαιτούμενη εμπιστοσύνη από τους φυσικούς για να δηλωθεί πλήρως ως επίσημη ανίχνευση.
 
Η συγχώνευση άφησε πίσω της μία νέα μαύρη τρύπα με μάζα 18 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, πράγμα που σημαίνει ότι ενέργεια ισοδύναμη με περίπου μία ηλιακή μάζα εκλύθηκε στο διάστημα με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων, δηλαδή «ρυτιδώσεων» του χωροχρόνου, φθάνοντας έως τη Γη.
Είναι η ελαφρύτερη συγχώνευση από τα προηγούμενα πέντε ζευγάρια  μαύρων οπών και πήρε αριθμό καταλόγου GW170608
 
Το συμβάν έγινε αντιληπτό από τους δύο επίγειους ανιχνευτές στις ΗΠΑ στις 8 Ιουνίου φέτος και η ανακοίνωσή του καθυστέρησε για να υπάρξει η αναγκαία επιβεβαίωση.
 
Η νέα ανακάλυψη αποτελεί άλλο ένα βήμα για την ανάπτυξη της λεγόμενης «αστρονομίας πολλαπλών μηνυμάτων», στην οποία οι αστρονόμοι θα συνδυάζουν, πλέον, στοιχεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τα βαρυτικά κύματα.
 
Σήμερα, οι αμερικανικοί ανιχνευτές LIGO και ο ευρωπαϊκός VIRGO στην Ιταλία βρίσκονται εκτός λειτουργίας, προκειμένου να αναβαθμισθούν, ώστε να επαναλειτουργήσουν το φθινόπωρο του 2018 με αυξημένη ευαισθησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου