Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ο γαλαξίας της Δίνης (Whirlpool)

M51Ο σπειροειδής γαλαξίας της Δίνης (whirlpool), που είναι επίσης γνωστός και ως Μ51α ή NGC 5194, έχει μια καθαρή δομή βραχιόνων. Αλληλεπιδρά με τον γαλαξία NGC 5195 σε απόσταση 23 εκατομμυρίων ετών φωτός και βρίσκεται στον αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών.
 
Είναι ένας από τους πιο διάσημους γαλαξίες. Ο γαλαξίας και ο συνοδός του παρατηρούνται εύκολα από τους ερασιτέχνες αστρονόμους ακόμη και με κιάλια. Ο γαλαξίας της δίνης είναι επίσης δημοφιλής στόχος για τους επαγγελματίες αστρονόμους που θέλουν να κατανοήσουν τη σπειροειδή μορφή και τις αλληλεπιδράσεις των γαλαξιών.
 
Ο γαλαξίας της Δίνης απέχει περίπου 23 εκατομμύρια έτη φωτός, και έχεο φαινομενική διάμετρο 11′,2 ο δίσκος του έχει διάμετρο περίπου 40.000 έτη φωτός. Μια μαύρη τρύπα που περιτριγυρίζεται από ένα δίσκο σκόνης μπορεί να υπάρχει στο κέντρο του γαλαξία. Αυτή η τρύπα έχει δύο δίσκους σκόνης, οι οποίοι διασταυρώνονται, κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο.
 
Επιπλέον, η συμπίεση του υδρογόνου έχει δημιουργήσει αστρογόνες περιοχές, οι οποίες εμφανίζονται ως φωτεινοί μπλε «κόμβοι» πάνω στους σπειροειδείς βραχίονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου