Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Το μεγάλο μυστήριο του άστρου με την υποθετική «εξωγήινη γιγάντια κατασκευή»

Ο αστέρας KIC 8462852 είναι ένα άστρο της κύριας ακολουθίας τύπου F (αστέρας ιονισμένου ασβεστίου) που βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 1.280 ετών φωτός από την Γη. Είναι δε γνωστός για τις ασυνήθιστες διακυμάνσεις φωτός που εμφανίζει.
 
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός υποθετικού δακτυλίου σκόνης, γύρω από τον οποίο λένε ότι είναι σε τροχιά το άστρο KIC 8462852. Ένα τέτοιο άστρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη σκόνη θα μπορούσε να εξηγήσει λίγο αλλά όχι όλα  από την παράξενη συμπεριφορά του άστρου

Οι διακυμάνσεις αυτές ανακαλύφθηκαν από ερασιτέχνες επιστήμονες ως μέρος του προγράμματος Planet Hunters, μετά από ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο παρατηρεί αλλαγές στη φωτεινότητα μακρινών αστέρων με σκοπό την ανίχνευση εξωπλανητών.
 
Έχουν προταθεί διάφορες υποθέσεις για την εξήγηση των έντονων ακανόνιστων αλλαγών στη φωτεινότητα του αστέρα όπως αυτή μετράται από την καμπύλη φωτός του, αλλά καμία μέχρι σήμερα δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως το φαινόμενο. Μια από τις κύριες υποθέσεις, εικάζει πως το φαινόμενο οφείλεται σε σμήνος παγωμένων θραυσμάτων κομητών σε μία εξαιρετικά εκκεντρική τροχιά γύρω από το άστρο.
 
Ωστόσο, η ιδέα ότι θραύσματα από ένα τέτοιο σμήνος θα μπορούσαν να υπάρχουν σε επαρκώς υψηλές συγκεντρώσεις ώστε να προκαλέσουν 22% απώλεια της παρατηρούμενης φωτεινότητας του αστέρα, έχει αμφισβητηθεί.
 
Μια άλλη υπόθεση προτείνει ένα μεγάλο αριθμό μικρών μαζών σε «πυκνό σχηματισμό» σε τροχιά γύρω από το αστέρι. Ωστόσο, φασματοσκοπική μελέτη του συστήματος δεν έχει εντοπίσει αποδείξεις για συγχωνευμένο υλικό, καυτή πυκνή σκόνη, ή περιαστρική ύλη από ενδεχόμενο πλανήτη που έχει εξατμιστεί ή εξερράγη εντός κοντινής απόστασης λίγων αστρονομικών μονάδων από το κεντρικό αστέρι. 
 
Έχει επίσης διατυπωθεί η υπόθεση ότι οι μεταβολές στην φωτεινότητα θα μπορούσαν να είναι σημάδια δραστηριότητας σχετιζόμενης με ευφυή εξωγήινη ζωή που κατασκευάζει μία σφαίρα Dyson.
 
Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες είναι αρκετά επιφυλακτικοί, με κάποιους να το θεωρούν αβάσιμο.
 
Ο KIC 8462852 δεν είναι ο μόνος αστέρας που έχει μεγάλες ακανόνιστες εκλείψεις, αλλά όλα τα υπόλοιπα αστέρια τέτοιου είδους είναι νεαρά αστρικά αντικείμενα που έχουν διαφορετικά μοτίβα επισκότισης. Έως το 2017, το πιο πρόσφατο συμβάν επισκότισης του KIC 8462852 ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου του 2017.
 
Σφαίρα Dyson
Πρόκειται για μια υποθετική μεγακατασκευή η οποία περικλείει έναν αστέρα και συσσωρεύει την ενέργεια που ο αστέρας εκπέμπει. Η έννοια της κατασκευής αυτής αναπτύχθηκε αρχικά από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Όλαφ Στάπλεντον στο μυθιστόρημα του με τίτλο Star Maker(1937), ενώ αργότερα η ιδέα προωθήθηκε και έγινε ευρύτερα γνωστή από τον θεωρητικός φυσικό και μαθηματικό Freeman Dyson (γνωστός για τις μελέτες του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική, τη φυσική στερεάς κατάστασης, την αστροφυσική και την πυρηνική μηχανική), σε μελέτη που εκπόνησε το 1960 με τίτλο Αναζήτηση για τεχνητές αστρικές πηγές υπέρυθρης ακτινοβολίας.
 
Ο Dyson εκτίμησε πως η ύπαρξη τέτοιων κατασκευών θα ήταν η λογική συνέπεια των αυξανόμενων αναγκών ενός τεχνολογικού πολιτισμού για ενέργεια και για την αναγκαιότητα διασφάλισης της προς την μακροχρόνια επιβίωση του. Πρότεινε επίσης πως η αναζήτηση για τέτοιου είδους κατασκευές θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη εξελιγμένων και νοήμονων εξωγήινων μορφών ζωής. Θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι τύποι σφαιρών και η ικανότητα απορρόφησης ενέργειας τους θα αντιστοιχούσε στις βαθμίδες τεχνολογικής ανάπτυξης της κλίμακας Καρντάσεφ.
 
Οι διαφόρων τύπων παρόμοιες συσκευές οι οποίες ως στόχο έχουν την απευθείας εκμετάλλευση των αστέρων και την αποθήκευση της ενέργειας τους, ονομάζονται σφαίρες Dyson, με κάποιες από τις υποθετικές αυτές προτάσεις να επεκτείνονται και στην δυνατότητα κατοίκησης ή ανάπτυξης βιομηχανίας επί των κατασκευών αυτών. Οι περισσότερες ιδέες αναπαριστώνται ως ένα κέλυφος το οποίο περικυκλώνει κάποιον αστέρα, υπάρχουν όμως και εκδοχές όπου η συσκευή είναι δακτύλιος ή συστοιχίες συσσωρευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου