Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ζεις μέσα σε ένα κελί φυλακής, μπορείς όμως να βγεις από εκεί

Η μεγαλύτερη δυστυχία στη ζωή είναι το να αισθάνεται κανείς βλάκας, ανόητος, ότι δεν αξίζει. Και κανένας δεν γεννιέται βλάκας, επειδή όλοι ερχόμαστε από την ίδια ύπαρξη. Και η ύπαρξη είναι καθαρή ευφυΐα.

Όταν ερχόμαστε στον κόσμο, φέρνουμε ένα άρωμα, μια γεύση από το πέρα. Αμέσως όμως η κοινωνία ορμάει πάνω σου κι αρχίζει να διδάσκει, να αλλάζει, να κόβει, να προσθέτει και σύντομα έχεις χάσει όλη την οξύνοια. Η κοινωνία σε θέλει να είσαι υπάκουος, κομφορμιστής, να σκέφτεσαι όπως και όλοι οι άλλοι. Μ’ αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται η ευφυΐα σου.

Ζεις μέσα σε ένα κελί φυλακής, μπορείς όμως να βγεις από εκεί. Θα είναι δύσκολο, επειδή το έχεις συνηθίσει. Θα είναι δύσκολο, επειδή δεν είναι κάτι σαν ρούχο που το βγάζεις — έχει γίνει πια σχεδόν το ίδιο σου το δέρμα.

Έχεις ζήσει εκεί μέσα πάρα πολύ καιρό. Θα είναι δύσκολο, επειδή αυτή είναι όλη σου η ταυτότητα. Πρέπει όμως να βγεις από εκεί μέσα, αν θέλεις να διεκδικήσεις το πραγματικό είναι σου.

Αν θέλεις πραγματικά να είσαι ευφυής, πρέπει να εξεγερθείς. Μόνο ο εξεγερμένος άνθρωπος είναι ευφυής. Τι εννοώ όταν μιλάω για εξέγερση; Εννοώ να εγκαταλείψεις όλα όσα σου έχουν επιβληθεί στη ζωή σου παρά τη θέλησή σου. Ψάξε και πάλι το ποιος είσαι. Άρχισε από το άλφα-βήτα και πάλι.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι όμοιος με κανέναν άλλον. Κάθε ένας είναι μοναδικός. Αυτή είναι η φύση της ευφυΐας. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν. Πώς μπορείς να συγκρίνεις; Εσύ είσαι εσύ κι ο άλλος είναι κάτι άλλο. Δεν είσαστε όμοιοι, οπότε καμία σύγκριση δεν είναι εφικτή.

Εμείς όμως έχουμε διδαχθεί να συγκρίνουμε και αυτό κάνουμε συνεχώς. Άμεσα, έμμεσα, συνειδητά, ασυνείδητα, ζούμε μέσα από τη σύγκριση. Και αν συγκρίνεις, τότε δε θα σέβεσαι ποτέ τον εαυτό σου. Κάποιος είναι πιο όμορφος από σένα, κάποιος είναι πιο ψηλός από σένα, κάποιος είναι πιο υγιής από σένα, κάποιος έχει μουσική φωνή και πάει λέγοντας. Κι εσύ βαραίνεις όλο και πιο πολύ αν συνεχίσεις να συγκρίνεις. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εδώ. Η σύγκριση θα σε τσακίσει.

Κι εσύ είχες μια όμορφη ψυχή, ένα όμορφο είναι που ήθελε να ανθίσει, που ήθελε να γίνει ένα χρυσό λουλούδι, αλλά δεν σου το επέτρεψαν ποτέ.

Ξαλάφρωσε. Άφησέ τα όλα αυτά στην άκρη. Διεκδίκησε και πάλι την αθωότητά σου, την παιδικότητα σου. Κι εγώ το ίδιο σου λέω: Αν δεν ξαναγεννηθείς…

Παράτα όλα τα σκουπίδια που σου έχουν επιβάλλει πάνω σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου