Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΗΠΑ και Ρωσία θα δημιουργήσουν νέο διαστημικό σταθμό στην τροχιά της Σελήνης

Συμφωνία με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, του Deep Space Gateway, υπέγραψαν η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos) και η NASA, στο πλαίσιο του προγράμματος Deep Space Gateway. Αυτό ανακο0ίνωσε ο επικεφαλής της Roscosmos, Ίγκορ Κομάροφ στο περιθώριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στην Αδελαϊδα.
 
Το πρώτο στάδιο του προγράμματος θα περιλαμβάνει την κατασκευή του τροχιακού τμήματος του σταθμού, ενώ οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιό του θα χρησιμοποιηθούν αργότερα στην επιφάνεια της Σελήνης και ενδεχομένως στον Άρη. Επίσης, ο ίδιος ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για να μπουν και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της NASA, η συμφωνία που υπεγράφη με τη Roscosmos αντικατοπτρίζει το «κοινό όραμα που μοιράζονται οι δύο υπηρεσίες. Και οι δύο υπηρεσίες, καθώς και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, βλέπουν το Gateway ως ένα στρατηγικό τμήμα της αρχιτεκτονικής επανδρωμένης εξερεύνησης του διαστήματος» σημειώνεται σχετικά- υπογραμμίζοντας πως το Deep Space Gateway είναι ακόμα σε στάδιο concept.
 
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της NASA, η ιδέα του Deep Space Gateway είναι η δημιουργία ενός «επανδρωμένου διαστημολιμένα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη…που θα λειτουργούσε ως πύλη προς το βαθύ διάστημα και την επιφάνεια της σελήνης».
 
Ο νέος σταθμός “Deep Space Gateway” μπορεί να συνδράμει στην «απόκτηση εμπειρίας για επανδρωμένες αποστολές βαθύτερα στο ηλιακό σύστημα, για πρόσβαση στην επιφάνεια της σελήνης με ρομποτικές αποστολές που θα έχουν τη δυνατότητα εν ανάγκη επιστροφής στη Γη εντός ημερών, παρά εβδομάδων ή μηνών», είχε ανακοινώσει η NASA τον περασμένο Μάρτιο.
 
Τον Ιούνιο ο Κομάροφ είπε ότι τόσο η Roscosmos, όσο και η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αντιλαμβάνονται ότι αν καταρρεύσει η συνεργασία, θα επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά όλων.
 
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Αμερικανός αστροναύτης Ντάγκλας Χ. Γουίλοκ είχε απευθύνει έκκληση στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για το καλό της ανθρωπότητας.
 
«Όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα», είπε. «Μπορούμε να χαράξουμε σύνορα, αλλά από το διάστημα δεν είναι ορατά…».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου