Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Χωρίς την επιλογή της κόλασης, ο παράδεισος θα είναι σκέτη κόλαση

Για μένα, το μόνο που χρειάζεται να επιτευχθεί είναι το να είσαι αθώος. Να είσαι αθώος και το θεϊκό κυλάει σ’εσένα, γεμάτο ευδαιμονία. Αθωότητα είναι η ικανότητα να παίρνεις, είναι η ικανότητα να είσαι τού θεϊκού. Να είσαι αθώος και ο επισκέπτης βρίσκεται εκεί. Εσύ γίνε ο οικοδεσπότης.

Αυτή η αθωότητα δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, επειδή η καλλιέργεια είναι πάντοτε μια επινόηση, είναι υπολογισμένη. Η αθωότητα δεν μπορεί ποτέ να είναι υπολογισμένη. Αυτό είναι αδύνατον!

Η αθωότητα είναι θρησκευτικότητα. Τo να είσαι αθώος είναι η κορύφωση της αληθινής πραγμάτωσης.

H αληθινή αθωότητα όμως έρχεται μόνο μέσα από μια συνειδητή επανάσταση. Δεν είναι δυνατόν να έρθει μέσα από οποιαδήποτε ασυνείδητη, συλλογική εξέλιξη. O άνθρωπος είναι μόνος. Είναι ελεύθερος να επιλέξει τον παράδεισο ή την κόλαση, τη ζωή ή το θάνατο, την έκσταση της πραγμάτωσης ή τη δυστυχία της λεγόμενης ζωής.

O Σαρτρ λέει κάπου: «Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος.» Μπορείς να επιλέξεις είτε τον παράδεισο είτε την κόλαση. Ελευθερία σημαίνει ότι μπορείς να επιλέξεις είτε το ένα είτε άλλο.

Αν μπορείς να επιλέξεις μόνο τον παράδεισο, τότε δεν υπάρχει επιλογή. Χωρίς την επιλογή της κόλασης, ο παράδεισος θα είναι σκέτη κόλαση. Επιλογή σημαίνει πάντοτε είτε αυτό είτε το άλλο. Δεν σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος να επιλέξεις μόνο το καλό. Τότε, δεν θα υπήρχε ελευθερία.

Αν επιλέξεις λάθος η ελευθερία γίνεται καταδίκη. Αν όμως επιλέξεις σωστά, τότε γίνεται ευδαιμονία. Εξαρτάται από σένα το αν η επιλογή σου μετατρέψει την ελευθερία σου σε καταδίκη ή σε ευδαιμονία. Η επιλογή είναι απολύτως δική σου ευθύνη.

Αν είσαι έτοιμος, τόνε μπορεί να αρχίσει από τα βάθη σου μια καινούργια διάσταση – η διάσταση της επανάστασης. Τώρα χρειάζεται μια επανάσταση, να σου ανοίξει καινούργιους ορίζοντες σ’ αυτό που βρίσκεται πιο πέρα.

Είναι μια ατομική επανάσταση,
μια εσωτερική επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου