Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ανιχνεύθηκαν για 4η φορά βαρυτικά κύματα που προέρχονται από μαύρες τρύπες

Οι δύο ανιχνευτές LIGO στις ΗΠΑ και ο ανιχνευτής VIRGO στην Ευρώπη (στην Πίζα της Ιταλίας) ανακοίνωσαν την πρώτη τους από κοινού ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων. Είναι κατά σειρά η τέταρτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το διάστημα, ενώ πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση που γίνεται από ένα δίκτυο τριών ανιχνευτών αντί για δύο, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες τρεις φορές.
 
Εικονογράφηση δύο μαύρων οπών σε τροχιά. Τελικά οι μαύρες τρύπες θα συγχωνευθούν, δημιουργώντας κύματα βαρύτητας.
 
Η ανίχνευση έγινε στις 14 Αυγούστου 2017 και, αφού επιβεβαιώθηκε, ανακοινώθηκε τώρα. Τα βαρυτικά κύματα προέρχονται από τη συγχώνευση δύο μαύρων οπών με μάζες περίπου 31 και 25 ηλιακών μαζών σε απόσταση 1,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
 
Η νέα μαύρη τρύπα που προέκυψε από τη συγχώνευση, εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου 53 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ηλίου μας, πράγμα που σημαίνει ότι κατά την κατακλυσμική διαδικασία, περίπου τρεις ηλιακές μάζες μετατράπηκαν σε ενέργεια βαρυτικών κυμάτων.
 
Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί από τον Albert Einstein πριν από έναν αιώνα ως μέρος της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, αλλά τα πρώτα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξή τους ήρθαν μόνο το 2015, όταν δύο αμερικανικοί ανιχνευτές βρήκαν το πρώτο τέτοιο σήμα.
 
Ο ανιχνευτής VIRGO – ένα υπόγειο όργανο σε σχήμα L που παρακολουθεί τα κύματα βαρύτητας χρησιμοποιώντας τη φυσική του laser και του διαστήματος – υποβλήθηκε πρόσφατα σε αναβάθμιση και, ενώ ήταν ακόμα λιγότερο ευαίσθητο από τους αμερικανικούς ανιχνευτές του, κατάφερε να επιβεβαιώσει το ίδιο σήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου