Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017

Όταν η σχέση βαλτώνει

Αποτέλεσμα εικόνας για boring relationshipΚάποια στιγμή έρχεται και αυτή η στιγμή που βαλτώνει μια σχέση. Σίγουρα δεν αποτελεί κανόνα αλλά είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Τι κάνεις τότε;

Όλες οι σχέσεις περνούν από διάφορες φάσεις με το πέρασμα του χρόνου δίχως τίποτα σαφώς να είναι κανόνας ή να αποτελεί όμοιο αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστη η φάση που μια μακροχρόνια ειδικά σχέση, υπόκειται κάποια στιγμή στην πλήξη, στη ρουτίνα και ακόμη και στη στασιμότητα.

Είναι ένα διάστημα άσχημο βέβαια αλλά όχι κάτι που δε διορθώνεται εάν κάποιος επιθυμεί να βγει από το βάλτο και να σώσει το οικοδόμημα. Απαιτείται δράση βεβαίως, εννοείται και από τις δυο πλευρές και επίσης να είναι πρόθυμος και δεκτικός ο ένας στις προσπάθειες του άλλου.

Πως και γιατί έρχεται ο βάλτος
Έχοντας και διατηρώντας μια σχέση που κρατάει χρόνια, εύλογο είναι ότι θα συμβούν πολλά και διάφορα δίχως να το καταλάβεις ενίοτε ή να το επιδιώξεις. Προβλήματα και υποχρεώσεις αλλά και η καθημερινότητα θα εισβάλλουν ανάμεσα στο ζευγάρι και θα αρχίσουν τριβές ή ενδεχομένως και απομάκρυνση. Δεν είναι ότι φεύγουν τα αισθήματα βέβαια μα αν όλα αυτά τα αφήσεις έτσι, θα γίνει μεγάλη ζημιά και όσο μάλιστα καθυστερείς, ίσως αποβεί και μοιραία.

Η αλήθεια είναι πως δε σου φταίει ο άλλος αλλά πέρα από τα παραπάνω, μπορεί να πέσεις και στην παγίδα να τον θεωρήσεις και δεδομένο κάποια στιγμή και να σταματήσεις να φέρεσαι όπως πριν ή να κάνεις ό,τι έκανες.

Αν όλα αυτά συμβούν λοιπόν και συνδυαστούν, δεν είναι δύσκολο να βαλτώσεις ούτε και να απορείς γι' αυτό. Το θέμα είναι να το αντιμετωπίσεις και να το ξεπεράσεις και υπάρχουν τρόποι και πράγματα που μπορείς να κάνεις ή αν μη τι άλλο να προσπαθήσεις διότι αξίζει τον κόπο.

Τρόποι αντιμετώπισης
Αρχικό στάδιο για να βγούμε από μια τέτοια κατάσταση είναι να την αναγνωρίσουμε αλλά και να κινητοποιηθούμε αφού βέβαια ενημερώσουμε και το έτερον ήμισυ. Σε πρώτη φάση οφείλει να πραγματοποιηθεί ένας διάλογος όπου θα ειπωθούν αλήθειες, θα γίνουν παραδοχές και αμοιβαία συμφωνία για την παρούσα κατάσταση αλλά και για το μέλλον αυτής.

Αν υποθέσουμε λοιπόν πως μπαίνει στόχος να σωθεί όλο αυτό, αρχίζει η δράση. Μια ωραία ιδέα αποτελεί να περάσεις αρκετό χρόνο με τον άλλον, να μιλήσεις και να θυμηθείς τα παλιά, ό,τι δηλαδή σας ένωσε. Οι όμορφες αναμνήσεις αν ζωντανέψουν, θα ανάψουν ίσως τη σπίθα ξανά μέσα από τα συναισθήματα που θα ξεπηδήσουν από αυτές.

Λύση μπορεί ωστόσο να αποτελέσει και το αντίθετο και εδώ επιλέγει κανείς τι θα βοηθήσει πιο πολύ. Εννοούμε την αποστασιοποίηση για λίγο του ενός από τον άλλον ώστε να καταλάβει το νιώθει αφενός κι αφετέρου να λείψουν ο ένας από τον άλλον. Να καταλάβουν τι φταίει που έφτασαν ως εδώ τα πράγματα και να αλλάξουν στάση και άποψη μα και συμπεριφορά βάζοντας στόχο. Να ονειρευτούν από την αρχή και να βάλουν στην άκρη όσα τους χωρίζουν ή τους ενοχλούν παύοντας να τα κουβεντιάζουν ή να τα πράττουν ειδικότερα.

Ας δοκιμάσεις μια ανανέωση σε κάποιον ή σε όλους τους τομείς, αρχίζοντας από την εξωτερική εμφάνιση, την διακόσμηση το σπιτιού ή του υπνοδωματίου αλλά κυρίως της σεξουαλικής ζωής με διάφορους τρόπους. Επιδίωξε να αλλάξεις παραστάσεις ή να πας ένα ταξίδι για παράδειγμα ακόμη και κάπου που έχετε περάσει όμορφα. Βάλε την οικειότητα στη ζωή σου ξανά αγγίζοντας τον άλλον πιο πολύ αν έχεις πάψει και σταμάτα τα παράπονα γενικώς και τη γκρίνια.

Πρόσθεσε τον ρομαντισμό στη σχέση και βρες εκπλήξεις να κάνεις στον άλλον μα πάνω από όλα δείξε του πως αληθινά προσπαθείς και το θέλεις αυτό διότι αισθάνεσαι αυτά που πρέπει όπως και πριν.

Κάνε επιτέλους κάποια από τις υποχωρήσεις που ποτέ δεν έκανες ας πούμε για να τον ευχαριστήσεις και να αποδείξεις πως μετράει για σένα.

Να έχεις ψυχραιμία και θετικότητα σε όλη αυτήν την απόπειρα διότι παίζει ρόλο η ψυχολογία και για τους δυο. Μη κρατήσεις τίποτα για σένα μέσα σου από φόβο ή ντροπή αν πρόκειται να βοηθήσεις να επαναφέρετε τη ζωή σας στη ρότα που είχε. Αγνόησε και διέγραψε επιπρόσθετα όλα τα άσχημα που έχουν ειπωθεί ή έχεις βιώσει και προς θεού μη βγάζεις απωθημένα.

Υποθετικά πάντα και ανάλογα τα πρόσωπα και τη σχέση, όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά να σωθεί κάτι κι όχι μόνο αλλά να επανέλθει σε μια φυσιολογική και όμορφη κατάσταση. Αξίζει τον κόπο να πολεμήσει κανείς πριν παραδώσει τα όπλα και καταστραφεί κάτι που αποτελεί επένδυση από πολλές πλευρές.