Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Μόνο ο γεμάτος αγάπη άνθρωπος -εκείνος που είναι ήδη γεμάτος αγάπη- μπορεί να βρει τον κατάλληλο σύντροφο.

Έχω παρατηρήσει το εξής: αν είσαι δυστυχισμένος, θα βρεις κάποιον που είναι δυστυχισμένος. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έλκονται προς ανθρώπους δυστυχισμένους. Και είναι καλό, είναι φυσικό αυτό. Είναι καλό που δεν έλκονται οι δυστυχισμένοι προς ευτυχισμένους ανθρώπους΄ αλλιώς θα τους κατέστρεφαν την ευτυχία. Είναι πάρα πολύ εντάξει έτσι.

Μόνο οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έλκονται από ευτυχισμένους ανθρώπους.

Τα όμοια έλκονται μεταξύ τους. Οι ευφυείς άνθρωποι έλκονται από ευφυείς ανθρώπους΄ οι ανόητοι έλκονται από ανόητους.

Συναντάς ανθρώπους του ίδιου επιπέδου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει λοιπόν να θυμάσαι: είναι επόμενο να είναι πικρή μια σχέση που βγήκε μέσα από δυστυχία. Γίνε πρώτα ευτυχισμένος, γίνε χαρούμενος, γίνε γιορταστικός και μετά θα βρεις κάποια άλλη ψυχή που γιορτάζει και θα υπάρξει συνάντηση δυο ψυχών που χορεύουν και μέσα από εκεί θα προβάλει ένας σπουδαίος χορός.

Μη ζητάς να βρεις κάποια σχέση από μοναξιά, όχι. Τότε θα κινείσαι προς λάθος κατεύθυνση. Τότε θα χρησιμοποιείς τον άλλο ως μέσον και ο άλλος θα χρησιμοποιεί εσένα ως μέσον. Και κανείς δεν θέλει να τον χρησιμοποιούν ως μέσον! Κάθε άτομο είναι αυτοσκοπός. Είναι ανήθικο να χρησιμοποιείς κάποιον ως μέσον.

Μάθε πρώτα πώς να είσαι μόνος.

Αν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όταν είσαι μόνος, έχεις μάθει το μυστικό πώς να είσαι ευτυχισμένος. Τώρα μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και με άλλους. Αν είσαι ευτυχισμένος, τότε έχεις κάτι να το μοιραστείς, να το δώσεις. Κι όταν δίνεις, παίρνεις΄ δεν συμβαίνει αντίστροφα. Τότε εμφανίζεται η ανάγκη να αγαπήσεις κάποιον.

Συνήθως υπάρχει η ανάγκη να σε αγαπάει κάποιος. Πρόκειται για λάθος ανάγκη. Πρόκειται για παιδιάστικη ανάγκη΄ δεν είσαι ώριμη. Πρόκειται για τη στάση του παιδιού.

Γεννιέται το παιδί. Φυσικά, το παιδί δεν μπορεί να αγαπά τη μητέρα΄ δεν ξέρει τι είναι η αγάπη και δεν ξέρει ποια είναι η μητέρα και ποιος είναι ο πατέρας. Είναι τελείως ανίσχυρο. Δεν έχει ακόμη ενοποιηθεί η ύπαρξή του΄ δεν αποτελεί ένα όλο΄ δεν είναι συγκροτημένο ακόμη. Αποτελεί μιαν απλή δυνατότητα. Η μητέρα πρέπει να αγαπά, ο πατέρας πρέπει να αγαπά, η οικογένεια πρέπει να ρίχνει βροχή την αγάπη της πάνω στο παιδί. Τώρα μαθαίνει εκείνο ένα πράγμα: ότι όλοι πρέπει να το αγαπούν. Δεν μαθαίνει ποτέ ότι πρέπει να αγαπάει κι εκείνο. Θα μεγαλώσει τώρα το παιδί κι αν μείνει κολλημένο στη στάση αυτή, ότι όλοι πρέπει να το αγαπούν, θα υποφέρει σε όλη του τη ζωή. Το σώμα του έχει μεγαλώσει, αλλά ο νους του έχει μείνει ανώριμος.

Ο ώριμος άνθρωπος είναι εκείνος που καταλήγει να γνωρίσει και την άλλη ανάγκη: ότι τώρα πρέπει να αγαπήσει κάποιον.

Η ανάγκη να σε αγαπούν είναι παιδιάστικη, ανώριμη. Η ανάγκη να αγαπάς είναι ώριμη.

Κι όταν είσαι έτοιμος να αγαπήσεις κάποιον, θα γεννηθεί μια όμορφη σχέση΄ αλλιώτικα όχι.

΄΄Είναι δυνατό να κάνουν κακό ο ένας στον άλλο δυο άνθρωποι που έχουν σχέση μεταξύ τους;΄΄ Ναι, αυτό ακριβώς συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις καλό. Δεν κάνεις καλό ούτε καν στον εαυτό σου. Πώς να κάνες καλό σε κάποιον άλλο;

Δεν αγαπάς ούτε καν τον εαυτό σου - πώς γίνεται να αγαπάς κάποιον άλλο; Αγάπα τον εαυτό σου, κάνε καλό στον εαυτό σου.

Και οι δήθεν θρησκευτικοί σου άγιοι σε διδάσκουν από πάντα να μην αγαπάς ποτέ τον εαυτό σου, να μην κάνεις ποτέ καλό στον εαυτό σου. Να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου! Σου διδάσκουν να είσαι ήπια με τους άλλους και σκληρός με τον εαυτό σου. Είναι παράλογο αυτό.

Σε διδάσκω ότι το πιο σπουδαίο πράγμα είναι να αγαπάς τον εαυτό σου. Μην είσαι σκληρός να είσαι ήπιος. Φρόντιζε τον εαυτό σου. Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου -πάλι και πάλι και πάλι- επτά φορές, εβδομήντα επτά φορές, επτακόσιες εβδομήντα επτά φορές. Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου. Μην είσαι σκληρός μην είσαι ανταγωνιστικός απέναντι στον εαυτό σου. Τότε θα ανθίσεις.

Και με το άνθισμα αυτό, θα προσελκύσεις κάποιο άλλο άνθος. Φυσικό είναι. Οι πέτρες έλκουν τις πέτρες΄ τα άνθη έλκουν τα άνθη. Τότε υπάρχει μια σχέση που έχει χάρη, που έχει ομορφιά, που εμπεριέχει ευλογία. Αν μπορέσεις να βρεις μια τέτοια σχέση, η σχέση σου θα μεγαλώσει και θα γίνει προσευχητικότητα, η αγάπη σου θα γίνει έκσταση και μέσω της αγάπης θα γνωρίσεις τι είναι ο Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου