Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Όταν ζητάς συγχώρεση να είσαι προετοιμασμένος για μεγάλη προσπάθεια

Την έκανες και πλήγωσες τον άνθρωπό σου –κι όχι δε μιλώ για απιστία, διότι εκεί καλύτερα εξαφανίσου– είτε με άθλιες κι αψυχολόγητες συμπεριφορές, είτε με εγωιστικές τάσεις, είτε με ξεσπάσματα. Όπως και να ‘χει το κακό έγινε κι είναι μεγάλο κι εσύ νιώθεις τώρα ότι όλα έχουν χαθεί.
Έχεις να αντιμετωπίσεις πλέον ένα άτομο καχύποπτο και μαζεμένο που δε θυμίζει σε τίποτα τον άνθρωπο που σε αγάπησε και σε λάτρεψε και το χειρότερο είναι που ξέρεις πως έχει τα χίλια δίκια με το μέρος του. Κάθεσαι και κοιτάς αποσβολωμένος κι απορείς πώς μπορείς τώρα να τον προσεγγίσεις και να δείξεις ότι έχεις μετανιώσει και θες να επανορθώσεις.

Πανικοβάλλεσαι στο γεγονός ότι ενδεχομένως να χάθηκαν τα συναισθήματά του για σένα και πασχίζεις μόνος να το σώσεις. Ίσως δε χάθηκαν όμως, ίσως είναι ακόμη εκεί κι έχουν παγώσει περιμένοντας δυο δικές σου πράξεις για να ζεσταθούν και να ξεμπλοκάρουν. Ίσως θέλουν, έστω και τώρα την επιβεβαίωση και την απόδειξη ότι αυτά που νιώθεις δεν είναι κούφιοι ισχυρισμοί, αλλά πραγματικά, ειλικρινή συναισθήματα.

Είναι επώδυνη η διαδρομή κι εκεί φαίνεται και πόσο πραγματικά θες τον άλλο. Πόσο θα επιμείνεις; Πόσο θα προσπαθήσεις; Πόσο έτοιμος είσαι να αποδεχτείς το σκατό που έδωσες πίσω; Μην περιμένεις ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Δεν είναι ταινία η ζωή να πας να απολογηθείς, να πετάξεις και δυο ρομαντικά λογάκια και να σε δεχτεί ο άλλος πίσω με διάπλατες αγκαλιές. Όχι.

Είναι η προσπάθειά σου να αποδείξεις ότι αξίζεις, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, είναι η ώρα να ταπεινωθείς και να πέσεις, να περάσεις ώρες ολόκληρες αναλογιζόμενος τι έχεις πράξει και πώς πλήγωσες τον άνθρωπό σου, ενώ εκείνος εκδηλώνει συμπεριφορές αντίστοιχες με τις τότε δικές σου.

Μπορείς να το πάρεις εγωιστικά και να θεωρήσεις ότι σε εκδικείται και να αρχίσεις να ανταποδίδεις πάλι πυρά, μπορείς όμως να σκεφτείς και να αντιληφθείς ότι όλα αυτά είναι ο τρόπος να ξεφορτώσει και να αδειάσει το κεφάλι του από όλες τις βλακείες με τις οποίες του το γέμισες για να μπορέσετε να βγάλετε μια άκρη.

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ακόμη εκεί και προσπαθεί μαζί σου, σου λέει πολλά. Το κατά πόσο θες αυτό τον άνθρωπο στη ζωή σου το ξέρεις, επίσης, καλά. Αν δεν τον ήθελες τόσο, δε θα προσπαθούσες τόσο.

Ρίξε λοιπόν, λίγο τα μούτρα σου και τον εγωισμό σου, τσαλακώσου μπροστά του και δείξε τι πραγματικά είσαι και τι πραγματικά θες. Κι αν πονέσεις και λίγο στην πορεία είναι για να κατανοήσεις πώς ένιωσε κι εκείνος κι έκλεισε ξαφνικά την καρδιά του απέναντί σου. Μόνο αν βρεθείς στη θέση του άλλου μπορείς να καταλάβεις επί της ουσίας το αποτέλεσμα και τις συνέπειες των πράξεών σου.

Θα φτάσεις στο σημείο της τρέλας και της παράνοιας, θα φτιάξεις σενάρια που δε θα ισχύουν κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα μισήσεις τον εαυτό σου που πλήγωσες τον άλλο με τέτοιο τρόπο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα σου κοπούν τα πόδια από τρόμο μην έχει αδειάσει ο άλλος μέσα του από σένα.

Ναι, αλλά είναι ακόμη εδώ και σε αφήνει να προσπαθείς κι αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό. Σου δίνει την ευκαιρία σου κι είναι μία και μοναδική και πολύτιμη. Δεν έχεις περιθώρια άλλου λάθους, δεν έχεις δυνατότητα. Είναι η ευκαιρία σου να επικεντρωθείς στο «εσύ» και το «εμείς» και να αφήσεις για λίγο το εγώ σου στην άκρη. Είναι η ώρα να αποδείξεις πόσο σημαντικός είναι στη ζωή σου, να σε δει να λιώνεις και να καίγεσαι όπως έλιωσε και κάηκε για χάρη σου κι εκείνος.

Μην περιμένεις ιδιαίτερο ενθουσιασμό κι ανταπόκριση. Δεν είναι επειδή δε σε θέλει ή επειδή δε νιώθει τίποτα πια. Είναι ότι θέλει να είναι σίγουρος προτού σου ξαναδοθεί ολοκληρωτικά. Στην προσπάθειά σου αυτή θα νιώθεις μόνος, ακριβώς όπως ένιωθε κι ο άλλος. Δεν είναι τιμωρία, είναι καχυποψία κι απογοήτευση προς το πρόσωπό σου και πρέπει να το δεχτείς και να το αντιμετωπίσεις.

Είναι η προσπάθειά σου να επανορθώσεις για τα λάθη σου κι όχι η στιγμή να απαιτήσεις. Είναι η ώρα να αποδείξεις και να ανεβάσεις τον άλλο εκεί που του αξίζει. Και στην τελική «ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο» κι αν δεν είσαι έτοιμος να πονέσεις και να δυσκολευτείς, μην απαιτείς αξία, συμβιβάσου με ό,τι βρεις στις εκπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου