Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Δρ Τόμπι Γουόλς: Πρέπει να απαγορεύσουμε τα ρομπότ στρατιώτες πριν μας φέρουν την «αποκάλυψη»

Ο Αυστραλός επιστήμονας Δρ. Τόμπι Γουόλς (Toby Walsh), κορυφαίος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποίησε σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Daily Mail Australia, ότι δεν είναι μακριά μας χρονικά εκείνη η εποχή που θα υπάρχουν ρομπότ στρατιώτες, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις σαν το Ισλαμικό Κράτος.

Η ανησυχία του Δρ. Γουόλς, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας – UNSW (University of New South Wales), είναι ότι τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα νέας γενιάς θα μπορούσαν να περιέλθουν στην κατοχή αιμοδιψών τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Εάν χρησιμοποιηθούν από οργανώσεις σαν το Ισλαμικό Κράτος, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό», είπε μιλώντας στην αυστραλέζικη έκδοση της Daily Mail.

Ο Δρ. Γουόλς είναι της άποψης ότι τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα επόμενης γενιάς, δηλαδή στην ουσία τα ρομπότ πολεμιστές, πρέπει να απαγορευτούν. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε μας περιμένει ένα μέλλον απόλυτης καταστροφής παρόμοιο με εκείνο που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

«Εάν δεν γίνει [τώρα] κάτι, σε 50 με 100 χρόνια θα είναι [ο κόσμος μας] όπως [στην ταινία] ο Εξολοθρευτής», είπε.

Οι μηχανές θα είναι ικανές να διαπράξουν εθνοκαθάρσεις ή να συμμετάσχουν σε εμφύλιους πολέμους σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, υποστηρίζει ο Αυστραλός επιστήμονας.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε αναστολές να τα χρησιμοποιήσει [τα ρομπότ] σε ανθρώπινους πληθυσμούς. Αυτή είναι μια τρομακτική προοπτική», είπε.

Ο ίδιος ανησυχεί ότι τα ρομπότ θα βρεθούν να πωλούνται στις μαύρες αγορές της Μέσης Ανατολής και εξαιτίας της συμμετοχής τους σε πολέμους θα προκαλέσουν προσφυγικές ροές δίχως προηγούμενο.

«Εάν νομίζετε ότι αντιμετωπίζουμε προσφυγικό πρόβλημα σήμερα, περιμένετε να δείτε τι έχει να γίνει με μηχανές που θα έχουν τέλεια στόχευση αλλά δεν μπορούν να διακρίνουν αμάχους από μαχητές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δρ. Γουόλς πιστεύει ότι βάζοντας ρομπότ στον πόλεμο ξεπερνάμε τα ηθικά μας όρια ως πολιτισμός.

«Υπάρχουν κανόνες εμπλοκής, πρέπει να διακρίνεις τους μαχητές από τους πολίτες. Αυτά τα όπλα δεν μπορούν να κάνουν διάκριση», τονίζει.

«Τα μη επανδρωμένα ντρον ελέγχονται από ανθρώπους, τα αυτόνομα όπλα, δηλαδή τα ρομπότ, αποφασίζουν εκείνα να σκοτώσουν».

Βεβαίως ένας αντίλογος θα ήταν ότι η τεχνολογία θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ρομπότ ικανά για διάκριση, αλλά τίποτα από ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να περιορίσει τους φόβους του Δρ. Γουόλς.

Το 2015 έγραψε μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ, με την οποία ζητούσε να απαγορευτεί η κατασκευή όπλων ρομπότ. Την συνυπέγραψαν χιλιάδες επιστήμονες και ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων των Στίβεν Χόκινγκ και Μπιλ Γκέιτς.

Πλέον θεωρεί ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για να αποκλειστεί η απειλή των ρομπότ στρατιωτών είναι ελάχιστος.

«Έχουν τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσουν τον πλανήτη. Είναι εξαιρετικά επείγον», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου