Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Το νεογέννητο άστρο που εντυπωσιάζει τους αστρονόμους

W75NBΈκπληκτοι οι αστρονόμοι παρατηρούν τις τρομερές μεταβολές που υφίσταται ένα νεογέννητο αστέρι στα πρώτα στάδια της ζωής του μελετώντας τις εικόνες που ελήφθησαν σε ένα διάστημα 18 ετών.
 
Το νεαρό αλλά γιγάντιο άστρο ονομάζεται W75N(B)-VLA 2
 
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί εξετάζουν ένα νεαρό αλλά τεραστίων διαστάσεων άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 4.250 ετών φωτός και το οποίο ονομάζεται W75N(B)-VLA 2. Το νεογέννητο άστρο είναι περίπου 8 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο.
 
Το 1996, με τη βοήθεια ραδιοτηλεσκοπίων ανιχνεύεται για πρώτη φορά ένα σύννεφο στην περιοχή σχηματισμού του άστρου W75N (Β), επρόκειτο για ένα νέφος με ασθενή δομή, και μαγνητικό πεδίο που δεν ήταν προσανατολισμένο σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.
 
Γράφοντας στο περιοδικό Science, οι αστρονόμοι αναφέρουν στις παρατηρήσεις που έκαναν το περασμένο έτος φάνηκε ότι οι αστρικοί άνεμοι είχαν αρχίσει να ευθυγραμμίζονται με τους πόλους του αντικειμένου και το μαγνητικό πεδίο του άρχισε τώρα, σύμφωνα με τις νέες παρατηρήσεις των αστρονόμων, να ευθυγραμμίζεται με το πεδίο του γιγαντιαίου σύννεφου σκόνης και αερίων μέσα στο οποίο σχηματίστηκε.
 
«Η σύγκριση των εικόνων είναι χαρακτηριστική», λέει ο Carlos Carrasco-Gonzalez του Κέντρου Ραδιοαστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού.
 
newbornstarΤο νεογέννητο άστρο είναι περίπου 8 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο
 
«Βλέπουμε αυτήν την δραματική αλλαγή σε πραγματικό χρόνο, έτσι έχουμε μια συναρπαστική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια ένα πολύ νεαρό άστρο στα πρώτα στάδια του σχηματισμού του» λέει ο Carrasco-Gonzalez, ο επικεφαλής της μελέτης.
 
Θα περάσουν όμως εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μέχρι το αστέρι να ενηλικιωθεί. Οι παρατηρήσεις των ειδικών στο προσεχές διάστημα θα τους βοηθήσουν να τελειοποιήσουν τα μαθηματικά μοντέλα τους που αφορούν στη γέννηση των άστρων.