Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Γαρίδα mantis, ο φόβος και ο τρόμος των βυθών!

Η γαρίδα mantis είναι ένα από τα πιο όμορφα πλάσματα του βυθού, που προκαλεί τον φακό εξαιτίας των υπέροχων χρωμάτων της. Ζει κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, κατά μήκος του Ισημερινού και σε θερμά κλίματα όπως η Αφρική αλλά και στη νότια Αμερική. Η καταγωγή των γαρίδων αυτών πηγαίνει 500 εκατομμύρια χρόνια πίσω, πριν ακόμη την εμφάνιση των σπονδυλωτών.

Είναι γνωστή για την ιδιαίτερη όρασή της, αφού διαθέτει 16 τύπους φωτοϋποδοχέων σε αντίθεση με τους τρεις μόλις τύπους που διαθέτει το ανθρώπινο μάτι. Αυτό σημαίνει ότι η όρασή της είναι εξαιρετική ειδικά στο διαχωρισμό των χρωμάτων. Ωστόσο, είναι γνωστή ως ένας από τους πιο δεινούς θηρευτές που σκοτώνει τα θύματά της πολύ γρήγορα.


Η γαρίδα Mantis έχει δύο ισχυρά “πόδια” στο μπροστινό μέρος του σώματός της που ενεργούν ως ρόπαλα! Μάλιστα χτυπάνε με την ίδια ταχύτητα όπως μια σφαίρα. Σε λιγότερο από τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου, η γαρίδα μπορεί να χτυπήσει τη λεία της με περίπου 1.500 newtons δύναμης.


Και για περισσότερη κατανόηση αυτής της δύναμης, εάν ο ανθρώπινος βραχίονας μπορούσε να επιταχύνει με το ένα δέκατο αυτής της ταχύτητας, θα μπορούσε ένας άνθρωπος να βάλει μια μπάλα του μπέιζμπολ σε τροχιά! Έτσι εκείνη χτυπά ύπουλα τα θύματά της και στη συνέχεια τα “αποσυναρμολογεί”, ρουφώντας τους χυμούς τους. Τρέφεται κυρίως με μύδια, ψάρια και οστρακοειδή.


Αξίζει να σημειωθεί πως η δύναμή της είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να σπάσει το γυαλί από ενυδρεία, γι’ αυτό όπου υπάρχουν γαρίδες mantis τα ενυδρεία είναι από ακρυλικό ισχυρό υλικό και πάντα οι υπεύθυνοι φροντίζουν να μην μοιράζονται τον χώρο τους με άλλα είδη, λόγω του δολοφονικού τους χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου