Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Τι είναι τα παράξενα “καβούρια-διακοσμητές”;

Τα καβούρια-διακοσμητές (decorator crabs) δεν είναι εύκολο να τα αντιληφθεί κάποιος στον βυθό ή ανάμεσα στα βράχια όπου ζουν, αφού μοιάζουν με… φυτά της θάλασσας. Ίσως κάποιος γνώστης δει δυο μάτια να κινούνται ανάμεσα από τις ανεμώνες και τα φύκια… Τα εν λόγω θαλάσσια είδη χρησιμοποιούν υλικά όπως τα φύκια και οι ανεμώνες για να καμουφλάρονται από τους θηρευτές τους.

Πάνω στο σώμα τους υπάρχουν υποδοχείς όπου κολλάνε τα “διακοσμητικά στοιχεία” με αποτέλεσμα να συνδυάζονται απόλυτα με το περιβάλλον τους και να παραπλανούν. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ίδια αφαιρούν τα διακοσμητικά τους στοιχεία από τα βράχια και στη συνέχεια τα κολλάνε στο κέλυφος, σε διάφορα σημεία. Είναι άριστα στο καμουφλάζ και δύσκολα γίνονται αντιληπτά, ενώ υπάρχουν περίπου 700 διαφορετικά είδη τέτοιων καβουριών σε όλο τον κόσμο.

Το κέλυφος ενός τέτοιου καβουριού δεν αναπτύσσεται, αλλά μόνο το καβούρι. Καθώς μεγαλώνει, ρίχνει τον παλιό του εξωσκελετό και σχηματίζει έναν νέο. Μάλιστα ανακυκλώνουν τα διακοσμητικά τους στοιχεία, αφού τα αφαιρούν από το παλιό κέλυφος και τα τοποθετούν στο νέο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανεμώνες και τα φύκια μεγαλώνουν κανονικά πάνω στο κέλυφος, καλύπτοντάς το εντελώς.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου