Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η εξάρτηση είναι αδυναμία

Εξάρτηση, λέξη σκληρή. Ακόμα κι όταν ακούς κάποιον να την προφέρει, αυτόματα –ίσως υποσυνείδητα– η σκέψη σου σε οδηγεί σε κάτι δυσάρεστο κι εγκλωβισμένο. Σχέση καταστροφική στην οποία ο άνθρωπος βρίσκεται υπό την κυριαρχία και τον έλεγχο κάποιου παράγοντα που τον υποτάσσει έτσι ώστε να στηρίζεται πια στις δικές του δυνάμεις.
Ανάμεσα στη συνήθεια και στην εξάρτηση των ανθρωπίνων σχέσεων υπάρχει μία λεπτή διαχωριστική γραμμή που μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση επηρεάζοντας αρνητικά την ορθή αντίληψη και σκέψη, μεταβάλλοντας έτσι τον τρόπο ζωής και λειτουργίας του ατόμου. Ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί ένα άλλον άνθρωπο για να διατηρήσει την ψυχική ηρεμία κι ισορροπία είναι «εξαρτημένος», η ευχάριστη συνήθεια έχει πάψει να ισχύει κι έχει γίνει μια καταναγκαστική συναισθηματική ένταση.

Απ’ τη φύση του ο άνθρωπος είναι εξαρτημένος από ό,τι τον αποτελεί -την τροφή, το νερό κι ό,τι αφορά την επιβίωση κι ανάπτυξή του. Όταν όμως η ευημερία κι η εσωτερική του αρμονία επηρεάζεται απ’ τη συναισθηματική ένταση παύει πια να είναι προτεραιότητα του εαυτού του, η έννοια της αγάπης, του έρωτα και της εξάρτησης μπερδεύονται μεταξύ τους προκαλώντας σύγχυση με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει ποιο απ’ τα τρία αισθήματα υπερισχύει.

Η όρασή σου επισκιάζεται και σε εμποδίζει να δεις την πραγματική αγάπη που απευθύνεται προς εσένα. Η ανάγκη ήταν τόσο μεγάλη και συμβιβάστηκες για μηδαμινά οφέλη. Οι προσδοκίες σου έπεσαν κάτω από αυτά που θα έπρεπε να περιμένεις από μια σχέση -και τότε κατάλαβες ότι έχεις παγιδευτεί.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με «εξάρτηση» αρνείται την κατάστασή του ώσπου η πίεση έχει πια υπερβεί όλες τις αντοχές, σε αυτό το σημείο το σκαλοπάτι της υπέρβασης –το σκαλοπάτι της αλλαγής– τρομάζει και φαντάζει τεράστιο. Ο κύκλος επαναλαμβάνεται μέχρι τη στιγμή που θα διακοπεί και θα σταματήσει.

Αδυναμία, μοναξιά, θλίψη επισκιάζουν οποιαδήποτε σκέψη κάνοντάς τη να φαίνεται μακρινή κι άπιαστη, ό,τι μέχρι τώρα θεωρούσες απλή «συνήθεια» έχεις καταλάβει ότι έχει εισχωρήσει μέσα σου και σε ελέγχει. Αισθάνεσαι πικρία κι οργή για τον άνθρωπο απ’ τον οποίο συνειδητά εξαρτιέσαι, για τον άνθρωπο που σε εξουσιάζει, γιατί έχεις παραχωρήσει σ’ αυτόν τα προσωπικά σου δικαιώματα και τη δύναμή σου. Η ευτυχία σου μέχρι τώρα βασιζόταν στην ύπαρξη κάποιου άλλου παράγοντα ανεξαρτήτου είδους και ποιότητας.

Πάψε να αναζητάς την ευτυχία στους άλλους, η πηγή της ευτυχίας και της καλής κατάστασης δε βρίσκεται στους ανθρώπους γύρω σου αλλά μέσα σου, μάθε να επικεντρώνεσαι στον εαυτό σου. Νιώσε απελευθέρωση, αυτοπεποίθηση κι ασφάλεια. Ενίσχυσε τις διαπροσωπικές σχέσεις κι ιεράρχησε με τα θέλω και τις ανάγκες σου, γίνε αυτόνομος κι ανεξάρτητος κάνοντας μικρά καθημερινά πράγματα, χτίσε τη δική σου εσωτερική ασφάλεια.

Φόρτισε τις μπαταρίες σου κι απαγόρευσε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα να χτυπήσουν την πόρτα σου. Είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος χωρίς ευάλωτα σημεία στο χαρακτήρα του, η προσωπικότητα είναι κάτι που εξελίσσεται στη διάρκεια όλης της πορείας στη ζωή. Με χρόνο και με εξάσκηση η προσωπικότητα ισχυροποιείται καθώς εσύ συνειδητοποιείς τους βαθύτερους φόβους σου -τους λόγους της εξάρτησης.

Όταν καταφέρεις να αποκτήσεις μια καλή σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό σου, τότε θα έχεις επιτυχία και στις σχέσεις σου με τους άλλους. Μην ξεχνάς πως το πιο σημαντικό κριτήριο για να τα καταφέρεις, είναι η θέληση για να διορθώσεις τον εαυτό σου, τα λάθη σου κι η πρόθεση να μάθεις να ζεις μια πιο όμορφη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου