Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Οι μηχανισμοί της αστραπής της Γης είναι παρόμοιοι με αυτούς της Αφροδίτης

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι μηχανισμοί της αστραπής πάνω στη Γη είναι πολύ όμοιοι με αυτούς της Αφροδίτης. Οι ρυθμοί αποφόρτισης, η ένταση καθώς και η χωρική κατανομή των κεραυνών είναι συγκρίσιμα μεγέθη στους δύο πλανήτες. Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν τη χημεία, τη δυναμική και την εξέλιξη της ατμόσφαιρας στους δύο πλανήτες.

Η εκτόξευση του Venus Express με το μαγνητόμετρο του, που φτιάχτηκε στην Αυστρία, έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες την εμφάνιση της αστραπής στην Αφροδίτη και να μελετήσουν λεπτομερώς το μαγνητικό πεδίο της σε ένα υψόμετρα μεταξύ 200 και 500 χιλιομέτρων.

"Σύντομης διάρκειας ισχυροί ραδιοπαλμοί που περιμέναμε να παράγονται από τους κεραυνούς, παρατηρήθηκαν σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή του σκάφους Venus Express στην Αφροδίτη, παρά τον γενικά μη ευνοϊκό προσανατολισμό του μαγνητικού πεδίου για την είσοδο του σήματος στην ιονόσφαιρα της Αφροδίτης και στο υψόμετρο που βρισκόταν το Venus Express”, δήλωσε ο Russell Christopher του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Καθώς συγκρούονται τα σωματίδια στα σύννεφο, μεταφέρουν ηλεκτρικό φορτίο από τα μεγάλα σωματίδια στα μικρά, και ενώ τα μεγάλα σωματίδια πέφτουν προς τα κάτω, τα μικρά σωματίδια μεταφέρονται προς τα πάνω. Τελικά, ο διαχωρισμός των φορτίων οδηγεί στην διαδικασία των κεραυνών. Κι αυτή είναι σημαντική διαδικασία για μια πλανητική ατμόσφαιρα, διότι αυξάνει κατά πολύ την θερμοκρασία και την πίεση σε ένα μικρό μέρος της ατμόσφαιρας, έτσι ώστε να μπορούν να σχηματιστούν τα μόρια, τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε μια ατμόσφαιρα με κανονική θερμοκρασία και πίεση. Για το λόγο αυτό ορισμένοι επιστήμονες έχουν σκεφτεί ότι ο κεραυνός μπορεί να έχει βοηθήσει ώστε να αναδυθεί η ζωή στη Γη.

«Έχουμε αναλύσει 3,5 χρόνων στοιχεία για τις αστραπές της Αφροδίτης, χρησιμοποιώντας τα όργανα του Venus Express. Συγκρίνοντας τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται στους δύο πλανήτες, βρήκαμε ισχυρότερα μαγνητικά σήματα πάνω στην Αφροδίτη, αλλά όταν μετατρέπονται σε ροή ενέργειας βρήκαμε πολύ παρόμοια ένταση στις αστραπές," εξηγεί ο Russell.

Φαίνεται, επίσης, ότι οι αστραπές είναι περισσότερο διαδεδομένες στην ημερήσια πλευρά κι όχι στη νυχτερινή και συμβαίνουν πιο συχνά στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, όπου η ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα είναι ισχυρότερη.

"Η Αφροδίτη και η Γη, ονομάζονται δίδυμοι πλανήτες διότι έχουν παρόμοιο μέγεθος, μάζα, καθώς και εσωτερική δομή. Αυτοί δε οι κεραυνοί είναι μία ακόμη καλή αιτία για την οποία θεωρούμε πως οι δύο πλανήτες μοιάζουν, σαν να είναι δίδυμοι ετεροζυγώτες”, ανέφερε ο Russell

Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν από τον Russell στο Ευρωπαϊκό Πλανητικό Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου