Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Η μόλυνση του αέρα παράγει ισχυρές καταιγίδες

Τα αερολύματα συμβάλουν στον σχηματισμό μεγάλων νεφών που ζουν μεγάλο χρονικό διάστημα

Μια ακόμη αρνητική επίπτωση της μόλυνσης του αέρα εντόπισαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα για τα νέφη από περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, της Κίνας και των ΗΠΑ ειδικοί του Νοτιοδυτικού Εθνικού Εργαστηρίου του Ειρηνικού πραγματοποίησαν προσομοιώσεις. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων έδειξαν ότι η κακή ποιότητα του αέρα προκαλεί ένα είδος «μετάλλαξης» στα νέφη.

Σχηματίζονται μεγαλύτερα σε μέγεθος (έκταση, πάχος κλπ) νέφη τα οποία κινούνται αργά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τα νέφη αυτά να «τροφοδοτούν» καταιγίδες αυξάνοντας αξιοσημείωτα την ένταση τους. Επιπλέον τα μεγάλα σε μέγεθος και αργής κίνησης νέφη παγιδεύουν τη θερμότητα αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Η αιτία
Ψηλά στην ατμόσφαιρα υπάρχουν σταγονίδια νερού και κρύσταλλοι πάγου. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν ο αέρας είναι καθαρός, τα σταγονίδια και οι κρύσταλλοι πέφτουν με ταχύτητα στα νέφη υποχρεώνοντας τα να διαλυθούν. Όμως όταν υπάρχει μόλυνση στην ατμόσφαιρα, τα φυσικά και τεχνητά αερολύματα (αεροζόλ) που υπάρχουν εκεί συρρικνώνουν το μέγεθος των σταγονιδίων και των κρυστάλλων πάγου.

Σταγονίδια και κρύσταλλοι έχουν σοβαρές απώλειες σε όγκο και βάρος με αποτέλεσμα να μην πέφτουν προς τα κάτω πάνω στα νέφη αλλά να ανεβαίνουν ψηλότερα επιτρέποντας τον σχηματισμό μεγάλων νεφών που ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτρέποντας έτσι την εκδήλωση πολύ ισχυρών καταιγίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου