Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Πότε πρέπει να υπερέχει η λογική και πότε το συναίσθημα;

Σε κάποιες καταστάσεις στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας υπάρχουν δυο δρόμοι να ακολουθήσεις. Αυτόν του συναισθήματος και αυτόν της λογικής. Και είναι πολύ σπάνιο να καταφέρει κανείς να τα συνδυάσει.
 
Πολλές φορές συμβαίνει να ακολουθούμε το συναίσθημα αλλά στην πορεία να κερδίζει η λογική. Πολύ συχνά όμως συμβαίνει και το αντίθετο. Όταν ζητάμε συμβουλές από τους φίλους μας για οποιοδήποτε θέμα άλλοι θα μας πουν «κάνε αυτό που σου λέει η καρδιά σου» και άλλοι θα μας συμβουλέψουν πιο ρεαλιστικά.
 
Το συναίσθημα είναι εύκολο να το ακολουθήσει κανείς. Επικαλούμενος  αυτό κάνεις πάντοτε αυτό που επιθυμείς, χωρίς να αναλογιστείς τις συνέπειες. Αν η κατάληξη είναι καλή τότε σίγουρα θα είσαι ευτυχισμένος. Εάν όμως αποτύχεις τότε το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η επένδυση στο συναίσθημα και η αποτυχία στοχεύουν κατευθείαν  στην «καρδιά».
 
Από την άλλη το να επιλέξει κανείς τη λογική είναι μια σκληρή απόφαση ειδικότερα όταν πρόκειται για μια συναισθηματική κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να πας κόντρα στα θέλω σου επειδή αυτό σου επιτάσσει η λογική. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι η λογική οδηγεί σε πιο ασφαλή μονοπάτια.
 
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε πάντοτε τη λογική για να νιώθουμε ασφαλείς γιατί τότε δε θα είμαστε σίγουρα χαρούμενοι, όσο δε θα είμαστε και αν ακολουθούμε πάντοτε το συναίσθημα.
 
Το σωστό είναι να κατανοήσουμε πότε υπάρχει χώρος για το συναίσθημα και πότε όχι. Να κατανοήσουμε πως αν ακολουθήσουμε το συναίσθημα πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η στιγμή κατά την οποία πρέπει να πρυτανεύσει η λογική για το δικό μας καλό.
 
Η επιλογή αυτή έχει σχέση με τον τομέα της ζωής μας στον οποίο αντιμετωπίζουμε το δίλημμα. Διαφορετικά χειριζόμαστε μια κατάσταση στην προσωπική μας ζωή, διαφορετικά στην επαγγελματική και διαφορετικά στην κοινωνική μας ζωή.
 
Είναι σχεδόν δεδομένο πως στην επαγγελματική μας ζωή η λογική είναι μονόδρομος. Όχι μόνο γιατί η αγορά εργασίας είναι από μόνη της ένας σκληρός τόπος αλλά και γιατί οι περισσότεροι με τη λογική τη διαχειρίζονται. Συνήθως λοιπόν το συναίσθημα δεν έχει χώρο.
 
Στην προσωπική μας ζωή το συναίσθημα είναι αυτό που κυριαρχεί έτσι κι αλλιώς. Και αυτό είναι το ωραίο και αυτό που μας γεμίζει. Οφείλουμε να το ζούμε και να είμαστε χαρούμενοι. Κανείς δε θα σου πει να είσαι λογικός στα  ερωτικά σου, πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκείνα τα όρια στα οποία δύσκολα θα φτάσει κανείς, αλλά αν φτάσει πρέπει να στήσει τον τοίχο της λογικής για την προσωπική του ηρεμία.
 
Όσο για την κοινωνική μας ζωή, συναίσθημα και λογική βρίσκονται σε μια ισορροπία. Εναλλάσσονται ανάλογα με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας στην διαχείριση των κοινωνικών μας σχέσεων.
 
Είναι καλό να μπορεί ένας άνθρωπος να μπορεί να διαχειρίζεται ορθά τη λογική και το συναίσθημα, γιατί έτσι διατηρεί την ψυχική του γαλήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου