Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Archiatric: Μια εικονογραφημένη ταινία για τις ψυχικές ασθένειες

Η ιστορία είναι γεμάτη από «βασανισμένες ιδιοφυΐες» – ζωγράφους, ποιητές, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες – που θεωρούνται ηγέτες στον τομέα τους, και οι οποίοι, πίσω από κλειστές πόρτες, έχουν υποφέρει ψυχικά.

Ο Ιταλός εικονογράφος Federico Babina διερευνά αυτό το θέμα μέσα από το «ARCHIATRIC», το οποίο αποτελεί μια εικονογραφημένη αντανάκλαση της σχέσης μεταξύ δημιουργικότητας και ψυχοπαθολογίας. Μια συλλογή σχεδίων που ερμηνεύουν διάφορες ψυχοπαθολογίες μέσα από αρχιτεκτονικές μορφές. «Σε αυτή τη σειρά εικόνων, κάνω μια αφηρημένη μετάφραση από την μία γλώσσα στην άλλη» λέει ο Babina. «Είναι αλήθεια ότι η αρχιτεκτονική και οι χώροι που ζούμε επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την ψυχοπαθολογία μας και οποίος σχεδιάζει χώρους, σχεδιάζει στάσεις, συμπεριφορές και συναισθηματικές εμπειρίες».

Το «ARCHIATRIC» δίνει μια αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική φωνή στις συναισθηματικές διαταραχές που απορρέουν από το άγχος, την κατάθλιψη, την άνοια και την παράνοια, εφιστώντας την προσοχή στην σχέση τους με τους δημιουργικούς ανθρώπους. «Δεν θέλω να απεικονίσω μια ρομαντική αύρα γύρω από την ταλαιπωρία και τον πόνο της ψυχικής ασθένειας» λέει ο Babina, «αλλά μάλλον να θέσω ένα προβληματισμό σχετικά με τις προκαταλήψεις και το αρνητικό στίγμα το οποίο παρατηρείται συχνά με τις παθολογίες του νου».

Συντελεστές
Ιδέα και concept: Federico Babina,  Μουσική: Elisabet Raspall


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου