Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Εγώ και ο εαυτός μου, αυτός ο κολλητός μου

Εγώ πληγώθηκα πολύ. Εγώ στενοχωριέμαι. Εγώ είμαι εδώ, κοιτάξτε με. Άπειρα τα  «εγώ» που μπορεί να εκφράσει με την στάση του και όχι μόνο με τα λόγια του, ένας εγωιστής. Όλη η ζωή του κάνει κύκλους, γύρω από το δικό του  «εγώ».
 
Φυσικά είναι άξιο απορίας πως ένα τέτοιο άτομο βρίσκει ανταπόκριση από το περιβάλλον του. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πως στο βασίλειο της ψυχής του, υπάρχει μόνο η μοναξιά.
 
Τις περισσότερες φορές είναι άτομα που έχουν μεγαλώσει το εγώ και το υπερεγώ ώστε να καλύψουν τις συναισθηματικές ανάγκες τους, οι οποίες δυστυχώς τους καταδικάζουν στην απόλυτη μοναξιά. Κανείς δεν αντέχει μια τέτοια συμπεριφορά όση αντοχή κι αν διαθέτει. Τα άτομα αυτά χρειάζονται μεγάλη προσοχή, καθώς στην προσπάθειά τους να τονώσουν τον εγωισμό τους, μπορούν να ισοπεδώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αυτή η λεπτομέρεια, πως ζουν κι άλλοι γύρω τους, τους διαφεύγει.
 
Έχουν χτίσει ένα τεράστιο τοίχος για να περιφρουρούν τα συναισθήματα και τον εγωισμό τους. Όλοι και όλα μένουν έξω από αυτό. Όταν τους δείξεις την αντίστοιχη συμπεριφορά ενοχλούνται, αλλά μάλλον συνεχίζουν με τον δικό τους τρόπο. Η ανασφάλειά τους είναι μονόδρομος. Η ανωριμότητα τους  είναι το «θανάσιμο» αμάρτημά τους. Ο μόνος διαχείρισης του εγώ είναι η αποκέντρωση.

Αν κατορθώσουν ποτέ να βγουν έξω από τα τείχη τους και δουν αποστασιοποιημένα την συμπεριφορά τους ίσως αλλάξουν και γίνει η μίζερη ζωή τους, πιο υποφερτή. Μέχρι τότε η διαδρομή είναι δύσβατη και μοναχική, έως το ντιβάνι, κάποιου ψυχολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου