Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Η περισσότερη σκοτεινή ύλη φαίνεται να βρίσκεται πάνω και κάτω από το επίπεδο του Γαλαξία

Dark matter Το γιγάντιο φωτοστέφανο (άλως) από  σκοτεινή ύλη που περιβάλλει το κέντρο του Γαλαξία μας έχει σχήμα σαν μια  πεπλατυσμένη μπάλα της παραλίας, λένε οι ερευνητές.

Είναι η πρώτη οριστική μέτρηση της εμβέλειας της σκοτεινής ύλης από την οποία φτιάχνεται η περισσότερη ύλη των γαλαξιών.
 
Το σχήμα αυτού του φωτοστέφανου της σκοτεινής ύλης έχει συναχθεί από την πορεία των συντριμμιών που έμειναν πίσω, καθώς ο νάνος γαλαξίας Τοξότης στρέφεται αργά γύρω από τον Γαλαξία μας.
Μια αμερικανική ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε τις διαπιστώσεις αυτές κατά την 215η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ουάσιγκτον, που ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση αστρονόμων που έγινε ποτέ.
 
Η σκοτεινή ύλη είναι ένα μυστηριώδες είδος ύλης που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του σύμπαντος, αλλά δεν αλληλεπιδρά με το φως και έτσι έχει μείνει μέχρι σήμερα  αόρατη για τους επιστήμονες.

Διέλευση μάζας

Ωστόσο, επειδή έχει μάζα, δρα πάνω στην ύλη μέσω της βαρυτικής δύναμης.
"Δεν μπορείτε να την δείτε στην πράξη άμεσα, μπορείτε όμως να την δείτε μέσα από τα αποτελέσματά της πάνω στην αστρική δομή, τα σμήνη των αστέρων και στους νάνους γαλαξιών που είναι σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας”, εξηγεί ο David Law του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ο ερευνητής που παρουσιάζει την εργασία.
 
"Έτσι, αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να χαρτογραφήσετε που πάνε τα σμήνη των αστέρων και των νάνων γαλαξιών και να τα χρησιμοποιήσετε για να ανασυνθέσεται τις τροχιές τους και πού βρίσκεται η μάζα τους."
 
Ο David Law και οι συνάδελφοί του στράφηκαν προς τον νάνο γαλαξία Τοξότη ως ένα από τα καλύτερα αντικείμενα που μελετήθηκαν ποτέ στην κοσμική γειτονιά μας σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία.
 
Sagittarius dwarf galaxy pathΗ τροχιά της ύλης που έμεινε πίσω από τον νάνο γαλαξία αφήνει υπαινιγμούς για το σχήμα της σκοτεινής ύλης
 
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από άλλες έρευνες τηλεσκοπίων, όπως το Micron All-Sky Survey και το Sloan Digital Sky Survey, η ομάδα ήταν σε θέση να εντοπίσει τα μεμονωμένα αστέρια που είχαν συρθεί έξω από τον μικρό γαλαξία του Τοξότη καθώς αυτός περνούσε ξυστά στο παρελθόν από τον Γαλαξία μας.
 
Όμως η σκέψη που κάναμε για το σχήμα του φωτοστέφανου της σκοτεινής ύλης του Γαλαξία μας ως μια σφαίρα γύρω από αυτόν, δεν ταιριάζει με αυτά που έβλεπαν οι αστρονόμοι. Η θέση του γαλαξία και η φαινομενική ταχύτητα του δεν ευθυγραμμίζονταν.
 
Η ομάδα του Δρ Law στη συνέχεια κατάλαβε πως η άλως της σκοτεινής ύλης μπορεί να έχει διαφορετικά μεγέθη σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
 
Το συμπέρασμα που τελικά βγήκε είναι αυτό που ο Law περιγράφει ως μια «κοσμική μπάλα παραλία, στριμωγμένη από την μια πλευρά", πεπλατυσμένη κατά τη διεύθυνση που αντιστοιχεί στο επίπεδο του Γαλαξία μας.
 
Το γεγονός ότι η μη πεπλατυσμένη κατεύθυνση θα πρέπει να είναι πάνω και κάτω από το γαλαξιακό επίπεδο, παραμένει ένα μυστήριο.
 
"Είναι λίγο περίεργο με το σημερινό μοντέλα της σκοτεινής ύλης, αλλά θα είναι πολύ χρήσιμο στο να περιορίσουμε τα μελλοντικά μοντέλα, όχι μόνο της σκοτεινής ύλης, αλλά και για το πώς οι γαλαξίες, όπως ο δικός μας σχηματίστηκε στο σύμπαν."
 
Στην συνάντηση της 215ης Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας ήταν η μεγαλύτερη συνάντηση της αστρονομίας στην ιστορία, με περισσότερους από 3.400 συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου