Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Mικρά πράγματα που αξίζει να θυμάσαι όταν νιώθεις ότι έχεις χάσει τον ενθουσιασμό σου για τη ζωή

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα κορίτσι που μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. Αρκεί να επέλεγε αυτό που ήθελε και να αφοσιωνόταν σε αυτό. Έτσι, μια μέρα, κάθισε μπροστά από ένα λευκό καμβά και ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Κάθε της πινελιά ήταν πιο τέλεια από την προηγούμενη. Σταδιακά και με χάρη, δημιουργούσε ένα ζωγραφικό αριστούργημα. Κι όταν το ολοκλήρωσε, το κοίταξε με υπερηφάνεια και χαμογέλασε.

Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι είχε ένα μεγάλο χάρισμα. Ήταν καλλιτέχνης. Και το ήξερε πολύ καλά, το ένιωθε σε κάθε ίνα της ύπαρξής της. Αλλά, λίγες στιγμές μετά την ολοκλήρωση του έργου της…σηκώθηκε αναστατωμένη. Γιατί συνειδητοποίησε ότι, ενώ είχε τη δυνατότητα να κάνει ό,τι ήθελε σε αυτή τη ζωή, αυτή περνούσε το χρόνο της ζωγραφίζοντας καμβάδες.

Ένιωθε ότι υπήρχε κάτι πολύ περισσότερο να προσφέρει σε αυτόν τον κόσμο. Ότι είχε περισσότερες επιλογές. Και ότι αν αποφάσιζε, τελικά, ότι κάτι άλλο της ταιριάζει να κάνει, ο χρόνος που πέρασε ζωγραφίζοντας θα ήταν μια σπατάλη.

Έτσι, έριξε μια τελευταία ματιά στους πίνακές της και περπάτησε έξω στο φως. Και καθώς περπατούσε, σκεφτόταν…και συνέχισε να περπατά πιο πολύ…και όσο περπατούσε δεν πρόσεχε τίποτε, ούτε τον ουρανό, ούτε τον ήλιο, ούτε τα αστέρια…γιατί το μυαλό της είχε κολλήσει στην απόφαση που έπρεπε να πάρει και δεν έβλεπε τίποτε άλλο. Είχε να επιλέξει ανάμεσα σε τόσες πολλές επιλογές. Μήπως θα έπρεπε να γίνει γιατρός; Μήπως δικηγόρος; Μήπως αρχιτέκτονας; Μήπως δασκάλα; Τι θα έπρεπε να επιλέξει;

25 χρόνια μετά, το κορίτσι άρχισε να κλαίει. Γιατί συνειδητοποίησε ότι περπατώντας χωρίς σταματημό, όλα αυτά τα χρόνια, και ενώ έκανε τόσα πολλά από όλες αυτές τις δυνατότητες που ανοίγονταν μπροστά της, δεν είχε κάνει τίποτε ουσιαστικό γι’ αυτήν. Και, επιτέλους, έμαθε ότι η ζωή δεν είναι μόνο οι δυνατότητες – όλα είναι δυνατά. Η ζωή είναι η απόφαση που παίρνεις να κάνεις κάτι που έχει νόημα και είναι πολύ σημαντικό για σένα.

Έτσι, το κορίτσι, που πια δεν ήταν κορίτσι, αλλά γυναίκα, αγόρασε κάποιους λευκούς καμβάδες, χρώματα και πινέλα, από ένα κατάστημα που βρήκε στο δρόμο της, πήγε σε ένα πάρκο και ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Κάθε πινελιά της την πήγαινε στην επόμενη και δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει μέχρι που ξημέρωσε η επόμενη μέρα. Και όσο ζωγράφιζε χαμογελούσε. Γιατί είχε πάρει την απόφασή της. Και ακόμη, υπήρχε ο χρόνος να αφεθεί και να απολαύσει αυτή τη μαγεία που λέγεται ζωή.

Αλλά, αλλά (υπάρχει πάντα ένα «αλλά»)...

Στη ζωή υπάρχει και κάτι άλλο, εκτός από το πάθος. Σωστά; Ναι. Για παράδειγμα, το πάθος σου μπορεί να μην φέρνει ό,τι χρειάζεσαι για αν ζήσεις, τουλάχιστον άμεσα. Και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υποχρεώσεις, οικογένειες, παιδιά, λογαριασμούς. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχει κάτι παραπάνω από το πάθος. Αλλά, πρέπει να υπάρχει και κάποιο πάθος! Το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή δεν είναι όλα ή τίποτα.

Η ιστορία του κοριτσιού δεν σου λέει να ακολουθήσεις το πάθος σου και να βουλιάξεις σε μία τρύπα με χρέη ή σε μία άβυσσο δυστυχίας. Όταν ανακαλύψεις αυτό που “τρέφει” την ψυχή σου και φέρνει στη ζωή σου νόημα, χαρά και ενθουσιασμό, κάτι που έχει σημασία για σένα, φρόντισε να βρεις αυτό το χρόνο και το χώρο στη ζωή σου, ακόμη και αν είναι λίγος, για να του αφιερώσεις. Και αν διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς να βρεις αυτό το λίγο χρόνο, τελικά, σταμάτα να κάνεις κάποια πράγματα από αυτά που δεν έχουν κανένα νόημα για σένα και δεν σου προσφέρουν τίποτε.

Φρόντισε το χρόνο σου και δώσε σημασία στο πως τον ξοδεύεις.
Το δικό σου νόημα στη ζωή είναι που σε κάνει να ταξιδεύεις, αυτό είναι το πάθος και η φωτιά που πυροδοτεί το ταξίδι σου. Χωρίς αυτό, κάποια στιγμή θα κατανοήσεις ότι δεν μπορείς να ταξιδέψεις.

Η ουσία, η καρδιά, της ανθρώπινης αριστείας ξεκινά να χτυπά όταν ανακαλύπτεις αυτό που σε κάνει να πετάς, αυτό που σε παρασέρνει, αυτό που σε συναρπάζει και σου δίνει νόημα στη ζωή σου.

Κάποιοι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτό, θεωρώντας ότι το πάθος είναι κάτι επιφανειακό. Επίτρεψέ μου να σου πω ότι αυτό το βρίσκω μεγάλη ανοησία. Οι πιο δυστυχισμένοι και θλιβεροί άνθρωποι που έχω συναντήσει στη ζωή μου είναι αυτοί που δεν έχουν ένα ουσιαστικό πάθος για οτιδήποτε. Το πάθος και η πληρότητα, πάνε χέρι-χέρι. Και χωρίς αυτά, η ευτυχία είναι μια προσωρινή κατάσταση, γιατί δεν υπάρχει τίποτε πίσω από αυτή.

Αν υπάρχει μία μέρα που μπορείς να ακολουθήσεις την καρδιά σου και να κάνεις κάτι, μικρό ή μεγάλο, που είναι σημαντικό για εσένα…αυτή η μέρα είναι σήμερα.

Εδώ είναι 10 μερικά μικρά πράγματα που αξίζει να θυμάσαι:

1. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου είναι αποτέλεσμα των επιλογών που κάνεις. Και αν δεν σου αρέσει η ζωή σου - αν στερείται εντελώς ενθουσιασμού και πάθους – τώρα είναι η ώρα για να κάνεις αλλαγές και να προχωρήσεις σε καλύτερες επιλογές.

2. Η ζωή είναι για να την ζήσεις και να την απολαύσεις, όχι απλά για να επιβιώσεις. Ακολούθησε τη διαδρομή που σε κινητοποιεί και σε συναρπάζει. Μπορείς, πάντα, να κάνεις κάτι μικρό και θετικό που σε κάνει ευτυχισμένο.

3. Υπάρχει πάντα ένας καλός λόγος για τον οποίο πρέπει να ξυπνάς το πρωί και με επίγνωση να επιλέγεις με ποιο τρόπο και με ποιους ανθρώπους θα περάσεις τη μέρα σου. Γιατί, σε αντίθεση με άλλα πράγματα στη ζωή – χρήματα, διασκέδαση, υποχρεώσεις – υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω όταν περάσει. Ο χρόνος σου!

4. Δεν είσαι αυτό που λες, αλλά αυτό που κάνεις. Αν πραγματικά θέλεις πολύ να κάνεις κάτι, μπορείς να βρεις ένα τρόπο. Αν δεν το κάνεις, μπορείς να βρεις μια δικαιολογία.

5. Το πάθος είναι μια φωτιά που μένει άσβεστη μέσα σου. Ποτέ μην εγκαταλείπεις κάτι που δεν περνά μέρα που να μην το σκέφτεσαι. Το πάθος δεν είναι ποτέ χάσιμο χρόνου.

6. Όταν εστιάζεις το μυαλό και την καρδιά σου σε αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σου, στο δικό σου σκοπό, κάθε μέρα και από λίγο, θα διαπιστώσεις ότι θα αρχίσει να ρέει στη ζωή σου θετική ενέργεια.

7. Σταμάτα να λες στον εαυτό σου ότι οι άλλοι είναι ο λόγος της δυστυχίας σου, ο λόγος που δεν κάνεις αυτό που σου αρέσει στη ζωή. Δεν είναι.

8. Όσο περισσότερο ζούμε τη ζωή μας με αυθεντικό πάθος και σκοπό, τόσο λιγότερο θα μας απασχολεί η γνώμη των άλλων, η επιβεβαίωση και η έγκρισή τους.

9. Το σώμα σου μπορεί να κουραστεί, να εξαντληθεί. Μπορεί να μείνεις άγρυπνος κάποιες νύχτες. Μπορεί να δεις τον κόσμο γύρω σου να καταρρέει από αρνητικότητα και τοξικότητα, να συναντήσεις την εχθρικότητα και την έλλειψη σεβασμού. Μπορεί πολλά…Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις όλα αυτά και να ξαναβρείς τον πραγματικό σου εαυτό, αυτό που σε κάνει να “πετάς”. Αυτό είναι μόνο το πάθος σου, αυτό που δεν μπορεί να σβήσει, αυτό που σε κάνει δυνατό, σε απελευθερώνει από την αμφιβολία και το φόβο.

10. Μόνο ένα μικρό βήμα σήμερα είναι αρκετό. Αυτό είναι όλο. Ο αληθινός σκοπός δεν έχει κανένα χρονικό περιορισμό. Το αληθινό πάθος δεν έχει καμία προθεσμία. Μην αφήσεις το άγχος να σε συντρίψει. Απλά, κάνε αυτό που μπορείς τώρα, γιατί αυτό είναι το επόμενο μικρό βήμα για μια ουσιαστική πορεία.

Το πάθος είναι το μυστικό συστατικό που με έχει στηρίξει σε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Γιατί, υπάρχει κάποιο σημείο στη ζωή που αναρωτιέσαι τι κάνεις και γιατί, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές. Όλα αυτά τα χρόνια έχω αμφισβητήσει πολλές φορές τον εαυτό μου, αυτά που κάνω, βρίσκοντας χιλιάδες λόγους για να συνεχίσω ή να μην συνεχίσω. Ωστόσο, αυτό που με κρατάει εδώ, είναι ο πυρήνας μου. Το πάθος μου να μαθαίνω, να βιώνω εμπειρίες, να διαχειρίζομαι προκλήσεις και να τις μοιράζομαι, είτε μέσα στις συνεδρίες μου, είτε γράφοντας εδώ.

Αυτό που ξεχωρίζει κάποιους ανθρώπους που επιμένουν στο όνειρό τους από κάποιους άλλους που ζουν απαθώς στον καναπέ τους, είναι ότι κάποιοι από εμάς έμαθαν – ίσως με σκληρό τρόπο- ότι η ζωή είναι σύντομη και ότι πρέπει κάθε μέρα να επωφελούμαστε από τις μικρότερες ή μεγαλύτερες, πάντα όμως ανεκτίμητες, ευκαιρίες που μας δίνει. Αυτές που κάνουν το ταξίδι να αξίζει κάθε κόπο.

Φυσικά, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα και δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Μερικές φορές πρέπει να πούμε “όχι” σε καλές ευκαιρίες για να καταφέρουμε να πούμε “ναι” σε ακόμη σημαντικότερες. Μερικές φορές πρέπει να πάρουμε κάποια μικρά ή μεγαλύτερα ρίσκα. Αλλά στη ζωή αν δεν ρισκάρεις λίγο, θα ρισκάρεις τα πάντα.

Γι’ αυτό, ξεκίνα τώρα.
Πάρε ένα μικρό ρίσκο σήμερα.
Νιώσε το πάθος.
Ανακάλυψε την αγάπη.
Προχώρησε ελεύθερα.
Απόλαυσε τη μαγεία της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου