Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Το Hubble εντοπίζει έναν παράξενο σπειροειδή γαλαξία σαν UFO

Hubble Spies a UFOΤο φημισμένο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρατήρησε πρόσφατα τον γαλαξία NGC 2683, που όμως οι αστρονόμοι κοροϊδευτικά τον αναφέρουν ως "γαλαξίας ΑΤΙΑ." Ο γαλαξίας αυτός, που αρχικά ανακαλύφθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1788, από τον William Herschel, βρίσκεται στο βόρειο αστερισμό Λύγξ. Ο αστερισμός αυτός ονομάστηκε έτσι επειδή είναι τόσο εξασθενημένος, που απαιτούνται τα “ευαίσθητα μάτια μιας γάτας” για να τον διακρίνουν.
 
Η παραπάνω εικόνα προέρχεται από παρατηρήσεις τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως από την Προηγμένη Κάμερα του Hubble. Μια στενή λωρίδα – η οποία εμφανίζεται ελαφρώς θολή και η οποία διασχίζει οριζόντια την εικόνα – είναι το αποτέλεσμα ενός χάσματος μεταξύ των ανιχνευτών του Hubble

Πράγματι, ο σπειροειδής γαλαξίας εντοπίστηκε σχεδόν από τα πλάγια από το προηγμένο τηλεσκόπιο του Hubble, δίνοντας έτσι το σχήμα ενός κλασικού διαστημόπλοιου επιστημονικής φαντασίας.
 
Ενώ η πανοραμική θέα ενός γαλαξία επιτρέπει στους αστρονόμους να δουν την αναλυτική δομή του γαλαξία (όπως αυτή ενός σπειροειδούς γαλαξία με μία κεντρική ράβδο), η πλάγια όψη προσφέρει τα δικά της πλεονεκτήματα.
 
Συγκεκριμένα, η τελευταία επιτρέπει στους αστρονόμους να εντοπίζουν τις λεπτές λωρίδες σκόνης από τους σπειροειδείς βραχίονες που σχηματίζονται με φόντο τον πυρήνα του γαλαξία. Επιπλέον, μας επιτρέπει τη χαρτογράφηση των περιοχών όπου σχηματίζονται τα άστρα του Γαλαξία μας, με τη βοήθεια της λαμπρής λάμψης που προέρχεται από τα σμήνη των νεαρών μπλε άστρων, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον δίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου