Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Μάθε να εκτιμάς αυτά που έχεις

Αποτέλεσμα εικόνας για françois martin kavelΈρχονται στιγμές, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής μας, όπου νοιώθουμε ματαίωση κι απογοήτευση απ' ανθρώπους και καταστάσεις.

Στιγμές που μας φαίνεται ότι έχουμε χάσει τα πάντα και ότι δεν έχουμε κανέναν να μας υποστηρίξει, να ενδιαφερθεί και να μας στηρίξει, στα ''δύσκολα'' που βιώνουμε.

Αν παρατηρήσουμε (ψαχτούμε) καλά, όλοι μας θα διαπιστώσουμε ότι πάντα μαζί μας, κουβαλάμε μια ''βαλίτσα'' με τα απαραίτητα για την επιβίωσή μας.

Ποια μπορεί να είναι αυτά; Μπορεί να είναι η οικογένειά μας, ο/η σύντροφος μας, οι δάσκαλοί μας, οι φίλοι μας, κτλ.

Πριν έρθουν οι στιγμές που δυσκολεύουν τα πράγματα, καλό είναι να έχουμε από πριν, αναγνωρίσει και εκτιμήσει τη ''βαλίτσα'' μας και ότι αυτή περιέχει.

Ας έχουμε κατά νου, ότι πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος, να μας την ''κλέψουν'' και τότε να καταλάβουμε ότι αυτό που είχαμε και το χάσαμε, ήταν ανεκτίμητο.

Μα ακόμη κι αν πιστεύουμε ότι την έχουμε χάσει, αν ανατρέξουμε στη δύναμη της καρδιάς και του μυαλού μας, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε απεριόριστες κρυμμένες δυνατότητες, που μπορούν να μας απεγκλωβίσουν απ' τη δίνη της πρόσκαιρης δυστυχίας και να αποκτήσουμε ξανά την πολύτιμη ''βαλίτσα'' μας.

Ίσως είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι: '' Όπως δεν είναι μόνιμη η ευτυχία το ίδιο ισχύει και για τη δυστυχία''. Κι αυτό αποτελεί νόμο της ζωής.

Μια αλήθεια που δυστυχώς, για πολλούς από εμάς, τη διαπιστώνουμε κάπως αργά, είναι ότι όποια κατάσταση κι αν βιώνουμε, πάντα είχαμε και πάντα έχουμε αυτό που χρειαζόμαστε για να την αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε την ''υπέρβαση''.

Πάντα υπάρχουν ''εναλλακτικές'', που αν αξιολογηθούν με ηρεμία, σύνεση και υπομονή, θα βρεθεί η καλύτερη επιλογή.

Ο στοχασμός γι' αυτά που έχουμε αξιωθεί να έχουμε μέχρι τώρα, θα πρέπει να είναι διαρκής και να αισθανόμαστε άπειρη ευγνωμοσύνη, για όλα αυτά τα ''δώρα'' της ζωής.

Κι όπως πολύ σωστά μας παραγγέλλει κι ο Επίκουρος: «Μη ματαιώνεις αυτά που έχεις επειδή επιθυμείς όσα δεν έχεις. Να θυμάσαι πως, αυτά που έχεις σήμερα κάποτε ήταν αυτά που ήλπιζες να έχεις».

Κι αυτή η ρήση, θα ήταν ευεργετική για όλους/ες μας... να τη θυμόμαστε!

Να είστε πάντα υγιείς και εμπνευσμένοι... και χαίρεστε αυτά που έχετε, που ίσως, δεν ξέρετε ότι τα έχετε !

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου