Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας: Ίσως το όριο των 60 χρόνων να φαίνεται σήμερα αρκετά συντηρητικό

Αποτέλεσμα εικόνας για Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας στα 60Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματά του εικοστού αιώνα είναι η εκπληκτική άνοδος του προσδόκιμου επιβίωσης της γυναίκας. Από 50 περίπου χρόνια στην αρχή του αιώνα ξεπεράσαμε τα 80 στο τέλος του! Αν η πορεία αυτή συνεχιστεί στον αιώνα μας, τότε οι γυναίκες θα ζουν στο τέλος του 21ου αιώνα γύρω στα 130 χρόνια.

Σημαντικά θέματα που σχετίζονται με αυτά τα δεδομένα είναι η γονιμότητα και η σεξουαλικότητα της γυναίκας σε σχέση με τα νέα ηλικιακά όρια. Όσον αφορά στη γονιμότητα εύκολα μπορεί να πει κανείς ότι τα χρόνια που η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδιά όλο και λιγοστεύουν. Οι μισές γυναίκες αποκτούν παιδιά στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, ενώ γνωρίζουμε καλά ότι το βιολογικό ρολόι θέλει τη γυναικεία γονιμότητα να εξαντλείται περίπου στο τέλος αυτής της δεκαετίας.

Τελείως διαφορετικά παρουσιάζονται τα πράγματα σε επίπεδο σεξουαλικότητας. Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας αρχίζει συχνά στα 15 χρόνια και είναι δύσκολο να πει κανείς πότε τελειώνει! Ίσως το όριο των 60 χρόνων να φαίνεται σήμερα αρκετά συντηρητικό!

Ο ερωτισμός στην εμμηνόπαυση
Μια νέα ηλικιακή ομάδα γυναικών αναζητεί σήμερα λύσεις μετά τα 40 σε θέματα σεξουαλικής έκφρασης. Είναι οι γυναίκες που σε φάση ωριμότητας και αυτογνωσίας προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα στο σεξ που δεν τόλμησαν να αγγίξουν σε μικρότερη ηλικία. Αρκετές από αυτές ζουν μόνες τους, απολαμβάνοντας τους καρπούς μιας πετυχημένης επαγγελματικής πορείας. Άλλες πάλι αισθάνονται παγιδευμένες σε ένα γάμο, που τους πρόσφερε περισσότερη αγάπη και συντροφικότητα παρά έρωτα και σεξουαλική ικανοποίηση. Στα χρόνια της ελευθερίας στον έρωτα οι γυναίκες αυτές αναζητούν συχνά μικρότερης ηλικίας άντρες για να καλύψουν τα σεξουαλικά τους «κενά» ή να ανακαλύψουν τον οργασμό, γνωρίζοντας καλά ότι αυτές οι σχέσεις δεν έχουν προοπτική ή δεν οδηγούν σε βαθιά συναισθηματικές σχέσεις.

Τι λέει η Σεξολογία;

Η άποψη ότι η λύση σεξουαλικών προβλημάτων στη γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση διευκολύνεται από το ορμονικό της προφίλ τείνει να αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε η ελάττωση των γυναικείων ορμονών αντισταθμίζεται από την αύξηση των ανδρογόνων σ’ αυτή την ηλικία. Τα ανδρογόνα στη γυναίκα αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και καλύπτουν ενδεχομένως το μικρό ποσοστό απώλειας έντασης του οργασμού που προκαλείται από την πτώση των οιστρογόνων. Η αύξηση των ανδρογόνων ενδεχομένως μάλιστα να σχετίζεται με τον αυξημένο ερωτισμό που πολλές γυναίκες παρουσιάζουν γύρω στα 50. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο δεν είναι πια εξαιρέσεις, οι γυναίκες οι οποίες με μικρή επιστημονική βοήθεια γνωρίζουν τον οργασμό στην ηλικία των 50 χρόνων.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση είναι επίσης το ότι η οργασμική κορύφωση έχει κυρίως σχέση με το βαθμό ψυχοσυναισθηματικής και ψυχοκοινωνικής ωρίμανσης της γυναίκας και όχι με τις ορμόνες της.

Η εμπειρία από εξειδικευμένο Σεξοθεραπευτή (sex coach) τα τελευταία χρόνια έρχεται να επιβεβαιώσει τις παραπάνω παρατηρήσεις. Τα αποτελέσματα θεραπειών για τη γυναικεία ανοργασμία εξαρτώνται από το κίνητρο της κάθε γυναίκας και όχι από την ηλικία της. Η εμπειρία δείχνει ότι η επίτευξη οργασμού είναι το ίδιο εύκολη σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ένα λεπτό σημείο στο κυνήγι του οργασμού είναι ο ρόλος του υπάρχοντα συντρόφου. Κάποιες γυναίκες έχουν την τύχη να υπάρχει στη ζωή τους ένας έμπειρος άντρας που ξέρει να τις διεγείρει και με τον οποίο διατηρούν μια καλή συναισθηματική σχέση. Απαιτείται μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση μαζί του πριν ξεκινήσουμε τη δική μας προσπάθεια. Ίσως η συμβολή του να είναι ουσιαστική για ένα γρήγορο αποτέλεσμα.

Όμως η έλλειψη οργασμού στη γυναίκα μπορεί να έχει ταλαιπωρήσει την ερωτική σχέση του ζευγαριού. Το ενδιαφέρον για σεξουαλική έκφραση είναι λογικό να φθίνει από τη μεριά και των δύο συντρόφων. Πολλές γυναίκες δεν θυμούνται πια πότε έκαναν σεξ για τελευταία φορά! Αν η σχέση παραμένει ζωντανή, βασιζόμενη στην αγάπη και τα κοινά ενδιαφέροντα απαιτεί πάλι μία ανοιχτή συζήτηση με το σύντροφο. Προσπαθήστε να διερευνήσετε το ενδιαφέρον του και το κίνητρό του να στηρίξει την προσπάθειά σας. Πολλά τέτοια ζευγάρια μπορούν να ξαναζήσουν τον έρωτα, κάτω απ΄καλύτερες συνθήκες.

Μικρά μυστικά

• Απαλλαγείτε από το φόβο των ερωτικών σας φαντασιώσεων. Συμφιλιωθείτε μαζί τους. Μοιραστείτε τις με το σύντροφό σας.
• Μιλήστε για τις ερωτικές σας ανάγκες
• Ξεκαθαρίστε μέσα σας τα «θέλω» σας.
• Φροντίστε για την υγιεινή και την καλή κατάσταση του κόλπου σας (ύγρανση, συσταλτικότητα).
• Εφαρμόζετε ανελλιπώς τις ασκήσεις Kegel*. Συμβάλλουν αποφασιστικά στη δική σας σεξουαλική έκφραση και ενισχύουν την απόδοση του συντρόφου σας.
• Διορθώστε μικρές ατέλειες που σας ενοχλούν.
• Αποενοχοποιηθείτε! Θυμηθείτε ότι το 40% των Ελληνίδων αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα με τον οργασμό τους.
---------------------
*Ασκήσεις Kegel. Ασκείστε τους μυς του έρωτα!
Ένα ισχυρό μυϊκό τοίχωμα, με κύριο εκπρόσωπο τον ηβοκοκκυγικό μυ περιβάλλει και στηρίζει τα όργανα της πυέλου. Μέσα από το μυϊκό τοίχωμα περνάει η γυναικεία ουρήθρα, ο κόλπος και ο πρωκτός. Η σύσπαση του μυϊκού τοιχώματος είναι αυτή που διακόπτει με τη θέλησή μας την ούρηση ή την αφόδευση. Η ίδια κίνηση προκαλεί σύσπαση του κόλπου, επιθυμητή για πιο έντονη σεξουαλική λειτουργία και μεγαλύτερο αγκάλιασμα του πέους. Το μυϊκό τοίχωμα ατονεί με την πάροδο της ηλικίας, την καθιστική ζωή, τους τοκετούς και τις εγχειρήσεις. Μπορείτε να ασκήσετε τους μυς της περιοχής επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές την ημέρα τη σύσπαση των μυών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται μετά από ούρηση. Υπάρχουν και ειδικά βοηθήματα για καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια θεραπείες με λέϊζερ υπόσχονται «σύσφιξη» του κόλπου. Όμως οι θεραπείες αυτές δεν ενισχύουν το μυϊκό τοίχωμα, για την ενίσχυση του οποίου υπάρχουν μόνο οι ασκήσεις Kegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου