Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Πολύπλοκες οι επιπτώσεις της κατάθλιψης - Η ζωή μετά την νόσο

Αποτέλεσμα εικόνας για Πολύπλοκες οι επιπτώσεις της κατάθλιψης - Η ζωή μετά την νόσοΗ κατάθλιψη είναι μια νόσος που συνήθως έχει πολύπλοκες επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου. Ακόμα και μετά την ύφεση των συμπτωμάτων και την ανάρρωση, οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να επιμένουν και να θέτουν σοβαρές προκλήσεις στην καθημερινότητα, την κοινωνική μας ζωή και την εργασία μας.

Ζώντας την κατάθλιψη, μπορούμε να εντοπίσουμε τα εμφανή σημάδια της στη ζωής μας: αλλαγές στον ύπνο, σωματική κούραση, ευερεθιστότητα, απαισιοδοξία, αυτολύπηση, αλλαγές στην όρεξη, απομόνωση και κυρίως ένας συνεχόμενος, βαθύς, ψυχικός πόνος. Όλα αυτά σε πρώτο πλάνο. Είναι ο τρόπος που το σώμα μας και η ψυχή μας μας ενημερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Στο φόντο όμως, μια σειρά από άλλες, πολύ σοβαρές αλλαγές, συμβαίνουν στην ζωή ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη. Οι αλλαγές αυτές παραμένουν ακόμα και όταν αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα ή ακόμα και όταν νιώσουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τη σκοτεινιά της κατάθλιψης.

• Κοινωνική ζωή και διαπροσωπικές σχέσεις
Πρώτα από όλα, σε κοινωνικό επίπεδο η κατάθλιψη απλώνει τα «δίχτυα» της σε όλη τη λειτουργία της οικογένειας. Τα επεισόδια κατάθλιψης μπορεί να συμβάλλουν σε έντονες συγκρούσεις με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους και να μας κάνουν να επιζητούμε την απομόνωση ακόμα και από εκείνους που χρειαζόμαστε περισσότερο.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι πληγές στις κοντινές μας σχέσεις δεν κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη. Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα η κατάθλιψη μας έχει απομονώσει ή έχει επηρεάσει το πώς φερόμαστε στους άλλους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι κοντινοί μας άνθρωποι έχουν επηρεαστεί επίσης. Χρειάζεται χρόνο για να εκτιμήσουμε σωστά ποιες σχέσεις μας είναι σημαντικό να φροντίσουμε και να αποδεχθούμε ότι και οι άλλοι θέλουν το χρόνο τους για να επανασυνδεθούν πιο λειτουργικά μαζί μας.

• Εργασία
Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που οι άλλοι σκέφτονται και συμπεριφέρονται απέναντί μας στον εργασιακό χώρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να μας κάνουν να φαινόμαστε ασυνεπείς, μη αξιόπιστοι και μη αποτελεσματικοί.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι σημαντικό να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της αυτολύπησης και να θέσουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους σε σχέση με τη δουλειά. Χρειάζεται χρόνος για να νιώσει κανείς καλύτερα με τον εαυτό του. Το στοίχημα δεν είναι η παραγωγικότητα, αλλά η επίγνωση των δυνατοτήτων μας και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.

• Σωματική υγεία
Η ζωή με την κατάθλιψη αλλάζει πολλές φορές τον τρόπο που φερόμαστε στο σώμα μας. Κάποιος που βγαίνει από την κατάθλιψη μπορεί να συνεχίσει να δυσκολεύεται αν για μεγάλο διάστημα είχε παραμελήσει την εμφάνιση και τη σωματική του υγεία. Αλλαγές στο βάρος και την προσωπική φροντίδα είναι συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης που μπορεί να εμπλέκονται στην προσπάθειά μας να νιώσουμε καλύτερα για τον εαυτό μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Το κλειδί είναι η αποδοχή. Ο λόγος που παραμελούμε το σώμα και την εμφάνισή μας όταν «βλέπουμε» μέσα από το φακό της κατάθλιψης, είναι η βαθιά (και πολλές φορές μη συνειδητή αίσθηση) ότι δεν αξίζουμε. Χρειάζεται πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να «αποφασίσουμε» ότι αξίζουμε και σταδιακά να φροντίσουμε για εκείνον με μικρά βήματα και πολύ επιμονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου