Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Μήπως είστε εθισμένος/η στο στρες;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια μικρή ποσότητα στρες τονώνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα και διεγείρει τον «δραστήριο» εαυτό σας. Όταν όμως η καθημερινή πίεση, σας ακολουθεί σαν σκιά παντού, τότε δεν αποκλείεται να είστε θύμα εξάρτησης. Ο «εθισμός στο στρες» αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο λεξιλόγιο της Κλινικής Ψυχολογίας, οι αρνητικές επιδράσεις του οποίου έχουν όμως ήδη αποδειχθεί.

Το καθημερινό άγχος εξαντλεί τον οργανισμό, καθώς το σώμα δεν αντέχει το «βομβαρδισμό» του από συνεχείς δόσεις αδρεναλίνης. Οι μηχανισμοί και οι άμυνές του φθίνουν, ο κυτταρικός θάνατος επιταχύνεται και η πνευματική και νοητική υγεία του ατόμου απειλούνται σοβαρά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένας άνθρωπος σε διαρκή κατάσταση έντασης χάνει την ποιότητα ζωής του. Το στρες δίνει στο άτομο την ψευδεπίγραφη αίσθηση ότι ελέγχει τον εαυτό του, στην πραγματικότητα όμως ο εθισμένος στο στρες έχει πια χάσει την εσωτερική δύναμή του. Επιλέγει να γεμίσει τη μέρα του με δραστηριότητες και υποχρεώσεις, από το να κοιτάξει μέσα του για να ανακαλύψει και να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Σταδιακά, η πίεση γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αλλά και το ζητούμενο. Το άτομο αισθάνεται πως μόνο το στρες μπορεί να τον κρατήσει συγκροτημένο, ώστε να μην καταρρεύσει. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι νευροχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό ενός υποκειμένου στο στρες ατόμου είναι παρόμοιες με εκείνες ενός εξαρτημένου στα ναρκωτικά.

Απαντήστε στις ερωτήσεις και ελέγξτε το αποτέλεσμα για να δείτε αν να είστε εθισμένος στο στρες. Αν απαντήσατε θετικά σε τρεις ερωτήσεις, είστε στο «παρά πέντε» για να εμφανίσετε στρεσοεξάρτηση, ενώ αν δώσετε περισσότερα από 3 «ναι», είναι ώρα για να αναθεωρήσετε καταστάσεις και συμπεριφορές.

1. Είναι Παρασκευή μεσημέρι και οι συνάδελφοί σας από το γραφείο αναχωρούν χαμογελαστοί εν όψει σαββατοκύριακου. Μήπως δεν νιώθετε το ίδιο και η σκέψη ότι θα πρέπει να μείνετε μακριά από τη δουλειά σας φέρνει τρόμο;
2. Νιώθετε το ίδιο κι όταν ξεκινούν οι διακοπές σας;
3. Έχετε την τάση να γεμίζετε το ημερήσιο πρόγραμμά σας με πάρα πολλές δουλειές, παρόλο που ξέρετε ότι θα πιεστείτε πολύ για τις φέρετε εις πέρας, κι ενώ κανείς δεν σας επιβάλλει κάτι τέτοιο;
4. Πιστεύετε ότι αποδίδετε καλύτερα στην εργασία σας κάτω από πίεση;
5. Αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας όταν είστε πνιγμένοι στη δουλειά;
6. Όταν πετύχετε ένα δύσκολο στόχο, νιώθετε ενδυναμωμένος ακόμη και σωματικά;
7. Αφήνετε πράγματα για την τελευταία στιγμή, επειδή δυσκολεύεστε σε λειτουργήσετε σε συνθήκες απουσίας πίεσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου