Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

H αδηφαγική διαταραχή

«Νιώθω αηδία για τον εαυτό μου. Όσο περισσότερο τρώω τόσο περισσότερο θέλω. Τρώω τόσο γρήγορα σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου. Νιώθω αδύναμη. Το φαγητό ελέγχει τη ζωή μου. Είναι ο καλύτερος φίλος και ο χειρότερος εχθρός μου.»

Οι παραπάνω φράσεις περιγράφουν τη σημαντικότητα του προβλήματος ασθενών με αδηφαγική διαταραχή. Μια διαταραχή που αναγνωρίστηκε επίσημα ως ανεξάρτητη διατροφική διαταραχή, της οποίας η θεραπεία χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τους ειδικούς. Χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπεριφοριστικά και συναισθηματικά συμπτώματα:

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας
Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα
Αίσθημα απώλειας ελέγχου
Το άτομο τρώει χωρίς να πεινάει και μέχρι να νιώσει άβολα
Τρώει μόνο του και με γρήγορο ρυθμό
Αισθήματα αηδίας, κατάθλιψη, ντροπή, ενοχές

Η εμπειρία του να ζει κανείς με την αδηφαγική διαταραχή είναι τόσο οδυνηρή, όσο και με κάθε άλλη διατροφική διαταραχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγωνίζονται ενάντια στη διαταραχή, πιστεύουν πως απλά δεν έχουν αρκετά ισχυρή θέληση για να σταματήσουν τα υπερφαγικά επεισόδια, και για το λόγο αυτό αισθάνονται τεράστιες ενοχές. Στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τις ενοχές τους καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες δίαιτες, αγνοώντας το γεγονός ότι η δίαιτα με την έννοια της στέρησης τροφής, είναι ένας από τους αιτιώδεις παράγοντες για την πρόκληση υπερφαγικών επεισοδίων και την ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής. «Πάχυνα από τις πολλές δίαιτες» θα πουν και όσο οξύμωρη κι αν ακούγεται η συγκεκριμένη φράση, κρύβει μέσα της όλο τον πόνο, το θυμό, την αδικία και την απελπισία των ανθρώπων αυτών. Συναισθήματα που απορρέουν από μια μάχη ενάντια σε έναν υποτιθέμενο εχθρό (το βάρος), που στην πραγματικότητα διογκώνει και διαιωνίζει το πρόβλημα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο (υπερφαγία à ψυχολογική κατάπτωσηà στέρηση τροφής àυπερφαγία).

Η αναγνώριση και η συνειδητοποίηση απέναντι σε τι παλεύεις είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της άσχημης κατάστασης και τη θεραπεία της διαταραχής. Είναι μεγάλο το σοκ των ανθρώπων που για πρώτη φορά θα συνειδητοποιήσουν ότι το αυξημένο σωματικό τους βάρος δεν είναι παρά το αποτέλεσμα του φαύλου κύκλου μέσα στον οποίο έχουν μπλεχτεί και ότι ο πραγματικός τους εχθρός είναι η ίδια η διαταραχή.

Το πρώτο σημαντικό βήμα, όμως έχει γίνει. Τώρα γνωρίζεις, και ξέρεις απέναντι σε τι παλεύεις και είσαι έτοιμη/ος να οργανώσεις η στρατηγική σου για να νικήσεις τη διαταραχή σου. Όσο περισσότερα μαθαίνεις για αυτήν τόσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτάς. Την ακούς αλλά μαθαίνεις να μην την υπακούς, την παρατηρείς αλλά εκπαιδεύεσαι να μην την ακολουθείς. Καθώς αυτή θα χάνει την ισχύ της επάνω σου, εσύ θα χτίζεις την καινούρια σου ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου