Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Δεν παράγονται πια τόσα νέα άστρα στον Γαλαξία μας ενώ ανήκει σε ένα σπάνιο τύπο

Αποτέλεσμα εικόνας για Δεν παράγονται ποια τόσα νέα άστρα στον Γαλαξία μας ενώ ανήκει σε ένα σπάνιο τύποΣύμφωνα με μια νέα έρευνα ο Γαλαξίας μας περνάει την κρίση της μέσης ηλικίας, έχοντας αφήσει πίσω του τη φάση της μαζικής παραγωγής νέων άστρων. Δηλαδή, η παραγωγή νέων άστρων έχει ατονήσει και οδεύει σε μια φάση που δεν θα γεννιούνται πλέον καθόλου νέα άστρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γαλαξιών ανήκουν σε δύο κατηγορίες που χαρακτηρίζονται από την απόχρωση τους. Πρόκειται για τους μπλε γαλαξίες οι οποίοι αποτελούν εργοστάσια συνεχούς παραγωγής νέων άστρων και για τους κόκκινους γαλαξίες που βρίσκονται σε κατάσταση παραγωγής ελάχιστων ή καθόλου άστρων.

Υπάρχει και μια ενδιάμεση σπάνια ομάδα γαλαξιών που ονομάζονται «πράσινες κοιλάδες». Οι γαλαξίες αυτοί βρίσκονται στην διαδικασία μετάβασης από την μπλε κατηγορία στην κόκκινη και η παραγωγή νέων άστρων έχει αρχίσει να ατονεί. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Swinburne στην Αυστραλία με επικεφαλής τον Simon Mutch υποστηρίζουν ότι ο γαλαξίας μας βρίσκεται σε αυτή την σπάνια ομάδα γαλαξιών, όπου ανήκουν μόνο το 4% όλων των γαλαξιών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας μέσα από προσομοιώσεις τη δημιουργία και εξέλιξη 25 εκατομμυρίων γαλαξιών. Θεωρούν ότι η κολοσσιαία μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας είναι υπεύθυνη για την «γήρανσή» του.

Εκτιμούν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει η μαύρη τρύπα καθώς ρουφάει ύλη καταστρέφει ή απομακρύνει έξω από τον γαλαξία μας τα κοσμικά αέρια η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για την γέννηση νέων άστρων. Υπολογίζουν ότι σε 1,5 δις έτη ο γαλαξίας μας θα μπει στην κόκκινη φάση του.

Αναφέρουν επίσης ότι ακόμη και μια ενδεχόμενη συγχώνευση του γαλαξία μας με κάποιον άλλο, όπως τον γαλαξία της Ανδρομέδας σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, δεν θα σταματήσει το ρολόι του χρόνου αλλά απλά θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Η συγχώνευση θα οδηγήσει στην γέννηση νέων άστρων αλλά μετά από κάποιο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η δημιουργία νέων άστρων θα σταματήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου