Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ανακαλύφθηκε αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα υποστήριξης της ζωής σε νερά ηλικίας 2.500 εκατομμυρίων ετών

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανακαλύφθηκε αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα υποστήριξης της ζωής σε νερά ηλικίας 2.500 εκατομμυρίων ετώνΗ ύπαρξη μικροβίων, τα οποία έχουν επιβιώσει χωρίς οξυγόνο και χωρίς το φως του ήλιου μετατρέπει αυτά τα νερά σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα υποστήριξης της ζωής που θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε άλλους πλανήτες.

Σε μια μελέτη, που διεξήχθη με επικεφαλής την ερευνήτρια Barbara Sherwood Lollar, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης προϊστορικού νερού που εντοπίστηκε σε βάθος δυόμισι χιλιομέτρων σε ορυχείο του Οντάριο (Καναδάς) το 2013, στο οποίο ανακαλύφθηκαν αποδείξεις ενός συστήματος υποστήριξης αυτοτροφοδοτούμενης ζωής, αναφέρει το περιοδικό Nature.

Σχετικά με την εντοπισθείσα ποσότητα ύδατος, ηλικίας 2.500 εκατομμυρίων ετών, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν δοκιμές που απέδειξαν την παρουσία θειϊκού άλατος μέχρι και χίλιες φορές κατώτερη από αυτή που θα εντοπιζόταν σε μια συμβατική δεξαμενή νερού, γεγονός που υποδηλώνει ότι στο νερό υπάρχουν μικρόβια, τα οποία έχουν επιβιώσει κάτω από την επιφάνεια της γης χωρίς ηλιακό φως ή οξυγόνο από την ατμόσφαιρα.

«Αυτό μας βάζει σε σκέψεις για το πώς ο πλανήτης μας είναι κατοικήσιμος, αλλά και για την κατοικησιμότητα των άλλων πλανητών, όπως ο Άρης», τονίζει η Sherwood Lollar στο «The Globe and Mail». Την αναφορά στον Άρη την έκανε, καθώς οι μελέτες στον κόκκινο πλανήτη αποκαλύπτουν ότι η σύσταση των βράχων της επιφάνειάς του είναι παρόμοια σε περιεχόμενο μεταλλικών ενώσεων με αυτές που βρέθηκαν στο Οντάριο.

«Με δεδομένο ότι η γεωλογία της Γης και του Άρη είναι παρόμοια, πιστεύουμε ότι "Δεδομένου ότι η γεωλογία της Γης και του Άρη είναι παρόμοια, πιστεύουμε, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τα μέταλλα και το κατάλληλο νερό, μπορούν να παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για να διατηρηθούν τα μικρόβια. Δεν λέω ότι υπάρχουν ούν τα μέταλλα και κατάλληλο νερό, το οποίο μπορεί να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να κρατήσει τα μικρόβια που υπάρχουν. Δεν λέω εκεί, αλλά το σενάριο της ύπαρξης μικροβιακής ζωής στον Άρη, μπορεί να επαληθευτεί», πρόσθεσε η συγγραφέας της μελέτης, Long Λι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου