Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Σφαιρίδια BOK & Μαύρες τρύπες


Αν οι τυχόν εξωγήινοι πολιτισμοί έχουν εξελιγμένες μηχανές, θα είναι πιο πιθανό να εντοπίσουμε τα σήματα από αυτές τις μηχανές, παρά τα ‘βιολογικά’ ίχνη της ζωής που τις επινόησε.«Αλλά έχοντας ψάξει για σήματα ET εδώ και 50 χρόνια και επειδή έχουμε εξελίξει αρκετά την δική μας τεχνολογία, ίσως αυτή να είναι μια καλή ένδειξη του τρόπου που επικοινωνούν οι άλλοι πολιτισμοί – εάν βεβαίως υπάρχουν εκεί έξω. Και σύμφωνα με τον επικεφαλής αστρονόμο της έρευνας SETI Seth Shostak υπάρχει εκεί έξω ένας κινούμενος στόχος, που πρέπει να ψάξουμε.

Τα Σφαιρίδια Bok είναι σκοτεινά νέφη από πυκνή κοσμική σκόνη και αέριο, μέσα στα οποία σχηματίζονται νέα άστρα. Τα σφαιρίδια Bok βρίσκονται μέσα στις περιοχές με υδρογόνο H II, και έχουν μια τυπική μάζα περίπου 2 έως 50 ηλιακές μάζες. Η έκταση τους φτάνει περίπου το ένα έτος φωτός ή σχεδόν 4.5 × 1047 m³.

Ο Shostak πιστεύει ότι μια τεχνητή ευφυής εξωγήινη ζωή πολύ πιθανό να μετανάστευε σε τόπους όπου υπήρχε άφθονη ενέργεια και ύλη – τα μόνα πράγματα που θα ενδιέφερε τις μηχανές. Αυτό σημαίνει ότι η Έρευνα για Ευφυή Ζωή (SETI) μπορεί να χρειαστεί να επικεντρώσει την προσοχή της στην περιοχή καυτών, νεαρών άστρων ή ακόμη και κοντά στα κέντρα των γαλαξιών.

"Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε τουλάχιστον ένα μικρό ποσοστό του χρόνου μας … ψάχνοντας στις κατευθύνσεις, που δεν είναι ίσως οι πιο ελκυστικές από την άποψη της βιολογικής νοημοσύνης, αλλά ίσως εκεί μπορούν να βρίσκονται ευφυείς μηχανές." τονίζει ο Shostak. Το SETI λοιπόν θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας επέκτασης της αναζήτησης σε γειτονιές πλούσιες σε ενέργεια και ύλη, κοντά σε θερμά άστρα, μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων.

Οι μεγάλοι υπολογιστές επειδή παράγουν πολλή θερμότητα χρειάζονται να διατηρούνται ψυχροί, κι αυτό αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για την σύγχρονη πληροφορική. Οι ευφυείς τώρα υπολογιστές εκεί έξω (αν υπάρχουν), θα ήταν πιθανόν να αναζητήσουν μια χαμηλή θερμοκρασία κατοικία. Τα σφαιρίδια Bok (η εικόνα στο πάνω μέρος της σελίδας) είναι ένας από τους στόχους της έρευνας για τις σκεφτόμενες προηγμένες μηχανές. Οι πυκνές περιοχές της σκόνης και του αερίου είναι πασίγνωστες για την παραγωγή πολλών αστρικών συστημάτων. Βρίσκονται σε μια θερμοκρασία περίπου 160 βαθμών Kelvin, από τις πιο ψυχρές περιοχές του διαστήματος.

Σε αυτές τις ψυχρές περιοχές οι μηχανές θα είναι πιο αποτελεσματικές, γιατί οι περιοχές αυτές μπορεί να λειτουργήσουν ως τεράστιες "ψήκτρες". Ένα σφαιρίδιο Bok θα μπορούσε λοιπόν να αντιπροσωπεύει τη ζώνη Goldilocks για τις Ευφυείς Μηχανές, λέει ο Shostak. Αλλά επειδή οι μαύρες τρύπες και τα σφαιρίδια Bok δεν είναι φιλόξενα για τη ζωή όπως την ξέρουμε, δεν είναι στον προνομιακό κατάλογο των στόχων του SETI.

«Οι υπολογιστές έχουν διαφορετικές ανάγκες», λέει. «Δεν έχουν κανένα εμφανή όριο για τη διάρκεια της ζωής τους και, συνεπώς, θα μπορούσαν εύκολα να κυριαρχούν πάνω στη νοημοσύνη του κόσμου. Ειδικότερα, θα μπορούσε κάλλιστα τα πρώτα τέτοια μηχανήματα να κυριαρχήσουν πλήρως στη νοημοσύνη στο γαλαξία. Ο "νικητής όπως ξέρουμε τα παίρνει όλα ".

Σύμφωνα με τον Βρετανό φυσικό Stephen Wolfram, η ευφυής ζωή είναι αναπόφευκτη. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι η ευφυής ζωή είναι αναπόφευκτη, ποτέ δεν θα την βρούμε λόγω του θορύβου στα εξασθενημένα σήματα που λαμβάνουμε.

Σύμφωνα με τον Wolfram, τα σήματα που μας έρχονται από το διάστημα είναι δύσκολο να τα προσδιορίσουμε αν ήταν τεχνητά ή φυσικά. Έτσι, τι πιθανότητα έχουμε ώστε να διακρίνουμε μια βασική ανακοίνωση των ΕΤ, από το ραδιοφωνικό θόρυβο του σύμπαντος;

Οι δικές μας μηχανές ακόμα είναι σε μια πρωτόγονη κατάσταση. Καθώς όμως θα γίνονται πιο σύνθετες. κάποτε θα παίρνουν αποφάσεις περίπλοκες, όπως οι άνθρωποι. " Έχουμε ελάχιστες πιθανότητες, προτείνει ο ίδιος, να διακρίνουμε ένα εξωγήινο τεχνητό σήμα από ένα φυσικό ουράνιο αντικείμενο”.

Αν ο Wolfram έχει δίκιο και οι εξωγήινοι είναι εκεί έξω, δεν θα είμαστε σε θέση να τους αναγνωρίσουμε – είτε τις ανακοινώσεις τους ή τα αντικείμενα τους – και βεβαίως θα μπορούσαν να είναι εδώ στο Ηλιακό Σύστημα και εμείς να μην τους έχουμε παρατηρήσει.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι εξωγήινοι δεν θα θέλουν να ταξιδέψουν στη Γη – ή οπουδήποτε αλλού για αυτό το λόγο. Κατά την άποψη του Wolfram, τα πάντα στο σύμπαν είναι προϊόντα ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, φαντάζεται ένα αφηρημένο κυβερνο-σύμπαν, από όλα τα δυνατά προγράμματα υπολογιστών, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Αυτό το «υπολογιστικό σύμπαν" περιέχει τα πάντα, από το λειτουργικό σύστημα της Apple έως ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός διαστημόπλοιο που κινείται πιο γρήγορα από το φως

Πιστεύει ότι ο ίδιος έχει βρει το μεγάλο μυστικό της φύσης – το πώς αυτή παράγει την πολυπλοκότητα του κόσμου, των πάντων: από μια ροδοδάφνη έως ένα ραβδωτό σπειροειδή γαλαξία, εφαρμόζοντας απλούς κανόνες ξανά και ξανά σαν ένα απλό πρόγραμμα του υπολογιστή. Ο Wolfram έφτασε σε αυτό το αξιοσημείωτο συμπέρασμα στις αρχές του 1980, όταν ανακάλυψε ότι το πιο απλό είδος ενός προγράμματος – γνωστό ως κυτταρικό αυτόματο (cellular automaton ) – μπορεί να δημιουργήσει άπειρη πολυπλοκότητα, εάν η έξοδος του τροφοδοτεί συνεχώς την είσοδο του (feedback).

Ο Wolfram υποστηρίζει πως έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το είδος του υπολογιστικού προγράμματος που παράγει ατελείωτες πολυπλοκότητα μπορεί να υλοποιηθεί "δεν είναι μόνο τα συστήματα των βιολογικών μορίων, αλλά σε όλα τα είδη των φυσικών συστημάτων –. στα χαοτικά αέρια νέφη, στα συστήματα των υποατομικών σωματιδίων και ούτω καθεξής Καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι σε όλο το Σύμπαν θα ξεπηδά αυθόρμητα ζωή – αν και σίγουρα δεν είναι η ζωή όπως την ξέρουμε στη Γη. Είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ύλης "..

Η ύπαρξη αυτού του υπολογιστικού σύμπαντος είναι το καθοριστικό γεγονός. Αλλά στην πραγματικότητα θα ήταν ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό για έναν ET πολιτισμό να μείνει στο “σπίτι” του και να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή για την αναζήτηση του υπολογιστικού σύμπαντος για χρήσιμα προγράμματα, αντί να προσπαθήσει να πάρει τις ίδιες πληροφορίες κυνηγώντας τους εξωγήινους, ώστε να συνομιλήσει μεταξύ των 200 δισεκατομμυρίων .περίπου άστρων στον Γαλαξία μας. «Είναι ένα απλό παιχνίδι αριθμών», τονίζει ο Wolfram.

Τα πάντα δημιουργούνται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, “και αυτό περιλαμβάνει εσένα και εμένα”, συνεχίζει ο Wolfram. "Κάποιος στα μισά του δρόμου σε όλο τον Γαλαξία θα μπορούσε να βρει το πρόγραμμα του υπολογιστή σας και να συνομιλεί μαζί σας αυτή τη στιγμή."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου