Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ζήσε με τους δικούς σου όρους

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζήσε με τους δικούς σου όρουςΟ Λάο Τζου έζησε σύμφωνα με το δικό του φως, πάλεψε, δεν δραπέτευσε. Έγινε τόσο σοφός ώστε ο αυτοκράτορας τον κάλεσε να γίνει ο πρωθυπουργός του. Εκείνος αρνήθηκε. Είπε, «Δεν Θα πετύχει επειδή είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουμε στα ίδια συμπεράσματα για τα πράγματα. Εσύ ζεις σύμφωνα με τα ιδανικά των προγόνων σου· εγώ ζω σύμφωνα με την ίδια μου τη συνείδηση». Όμως ο αυτοκράτορας επέμενε· δεν θεωρούσε ότι θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα.

Την πρώτη ‘μέρα στο δικαστήριό του, τού έφεραν έναν κλέφτη • τον είχαν πιάσει στα πράσα, να κλέβει από τον πιο πλούσιο άνδρα στην πρωτεύουσα – και ομολόγησε ότι έκλεψε. Ο Λάο Τζου καταδίκασε σε έξι μήνες φυλακή τόσο τον πλούσιο όσο και τον κλέφτη. Ο πλούσιος είπε, « Τι; Με έκλεψαν, είμαι θύμα και τιμωρούμαι; Είσαι τρελός; Δεν υπάρχει προηγούμενο σε όλη την ιστορία να τιμωρείται ο άνθρωπος που έπεσε θύμα κλοπής».

Ο Λάο Τζου είπε, «Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να σου δοθεί μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης από τον κλέφτη -είμαι πάρα πολύ συμπονετικός- επειδή μάζεψες όλα τα χρήματα της πόλης. Νομίζεις ότι τα χρήματα πέφτουν από τον ουρανό; Ποιος έχει κάνει αυτούς τους ανθρώπους τόσο φτωχούς ώστε να πρέπει να γίνουν κλέφτες; Εσύ είσαι-υπεύθυνος.

«Και αυτή θα είναι η κρίση μου σε κάθε περίπτωση κλοπήςˑ και τα δύο άτομα θα πάνε φυλακή. Το έγκλημά σου είναι πολύ πιο βαθύ, το δικό του έγκλημα δεν είναι τίποτε. Είναι φτωχός κι εσύ είσαι υπεύθυνος γι’ αυτό. Κι αν έκλεψε λίγα χρήματα από τους θησαυρούς σου, δεν ήταν και μεγάλο έγκλημα. Αυτά τα χρήματα ανήκουν σε πολλούς από τους φτωχούς ανθρώπους από τους οποίους τα πήρες. Γινόσουν όλο και πιο πλούσιος και πολλοί άλλοι άνθρωποι γίνονταν όλο και πιο φτωχοί».

Ο πλούσιος σκέφτηκε, «Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι τρελός, απολύτως τρελός».
Είπε, «Θέλω μια ευκαιρία να δω τον αυτοκράτορα». Ήταν τόσο πλούσιος ώστε ακόμη και ο αυτοκράτορας δανειζόταν χρήματα από εκείνον. Είπε στον αυτοκράτορα τί είχε συμβεί. Του είπε, «Αν δεν απομακρύνεις αυτόν τον άνδρα από την αυλή θα βρεθείς κι εσύ στη φυλακή σαν εμένα — επειδή θα σου ζητήσει κάποια στιγμή να λογοδοτήσεις για το πού βρήκες όλους σου τους θησαυρούς;

Αν εγώ είμαι εγκληματίας, τότε εσύ είσαι πολύ μεγαλύτερος εγκληματίας». Ο αυτοκράτορας είδε τη λογική της κατάστασης. Είπε στον Λάο Τζου, «Ίσως να είχες δίκιο όταν είπες ότι θα είναι δύσκολο να φτάσουμε στα ίδια συμπεράσματα. Απαλλάσσεσαι από τα καθήκοντά σου».

Ζήσε με τους δικούς σου όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου