Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Διάπυρα νέφη από τον Ήλιο κινούνται σαν τα γήινα σύννεφα

Αποτέλεσμα εικόνας για Διάπυρα νέφη από τον Ήλιο κινούνται σαν τα γήινα σύννεφαΤα γιγάντια νέφη υπέρθερμου υλικού που εκτοξεύονται από τον Ήλιο, και ενίοτε απειλούν τη Γη, εμφανίζουν δίνες και άλλες αστάθειες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα σύννεφα, δείχνουν εικόνες από το ηλιακό παρατηρητήριο SDO της NASA.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες των φυσικών να μοντελοποιήσουν και να προβλέψουν τον ηλιακό «καιρό», περίπου όπως οι μετεωρολόγοι μπορούν να προβλέπουν τον καιρό στη Γη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ στη Βρετανία ανακάλυψαν τις δίνες στη διάρκεια μιας «εκτίναξης στεμματικού υλικού» (CME), δηλαδή μιας έκρηξης στην επιφάνεια του Ήλιου που σκορπίζει υπέρθερμα σωματίδια στο Διάστημα.

Οι διαταραχές στη ροή του υλικού εντοπίστηκαν σε εικόνες του νέου δορυφόρου SDO (Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής) οι οποίες ελήφθησαν στο άκρο της περιοχής του υπεριώδους. Η ακτινοβολία που αποτυπώνουν οι εικόνες αντιστοιχεί σε θερμοκρασία 11 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, πέρα από τις δυνατότητες προηγούμενων οργάνων

Οι δίνες, αναφέρουν οι ερευνητές, μοιάζουν με τις «αστάθειες Kelvin-Helmholtz, οι οποίες παρατηρούνται σε ρέοντα υλικά όπως τα γήινα σύννεφα: ο ατμός του σύννεφου ταξιδεύει με διαφορετική ταχύτητα από ό,τι ο περιβάλλων αέρας, και η διαφορά αυτή οδηγεί στην εμφάνιση μικρών δινών στο όριο ανάμεσα στο σύννεφο και τον αέρα (όπως στην ένθετη αριστερά).

Στην περίπτωση του Ήλιου, οι αστάθειες Kelvin-Helmholtz εμφανίζονται λόγω της μεγάλης ταχύτητας και ενέργειας του υλικού που εκτινάσσεται, σε σχέση με την ηλιακή ατμόσφαιρα που παραμένει στη θέση της.

Τέτοιες αστάθειες είχε προβλεφθεί θεωρητικά να εμφανίζονται στις ηλιακές εκρήξεις, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται άμεσα στο ηλιακό στέμμα, δηλαδή την ηλιακή ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου