Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ανακάλυψαν μια μορφή ζωής άγνωστη στη Γη

Το γονιδίωμα του νέου βακτηρίου είναι παρόμοιο με το 86% των γνωστών οργανισμών, κάτι, που από άποψη γενετικής, είναι αρκετό για να γίνει λόγος για την απόλυτη μοναδικότητά του.

Ένα βακτήριο, το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα στην επιστήμη, βρέθηκε στην παγωμένη λίμνη Βοστόκ, στην Ανταρκτική, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του εργαστηρίου κρυοβιολογίας του Πανεπιστημίου Πυρηνικής Φυσικής της Αγίας Πετρούπολης, Σεργκέϊ Πουλάτ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti .

«Στις γεωτρήσεις που πραγματοποιήσαμε στο παγωμένο νερό βρήκαμε ένα εντελώς άγνωστο βακτήριο», τόνισε ο επιστήμονας ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι το βακτήριο ονομάστηκε w123-10.

Το γονιδίωμα του βακτηρίου είναι γενετικά παρόμοια με το 86% των γνωστών οργανισμών, κάτι που από γενετικής άποψης, μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για την απόλυτη μοναδικότητά του, δήλωσε ο Μπουλάτ.

Η λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής, η οποία βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα πάγου τεσσέρων χιλιομέτρων, ανακαλύφθηκε το 1994, αν και η ύπαρξή της είχε ανακοινωθεί από τον Ρώσο γεωγράφο Αντρέϊ Καπίτσα ο οποίος πραγματοποίησε σεισμολογικές έρευνες κατά την διάρκεια των Σοβιετικών αποστολών εξερεύνησης της Ανταρκτικής μεταξύ 1959 και 1964.

Η λίμνη έχει σημαντική επιστημονική αξία, διότι είναι η μόνη αυτού του τύπου, παρόμοια με τους υπόγειους ωκεανούς στα φεγγάρια του Δία (Ευρώπη, Γανυμήδης, Καλλιστώ) στη γη γη αυτού του τύπου, παρόμοια με τα υπόγεια ωκεανούς σε φεγγάρια του Δία (Europa, Γανυμήδης, Καλλιστώ) και του Κρόνου (Εγκέλαδος).

Οι Ρώσοι επιστήμονες έφτασαν στο νερό της λίμνης τον Φεβρουάριο του 2012, αφού πραγματοποίησαν γεώτρηση στο στρώμα του πάγου που την σκεπάζει και το οποίο έχει βάθος τέσσερα χιλιόμετρα και αμέσως ανακάλυψαν τα πρώτα σημάδια ζωντανών οργανισμών στα ύδατά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου