Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ένας αστεροειδής έχει κοινή τροχιά με τη Γη γύρω από τον Ήλιο

SO16_orbit
Δύο αστρονόμοι του Αστεροσκοπείου Armagh της Βόρειας Ιρλανδίας, Απόστολος Χρήστου και David Asher, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός γειτονικού γιγάντιου αστεροειδή, που πήρε το όνομα Asteroid 2010 SO16, και ο οποίος “μοιράζεται” κατά κάποιο τρόπο την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η ανακάλυψη έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το πιο σπουδαίο στη νέα αυτή ανακάλυψη είναι ότι διαγράφει μια ασυνήθη τροχιά γύρω από τον Ήλιο, στο σχήμα ενός πετάλου, η οποία είναι λίγο μικρότερη από την τροχιά της Γης. Ας σημειωθεί ότι η τροχιά στο σχήμα του πετάλου ενός αλόγου, είναι εξαιρετικά σπάνια για έναν αστεροειδή.

Επειδή όμως κινείται γρήγορα (γιατί όσο πιο κοντά είναι στον ήλιο ένα αντικείμενο, τόσο πιο γρήγορα θα κινείται στην τροχιά του) στο μέλλον αναμένεται ότι θα πλησιάσει αρκετά τη Γη, αυξάνοντας έτσι το μέγεθος της τροχιάς του. Η βαρύτητα όμως του πλανήτη μας θα αναγκάσει τον αστεροειδή να απομακρυνθεί αρκετά από τον Ήλιο.

Υπολογίζεται ότι τότε η τροχιακή ταχύτητα του αστεροειδή θα μειωθεί σημαντικά και έτσι η Γη θα μπορέσει να τον φτάσει και να τον αναγκάσει πάλι, μέσω της βαρύτητας, να εισέλθει στη μικρότερη τροχιά του.

Οι Χρήστου και Asher λένε ότι αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά μέχρι να πεθάνει ο αστεροειδής. Ο αστεροειδής δε θα μπορούσε, όπως λένε οι αστρονόμοι, να ακολουθεί τη Γη το χρονικό διάστημα από τα επόμενα 120.000 έως ένα εκατομμύριο χρόνια.

Αυτή τη στιγμή ο αστεροειδής SO16 ταξιδεύει σε ένα από τα πιο κοντινά σημεία της τροχιάς του με τη Γη και θα είναι ορατός στον νυχτερινό ουρανό για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου