Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Θεμελιώδεις Αλήθειες για την Προσωπική Ανάπτυξη

Αποτέλεσμα εικόνας για Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσοΟι βασικές αρχές της προσωπικής ανάπτυξης είναι στα χέρια σου!

Πριν αποφασίσουμε να δεσμευτούμε σε μια διαδικασία όπου η προσωπική ανάπτυξη έχει ουσιαστικό νόημα, υπάρχει ένας αριθμός από βασικά πλαίσια τα οποία χρειάζεται να αποδεχτούμε.

Στην προσωπική ανάπτυξη υπάρχουν θεμελιώδεις αλήθειες. Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες είναι πως η λέξη ξέρω είναι απαγορευτική. Είναι αμέτρητες οι φορές που δηλώνουμε στον εαυτό μας πως ξέρουμε είτε μια γνώση είτε ένα πλάνο μέσω του οποίου θα επιτύχουμε προσωπική ανάπτυξη. Όμως δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Η γνώση είναι δύναμη όμως η επίγνωση για το τι πρόκειται να κάνουμε με αυτήν, είναι καθοριστική. Σκέψεις, επιλογές, όνειρα και εμπειρίες είναι μόνο ένα μικρό μέρος των γνώσεων που εύλογα πιστεύουμε πως έχουμε αλλά δεν τις αξιοποιούμε κατάλληλα.

Παρακάτω, καταγράφονται 7 από τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες για την προσωπική ανάπτυξη.

#1. Έχεις την Ευθύνη της Ζωής σου
Χρειάζεται να αναγνωρίσεις πως το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστάσεων της ζωής σου μπορούν να αλλάξουν. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που έρχονται κυριολεκτικά από τον ουρανό και γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Όμως, προσωπική ανάπτυξη είναι η απόφαση πως στις καταστάσεις που έχουμε τον έλεγχο, είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε ώστε να μέσω αυτών να εκφράσουμε τις πιο ισχυρές ικανότητες μας σε όλο τους το φάσμα.

#2. Μαζική Δράση
Το τυπικό οκτάωρο δεν αρκεί. Όλοι βλέπουμε πως το Έθνος της ευκολίας και του γρήγορου φτάνει στην Δύση του. Τα πραγματικά αποτελέσματα μπορούν να έλθουν γρήγορα και αυτό δεν περιλαμβάνει ούτε μυστικούς κώδικες ούτε εξωγήινους αλγόριθμους. Για να επιτευχθεί όμως προσωπική ανάπτυξη υψηλού επιπέδου, χρειάζεται να πληρώσεις το τίμημα.

Το τίμημα είναι οι διαδικασίες μαζικής δράσης όπου όντας απόλυτα συνειδητοποιημένος για το τι σημαίνει για εσένα το όραμα σου, είσαι έτοιμος να κάνεις θυσίες σε προσωπική ζωή, ύπνο, διαχείριση επαναλαμβανόμενων αποτυχιών και φυσικά την ανάληψη της ευθύνης για ρίσκα που πάντα ονειρευόσουν να πάρεις και συνεχώς μια δικαιολογία σε σταματούσε.

Μαζική δράση και προσωπική ανάπτυξη πηγαίνουν χέρι – χέρι. Και μαζική δράση δεν σημαίνει μόνο ποιοτικό πλάνο αλλά η ικανότητα να πραγματοποιείς γρήγορα πολλές πράξεις σχετικές με το όραμα.

#3. Πρέπει να Εμπλακείς Συναισθηματικά
Αν δεν υπάρχει πάθος η προσωπική ανάπτυξη θα είναι πάντα μια ουτοπία. Ο ενθουσιασμός είναι το καύσιμο των ονείρων και η διατήρηση του είναι η θέληση να επιμένεις όταν τα πράγματα και οι καταστάσεις δυσκολεύουν.

Αν δεν αγαπήσεις αυτό που κάνεις τότε η παραίτηση θα είναι πάντα μια πιθανότητα που θα παλεύεις μαζί της όταν σε στοιχειώνει τις στιγμές που χρειάζεται περισσότερο κίνητρο.

#4. Κυνηγάς Όνειρα που Πιστεύεις
Αν δεν πιστεύεις ο ίδιος στο όνειρο σου δεν θα είσαι ηγέτης στην ζωή σου αλλά ακόλουθος. Τα όνειρα δεν κάτι που απλά ελπίζουμε να συμβεί. Είναι ένα όραμα που ανά πάσα στιγμή μπορείς να το χαρτογραφήσεις με απόλυτη ακρίβεια.

Το όνειρο δεν επιτυγχάνεται σε μια βραδιά. Χρειάζεται πολλά βράδια που θα ξενυχτάς στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι σου, προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου πως αυτό που εσύ θεωρείς προσωπική ανάπτυξη είναι κάτι εφικτό και όχι κάτι που απλά ξεφύτρωσε σε ένα τυχαίο βραδινό όνειρο.

Η μεγαλύτερη μάχη που θα δώσεις για το όνειρο σου είναι αυτή που θα προσπαθείς συνεχώς να πείσεις τον εαυτό σου πως αξίζει να το ζήσει. Και αυτή η μάχη είναι καθημερινή.

#5. Πίστεψε στον Εαυτό σου
Η πίστη στον εαυτό σου εκφράζεται στον εαυτό σου. Όσο περισσότερο ασχολούμαι με την επιχειρηματικότητα τόσο περισσότερο κατανοώ πως αυτοπεποίθηση δεν είναι να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Ποτέ δεν θα είσαι.

Αυτοπεποίθηση είναι να πιστεύεις βαθιά πως η προσωπική ανάπτυξη είναι η ικανότητα να εξελίσσεσαι συνεχώς ανάλογα με τις καταστάσεις και κυρίως να είσαι μια αποτελεσματική νταντά του εαυτού σου.

#6. Η Επιτυχία δεν Είναι Ατύχημα, Μπορεί όμως να είναι Πυροτέχνημα
Η προσωπική ανάπτυξη είναι μια αργή διαδικασία. Όσο περιλαμβάνει την εξέλιξη των διαδικασιών και των βημάτων που χρειάζονται για να πας μπροστά άλλο τόσο απαιτεί την εξέλιξη του εαυτός σου.

Θα χρειαστεί να εξελίξεις αυτό που πίστευες πως είναι εφικτό και κυρίως να μετατοπίσεις τα παραδείγματα που έχεις για το τι σημαίνει επιτυχία για εσένα. Επιτυχία δεν είναι κάποιος πετυχημένος που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου αλλά την πετυχημένη διαδικασία που ακολούθησε για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Η επιτυχία μπορεί να έρθει, όμως η πραγματική πρόκληση είναι να την διατηρήσεις και μετέπειτα να την εξελίξεις.

#7. Τι Σημαίνει Επιτυχία για Εσένα
Τι σημαίνει για εσένα να είσαι πετυχημένος; Ποια είναι τα όρια που θέτεις για την προσωπική σου ανάπτυξη;

Ο ορισμός της επιτυχίας δεν μπορεί να στηριχτεί σε σύγκριση με άλλους ή το τι θεωρούν οι περισσότεροι πως είναι εφικτό. Αυτές τις δομές οφείλεις να τις ξεκαθαρίσεις ο ίδιος στον εαυτό σου.

Να Θυμάσαι,
Σημαντικοί πυλώνες για την προσωπική ανάπτυξη που χρειάζεται να θυμάσαι:

Καθόρισε τον στόχο με ακρίβεια.
Δεσμεύσου.
Κατανόησε τους λόγους που το κάνεις.
Εγκαθίδρυσε σημεία αναφοράς επιτυχίας.
Φτιάξε χρονοδιάγραμμα.
Η προσπάθεια σχετίζεται με την παραγωγικότητα και όχι απλά με την ασχολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου