Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Πώς θα απαλλαγώ από την κριτική…του εαυτού μου και των άλλων;

Αποτέλεσμα εικόνας για Πώς θα απαλλαγώ από την κριτική…του εαυτού μου και των άλλων;Όλοι έχουμε το δικό μας σύστημα αξιών. Και ενώ αυτό είναι εξαιρετικά θετικό, ταυτόχρονα γίνεται και ‘επικίνδυνο’ καθώς μας γεμίζει με υπερβάλλοντα ζήλο καθώς περιμένουμε και οι άλλοι γύρω μας να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ζήσουμε τη ζωή ή να βλέπουμε τον κόσμο. Το να περιμένουμε οι άλλοι να ζουν και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες, μας στερεί την αίσθηση της πληρότητας αλλά και τη δυνατότητα της προσωπικής ανάπτυξης.

Το να είσαι επικριτικός έχει και άλλες επιπτώσεις. Αν είσαι σκληρός με τους άλλους, γίνεται και σκληρός με τον εαυτό σου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η αυτοπεποίθησή σου, όσο και η ευτυχία σου…υποφέρουν.

Η ζωή είναι απλά πιο απολαυστική όταν αποδεχόμαστε τους άλλους και τον εαυτό μας.

Χρησιμοποίησε την παρακάτω “στρατηγική” και γίνε λιγότερο επικριτικός.

1. Άκουσε τις επικριτικές σου σκέψεις. Όλα ξεκινούν από κάπου. Πριν εκφράσεις σε λόγια την κριτική σου, είναι σημαντικό να αντιληφθείς από που αυτή ξεκινάει. Δώσε σημασία στις σκέψεις που κάνεις. Μόλις αντιληφθείς αυτό που σκέφτηκες, χρησιμοποιήσέ το σαν το “καμπανάκι” για να αλλάξεις τη διαδικασία. Παρακολούθησε τη σκέψη σου και υπενθύμισε στον εαυτό σου, εκείνη τη στιγμή, να είναι πιο ανοιχτός.

2. Σταμάτα για 5 δευτερόλεπτα και πάρε μια βαθιά ανάσα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτός ο χρόνος αρκεί να δημιουργήσεις ένα δίκτυ ασφαλείας πριν πεις κάτι. Όταν πιάσεις τον εαυτό σου να θέλει να επικρίνει, σταμάτησε για 5 δευτερόλεπτα. Κάνε μια μικρή παύση. Με αυτόν τον τρόπο διακόπτεις το μοτίβο της σκέψης σου και δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σκεφτείς πριν πεις κάτι που ενδέχεται να μετανιώσεις. Αναρωτήσου, πόσες φορές έχεις πει κάτι που αμέσως μετά ευχόσουν να μην το είχες πει;

3. Κατανόησε ότι οι άνθρωποι, όπως εσύ, κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Αυτό, δεν σημαίνει ότι ο καθένας είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Σημαίνει, όμως, ότι ο καθένας έχει μεγαλώσει διαφορετικά, έχει το δικό του παρελθόν, τις δικές του τραγωδίες, τη δική του ανατροφή, τα δικά του θέματα υγείας, το δικό του τρόπο να βλέπει τον κόσμο. Ο καθένας, κουβαλώντας τις δικές του εμπειρίες διαμορφώνει τη συμπεριφορά του. Ο τρόπος που κρίνουμε τους άλλους, θα άλλαζε αν γνωρίζαμε ολόκληρη την ιστορία τους.

4. Ξεπέρασε τα στερεότυπα. Ναι, υπάρχουν πρόεδροι εταιρειών με τατουάζ, γονείς που εργάζονται ως εξωτικοί χορευτές. Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, και μόνο, αν θεωρείς ότι μπορείς να κρίνεις τους άλλους μόνο από την εξωτερική τους εμφάνιση ή από κάποιο μεμονωμένο γεγονός. Μπορείς να αναπτύξεις τη δύναμη και την υπομονή σου ώστε να γνωρίσεις την αλήθεια των άλλων;

5. Εμπνεύσου από ένα πρότυπο. Γνωρίζεις κάποιον που αποδέχεται περισσότερο και κρίνει λιγότερο; Συζήτησε μαζί του. Ρώτησέ τον, πως τα καταφέρνει να χαμηλώνει τη φωνή της κριτικής; Πως είναι να βλέπει τους άλλους και να μην τους κρίνει;

6. Το παρελθόν δεν καθορίζει το μέλλον. Ο καθένας μας κάνει λάθη. Οι άνθρωποι μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας. Δεν θα ήθελες να σε κρίνουν από ένα λάθος σου. Σκέψου ανάλογα και για τους άλλους.

7. Δείξε σεβασμό στην ελευθερία των άλλων. Κανείς δεν σε εξέλεξε για να αποφασίζεις για το πως πρέπει να ζήσουν οι άλλοι. Θα ήταν, άλλωστε, αλλαζονικό, να πιστεύεις ότι ο μόνο ο δικός σου τρόπος είναι ο σωστός. Έχεις την επιλογή να ζήσεις με τον τρόπο που θέλεις. Την ίδια ελευθερία έχουν και όλοι οι άλλοι.

8. Απελευθερώσου από τις προσδοκίες σου. Το να περιμένεις μια συγκεκριμένη συμπεριφορά από τους άλλους, δείχνει ότι μάλλον προσπαθείς να τους ελέγξεις. Γίνε πιο ευέλικτος. Όταν έχεις προσδοκίες, σημαίνει ότι είτε θα ικανοποιηθούν, είτε θα διαψευστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θυμό, οργή και άγχος. Άφησε τις προσδοκίες και αποδέξου αυτό που συμβαίνει χωρίς κριτική.

Αν συνειδητοποιείς ότι έχεις τη συνήθεια να “κρίνεις”, ήρθε η ώρα να αλλάξεις αυτήν την τάση και να απολαύσεις περισσότερο τη ζωή.

Η επίγνωση της “κριτικής” είναι μια τεράστια ευκαιρία να αναπτύξεις την ενσυναίσθησή σου και να κατανοήσεις τους άλλους και τον εαυτό σου. Δείξε καλοσύνη. Οι άνθρωποι που μας ενοχλούν, είναι εδώ για να μας διδάξουν κάτι για τη ζωή και για εμάς.

Να είσαι ανοιχτός, για να μάθεις περισσότερα, ακόμη και από όσα δεν σου αρέσουν. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι αυτά που πίστευες έως τώρα ήταν απλά, μια λανθασμένη πρώτη εντύπωση.

Δες το διαφορετικά!
Κάνε τη δική σου ζωή καλύτερη. Τις περισσότερες φορές κρίνουμε τους άλλους όταν εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη δική μας ζωή. Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουμε την αδυναμία μας να ελέγξουμε τη ζωή μας, προσπαθούμε να ελέξγουμε και να διορθώσουμε τους άλλους. Αυτό, συμβαίνει, συχνά, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα κίνητρά τους ή δυσκολεύονται να κάνουν μια αλλαγή. Αν η δική μου ζωή είναι χάλια, δεν σημαίνει ότι και η ζωή των άλλων είναι το ίδιο. Επιλέγω να “δουλέψω” με τον εαυτό μου και τις επιλογές μου και να κάνω τη ζωή μου καλύτερη, πριν κρίνω τη ζωή των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου