Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Άλλαξε τη ζωή του παιδιού σου, απλά μαγειρεύοντας μαζί του!


“Όταν τρώμε μαζί είναι καλύτερα! Πόσο μάλλον όταν μαγειρεύουμε και μαζί!”

Οικογενειακό τραπέζι. Εικόνες ζεστασιάς, επικοινωνίας, αγάπης, μοιράσματος, καλού φαγητού. Η αξία του είναι ανεκτίμητη και η παράδοσή του ισχυρή μέσα στην ελληνική οικογένεια. Κάτι που εμείς σήμερα μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει γίνει καθόλου τυχαία, αφού πλήθος ερευνών υμνούν τα πλεονεκτήματα των οικογενειακών γευμάτων.

Οφέλη για την υγεία

Όταν η οικογένεια συνηθίζει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας να τρώει μαζί, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το περιεχόμενο και την ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν στα παιδιά τους. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών, τα παιδιά που τρώνε μαζί με την οικογένειά τους, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, είναι πιο προστατευμένα από το στρες, το κάπνισμα, την εμμονή με το αδυνάτισμα και τη βουλιμία κατά την εφηβική ηλικία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που τρώνε λιγότερο συχνά με την οικογένειά τους.

Οφέλη για τη μεταξύ σας επικοινωνία και κατ' επέκταση την αρμονική ανάπτυξη των παιδιών

Ακόμη κι αν τα παιδιά σας δεν το συνηθίζουν να σας περιγράφουν τη μέρα τους στο σχολείο ή στις άλλες δραστηριότητές τους, το "μοίρασμα" που συντελείται στο τραπέζι και αφορά αρχικά το φαγητό, σταδιακά θα επεκταθεί σε στιγμές της καθημερινότητας. Θα παρατηρήσετε λοιπόν σιγά σιγά να ανοίγει ένας δίαυλος ουσιαστικής επικοινωνίας, τον οποίο τα παιδιά σας θα αποζητούν, αφού εκείνες τις στιγμές οι προβληματισμοί τους, αλλά και οι χαρές τους θα ξεδιπλώνονται, βρίσκοντας σε εσάς πιο υπομονετικούς ακροατές. Τα παιδιά έτσι θα νιώσουν ασφάλεια και αποδοχή, θα εδραιωθεί η θέση τους πρώτα μέσα στην οικογένεια, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση για τη μετέπειτα ζωή τους στην κοινωνία. Για να συμβούν όμως όλα αυτά πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, ενώ θα χρειαστεί να τα αφήσετε να μιλήσουν ελεύθερα για τα θέματα που επιθυμούν, χωρίς να έχετε ανακριτική στάση απέναντί τους.

Πώς θα αποκομίσετε μεγαλύτερα οφέλη από το οικογενειακό τραπέζι;

Δείτε τη διασκεδαστική πλευρά της μαγειρικής. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μπείτε στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά τις καθημερινές, όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν για όλους. Μπορείτε όμως να αφήσετε τα παιδιά να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής του φαγητού το Σαββατοκύριακο, όταν ο χρόνος είναι περισσότερος για όλους. Μια ακόμη καλή ιδέα είναι να παίρνετε τα παιδιά μαζί στο σουπερμάρκετ, για να μαθαίνουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τη διατροφική αξία των προϊόντων αλλά και να μαθαίνουν να επιλέγουν τις πιο υγιεινές τροφές.

Γίνετε γι' αυτά πρότυπο διατροφής, υγείας και ευεξίας: Οι γονείς τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως πρότυπο για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό πρέπει να υποστηρίξετε το ρόλο αυτόν με τον καλύτερο τρόπο. Είστε εκείνοι που θα μάθετε στα παιδιά σας ότι η σωστή επιλογή υλικών και τροφής, η διαδικασία του μαγειρέματος, η δομή και το περιεχόμενο του οικογενειακού γεύματος και ο χρόνος που αφιερώνουμε στο τραπέζι είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους τα οικογενειακά γεύματα έχουν τόσο μεγάλη διατροφική αξία. Κάτι βέβαια που θα αποβεί ωφέλιμο και για την υγεία των μελών της οικογένειας. Και μην ξεχνάτε ότι αν το παιδί σας σας βλέπει να τρώτε junk food το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει και αυτό τη δική σας διατροφική συμπεριφορά.

Βάλτε νέες γεύσεις στο τραπέζι: Μη διστάσετε να βάλετε στο τραπέζι γεύσεις, ακόμη και εκείνες που δεν αρέσουν στα παιδιά, καθώς έχετε πολλές πιθανότητες μέσα από τη μίμηση να υιοθετήσουν τις δικές σας συνήθειες και να τις δοκιμάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου