Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Σκέφτηκες ποτέ ότι είναι λάθος να φοβάσαι το λάθος;

Αποτέλεσμα εικόνας για Το αλάνθαστο λάθος. Σκέφτηκες ποτέ ότι είναι λάθος να φοβάσαι το λάθος;Το αλάνθαστο λάθος. Σκέφτηκες ποτέ ότι είναι λάθος να φοβάσαι το λάθος;

Τι μπορεί να σου φέρει ένα λάθος αλήθεια; Μια λάθος διαδρομή, ένας αδιέξοδος δρόμος θα σε αναγκάσει τελικά να βρεθείς στον σωστό δρόμο. Το λάθος στο μεταξύ θα σε έχει διαπαιδαγωγήσει.

Ακόμη και ο Σωκράτης ένα πράγμα μπορούσε να δηλώσει με σιγουριά.

Ένα πράγμα γνωρίζω: ότι δεν γνωρίζω τίποτα.

Όταν λοιπόν γνωρίζεις τι αγνοείς, το μόνο που σου μένει είναι να συμβιβαστείς και να αποδεχθείς τα 2 πράγματα (στα οποία βασίζεσαι) και ξέρεις ότι γνωρίζεις καλά. Μόνο αυτά μπορείς να έχεις οδηγό σου.

Και πάλι αυτή η βεβαιότητα παίζεται. Γιατί ότι ξέρεις σήμερα, αύριο μπορεί να μην ισχύει. Να αλλάξουν οι συνθήκες και να χαθεί. Ότι επίσης ξέρεις, το ξέρεις για σένα όχι για τους άλλους. Όχι για επίδειξη.

Κι άσε αυτούς που προσπαθούν να σε επηρεάσουν αρνητικά για τις επιλογές σου, να κάνουν επίδειξη της βεβαιότητας τους. Συνήθως όσοι σου επιβάλλονται με βεβαιότητες και σε κρίνουν αρνητικά, είναι άβουλα κομπλεξικά όντα που δεν έχουν τολμήσει ποτέ και ζηλεύουν την τόλμη σου. Ζηλεύουν το θράσος σου να κάνεις λάθη! Κατά βάθος δεν εκτιμάς την γνώμη τους. Γιατί λοιπόν τους αφήνεις να σε επηρεάζουν;

Αυτοί δεν θα σου πουν ποτέ μπράβο. Ακόμη και μετάλλιο κολύμβησης να πάρεις θα σε κατηγορήσουν γιατί δεν περπατάς στο νερό.

Το νόημα δεν είναι αυτή η αθλιότητα που επιβάλλεται κοινωνικά . Πως δηλαδή να μην κάνεις λάθη.Έτσι σε κρατούν υποχείριο οι εταιρείες που θέλουν να τις καταναλώσεις. Καθαριστικά, καλλυντικά, γιατροί, ψυχίατροι, κακοί δάσκαλοι, σου υποδεικνύουν κάθε μέρα τα λάθη σου στα σερβίρουν στα μούτρα με σκοπό να σε τρομοκρατήσουν και μετά να σε χειραγωγήσουν. Το λάθος δεν πρέπει να αποτελεί τρομοκρατία. Αλλά μια ευκαιρία για επιτυχία.

Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο.
Αλβέρτος Αϊνστάιν.

Ένας άνθρωπος που σας σέβεται και σας αγαπά θα σεβαστεί το λάθος σας και θα εστιάσει στο νόημα που βγαίνει από αυτό. Θα σας διδάξει πως Θα βγάλετε από την ζημία κέρδος. Αν βρείτε έναν τέτοιο φίλο να τον κρατήσετε. Επειδή όμως η ζωή είναι σκληρή, γίνεται εσείς ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας. .

Μην σε νοιάζει η άποψη των άλλων. Απελευθερώσου. Κράτα την ηθική σου, φρόντισε πάντα να μην ενοχλείς τους άλλους και να μην τους κακοποιείς με τις επιλογές σου. Από κει πέρα διέθεσε τον εαυτό σου όπως θες και αν δεν βρεις λάθη, επινόησε τα αλλιώς δεν θα ζήσεις καλά. Θα βαλτώσεις.

Μια ζωή που αναλώθηκε σε λάθη είναι πολύ πιο αξιέπαινη και πολύ πιο χρήσιμη από μια ζωή που αναλώθηκε κάνοντας τίποτα.
Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

Η θεωρία της σχετικότητας ξεκίνησε να συλλαμβάνεται από ένα λάθος αρχικό συλλογισμό. Μη ενδεδειγμένο. Βασισμένη σε υποθέσεις και σε λάθη των προηγούμενων. Το λάθος θέλει τόλμη. Κάντε τα λάθη σας και πάρτε την ευθύνη.

Ότι και να διαλέξετε θα είναι λάθος. Κοιτάξτε όμως να είναι το δικό σας λάθος και όχι το λάθος των άλλων. Αυτήν την διάκριση πρέπει να την κάνετε. Ζήστε τα δικά σας λάθη για αυτό ήρθατε σε αυτή την ζωή.

Μάλιστα να αγαπάτε τόσο πολύ τα λάθη, ώστε να μαθαίνεται και από τα λάθη των άλλων.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν σπίτια, ολόκληρες Αγίες οικογένειες που ξεσκίζονται σαν άγρια θηρία μεταξύ τους. Η καθημερινότητα τους είναι δραματική. Καθημερινά κατηγορούν ο ένας τον άλλον για λάθη. Αλλά ξεχνούν να ζήσουν!. Όταν μια μαγιονέζα κόβει, δεν υπάρχει άλλη λύση: την πετάς και φτιάχνεις άλλη.

Το μυστικό με τα λάθη μας είναι να τα παραδεχόμαστε και να προχωράμε. Να μην τα επαναλαμβάνουμε.

(Ότι δεν λύεται κόπτεται είπε ο Μέγας Αλέξανδρος).

Η επιτυχία, είναι να προχωράμε με χαρά στο επόμενο λάθος.

Γιατί όπως επίσης είπε και ο καλός στοργικός πατέρας Φρόιντ:

Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια.

Αν υπακούγαμε σε αλάνθαστους και απαράβατους κανόνες από φόβο μην κάνουμε λάθος,τότε η μουσική θα είχε μείνει στάσιμη στις πρώτες άναρθρες κραυγές, η μαγειρική θα είχε σταματήσει στο ξέσκισμα του ωμού ζώου, τα πουλιά δεν θα πετούσαν πια από το φόβο της μάνας τους μην κάνουν κάποιο λάθος στο πρώτο τους πέταγμα, ενώ αλήθεια πόσο χαζή και άσκοπη θα πρέπει να φάνταζε η προσπάθεια του ανθρώπου να τρίβει δυό πέτρες τσακίζοντας τα δάχτυλα του (μέχρι του σημείου να τα ματώσει) και τι τρόμος, τι δέος όταν αυτό το ηλίθιο τρίψιμο δημιούργησε φωτιά!

Γι αυτό τα λάθη μας είναι ένα άλμα στην επόμενη καινούργια ημέρα της ζωής μας!

Εκτός από τις παρέες είναι και τα λάθη μας που γράφουν ιστορία!

Ζούμε σε μια κοινωνία που δέχεται μόνο την τελειότητα. Ολοκληρωμένος όμως είναι ο ατελής άνθρωπος. Το μυστικό δεν είναι να φυτρώσεις σε αυτόν τον κόσμο τέλειος και άψογος. Ατσαλάκωτος και ευτυχισμένος σαν κουρδισμένο ρομπότ. Αλλά να σχεδιάσεις τον εαυτό σου. Να τον επινοήσεις και να τον ξαναδημιουργήσεις. Τα λάθη μας λοιπόν είναι μια σκυταλοδρομία που σκοπό έχει να μας ολοκληρώσει. ΤΕΛΕΙΟ δεν είναι;

Πως να το κάνουμε; Με το πέρας της ζωής θα μετανιώνουμε μόνο για τα λάθη που δεν κάναμε.

Τα λάθη είναι ευθύνη. Χρειάζονται πάντα έναν πατέρα να τα αναλάβει. Αυτός ο πατέρας είμαστε εμείς. 

Αν δεν είμαστε έτοιμοι να σταθούμε παλικαρίσια απέναντι στον καθρέφτη μας ή απέναντι στον άλλον άνθρωπο που ίσως βλάψαμε και να παραδεχθούμε τα σφάλματα μας, καλύτερα να μην τα τολμήσουμε. Δεν είμαστε άξιοι για λάθη. Καλύτερα να ζήσουμε σε ένα μπουκάλι και ύστερα να κατηγορήσουμε την εταιρεία εμφιαλώσεως.

Τα στοιχεία παλικαριάς που πρέπει να διαθέτουμε όταν κάνουμε λάθος. (Ανεξαρτήτως φύλου η ηλικίας.)

Η μπέσα.

Ζητούμε συγνώμη για τα λάθη μας ειδικά αν έχουν πονέσει άλλους.

Δεν τα επαναλαμβάνουμε.

Εφόσον τα επαναλάβουμε και δεύτερη φορά, συγχωρούμε τον εαυτό μας και προχωρούμε πιο σοφοί.

Εάν υπάρχει τρίτη φορά φορά επανάληψης, πρέπει να εξετάσουμε αν είμαστε βολεψάκηδες και να παραδεχτούμε αυτό το λάθος μας. Από αυτή τη στιγμή θα ξεκινήσει μια υπέροχη ανακάλυψη! Η εστίαση και η παραδοχή από εμάς τους ίδιους του προσωπικού μας σφάλματος, θα προκαλέσει σεβασμό για τον εαυτό μας πρώτα σε εμάς. Και ως γνωστόν ο σεβασμός και η κατανόηση του εαυτού μας, μας οδηγεί σε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.

Για τα λάθη μας δεν κατηγορούμε άλλους.

Τα λάθη που προκαλούνται κατ΄επανάληψη από τους άλλους σε εμάς, πρέπει να δεχθούμε ότι αποτελούν εσκεμμένη ανεύθυνη συμπεριφορά και να διαγράψουμε αυτούς που μας πληγώνουν. Ως πότε θα ζούμε με αυτούς που μονίμως αδιαφορούν για τα αισθήματα μας και μας εκμεταλεύονται; Τους διαγράφουμε. Όχι εικονικά αλλά ουσιαστικά.

Και τέλος θα είναι λάθος να κάνετε λάθος επειδή σας το συστήνω εγώ. Αν θέλετε να μείνετε τέλειοι είναι δική σας και μόνο δική σας απόφαση!

Εξάλλου είναι ηλίου φαεινότερον ότι πριν καταλήξω σε αυτά τα συμπεράσματα έχω κάνει πολλά μα πάρα πολλά λάθη.

Όσο για όλους εμάς τους υπόλοιπους, τους ατελείς,

ας προστατέψουμε τα λάθη μας και ας σταθούμε με ευγνωμοσύνη απέναντί σε αυτά.. Είναι η προίκα μας. Γράφουν την ιστορία μας και έχουν δημιουργήσει ένα πολύτιμο αναντικατάστατο πλάσμα μέσα στον κόσμο. Εμας! Είναι λίγο αυτό;

Για τον δυνατό, ένα σφάλμα είναι πληροφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου