Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Μια κορυφαία άποψη από το Νεφέλωμα Flame

flame_nebula
Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO) διευθύνει μερικά από τα πιο προηγμένα στον κόσμο επίγεια τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου και του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT), καθώς και το VISTA στην ορατή και υπέρυθρη ζώνη του φάσματος στο Παρατηρητήριο Paranal στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Πρόσφατα δημοσίευσαν τις κορυφαίες 100 εικόνες τους: εδώ είναι η κορυφαία από αυτές.

Η παραπάνω εικόνα τραβήχτηκε από το VISTA μετά από μια 14-λεπτη έκθεση στην υπέρυθρη περιοχή και δείχνει το Νεφελώμα Flame (NGC 2024), ένα βρεφοκομείο άστρων στον αστερισμό του Ωρίωνα με έκταση 900 έως 1.500 έτη φωτός. Το VISTA θεωρείται το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο έρευνας στον κόσμο. Παρατηρείστε τα νεαρά άστρα στον πυρήνα του νεφελώματος, που συνήθως δεν είναι ορατή στο ορατό φως λόγω της σκόνης και των αερίων.
Επίσης, ενδιαφέρον είναι και το μπλε λαμπρό αστέρι στο δεξιό μέρος. Είναι ένα από τα τρία φωτεινά αστέρια που σχηματίζουν τη ζώνη του Ωρίωνα. Η λάμψη ακριβώς κάτω από το κέντρο είναι η αντανάκλαση του νεφελώματος NGC 2023? Και το περίγραμμα κάτω δεξιά σηματοδοτεί την άκρη του νεφελώματος Horsehead.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου