Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Οι δακτύλιοι του Κρόνου μπορεί να είναι λείψανα μιας κοσμικής δολοφονίας;

Ένα από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα του ηλιακού μας συστήματος, οι δακτύλιοι γύρω από τον Κρόνο, μελετήθηκε για άλλη μια φορά από ερευνητές στο Κολοράντο. Οι τελευταίοι προβάλλουν την άποψη ότι οι εντυπωσιακοί πολύχρωμοι δακτύλιοι του Κρόνου (που αποτελούνται από αμέτρητα μικρά και μεγάλα παγωμένα κομμάτια βράχων), είναι προϊόντα μιας «κοσμικής δολοφονίας», όπως τη χαρακτηρίζουν.

Η διαδικασία του θανάτου του φεγγαριού κράτησε 10.000 χρόνια

Σύμφωνα με αυτή την θεωρία πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ένα απροσδιόριστο φεγγάρι του Κρόνου, που δεν υπάρχει πια, συντρίφτηκε πάνω τον πλανήτη. Το μόνο που έχει απομείνει από το φεγγάρι εκείνο, είναι οι δακτύλιοι.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου

Δεν είναι στερεοί αλλά μάλλον μια συλλογή αμέτρητων σωματιδίων

Η σύνθεση των σωματιδίων είναι κυρίως υδάτινος πάγος

Τα μεγέθη κυμαίνονται από αόρατη σκόνη ως μεγάλα "παγόβουνα"

Το σύστημα των δακτυλίων αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δακτυλίους

Το κενό διάστημα ανάμεσα τους και το πλάτος τους επηρεάζονται από τα φεγγάρια που κινούνται γύρω από τον Κρόνο

Οι δακτύλιοι μπορούν να είναι συντρίμμια παλαιών φεγγαριών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βαρυτική έλξη του Κρόνου είχε αρχίσει να έλκει κοντά του τον συγκεκριμένο δορυφόρο, οδηγώντας τον φυσικά στην καταστροφή. Εκτιμούν ότι ο Κρόνος κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προτού ο δορυφόρος καταστραφεί να αποσπάσει από αυτόν το εξωτερικό στρώμα πάγου που υπήρχε σε αυτόν. Αυτό δε το στρώμα πάγου μεταμορφώθηκε στη συνέχεια στα δακτυλίδια του πλανήτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο Κρόνος ήταν περιτριγυρισμένος από αέριο υδρογόνο, που σχημάτισε δεκάδες φεγγάρια. Αυτό το αέριο υδρογόνο, δεν υπάρχει πλέον στο περιβάλλον του Κρόνου. Οι θεαματικοί πολύχρωμοι δακτύλιοι σχηματίστηκαν όταν λοιπόν το φεγγάρι συνετρίβη πάνω στον Κρόνο με ένα είδος θανάσιμης σπειροειδούς κίνησης πάνω του. Από τον πάγο του σχηματίστηκαν οι επτά δακτύλιοι σύμφωνα με ερευνητές με επικεφαλής την Robin Canup. «Ο Κρόνος ήταν συνένοχος στην παραγωγή των δακτυλίων», αναφέρει.

Μια δημοφιλής θεωρία για τον σχηματισμό τους είναι ότι οι δακτύλιοι έχουν σχηματιστεί μετά από μια σύγκρουση ανάμεσα στα φεγγάρια του Κρόνου ή κατά την πρόσκρουση ενός αστεροειδή σε ένα από τα φεγγάρια. Στη νέα θεωρία οι δακτύλιοι έχουν σχηματιστεί από θραύσματα.

Σύμφωνα με την Canup οι δορυφόροι βρίσκονται εκεί πάνω, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα φεγγάρια είναι μισά από πάγο και μισά από βράχο. Εάν οι δακτύλιοι είχαν δημιουργηθεί από μια σύγκρουση, θα έπρεπε να είναι από βράχια. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Οι επτά δακτύλιοι αποτελούνται από πάγο κατά 95 τοις εκατό και κάποτε ήταν ίσως κατά 100% από πάγο, εξηγεί η Canup. Μήπως λοιπόν ήταν φτιαγμένο το φεγγάρι κατά ένα μεγάλο μέρος από πάγο;

Στην αρχή οι δακτύλιοι ήταν 10 έως 100 φορές μεγαλύτεροι από ό, τι είναι τώρα, αλλά με την πάροδο του χρόνου ο πάγος στα εξωτερικά δαχτυλίδια συγχωνεύτηκε σε κάποια από τα μικροσκοπικά εσωτερική φεγγάρια του Κρόνου, εξήγησε η Canup. Έτσι, αυτά που ξεκίνησαν ως φεγγάρια έχουν γίνει δακτύλιοι και στη συνέχεια νέα φεγγάρια.

Αυτό εξηγεί το φεγγάρι Τηθύς, ένα περίεργο εσωτερικό φεγγάρι που δεν ταιριάζει απόλυτα με τις άλλες θεωρίες σχηματισμού των φεγγαριών. Ο Κρόνος έχει 62 φεγγάρια – 53 από αυτά έχουν ονόματα. Τα νέα αυτά φεγγάρια ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από το Cassini της NASA.

Όμως η νέα θεωρία δεν εξηγεί τους δακτυλίους σε άλλους πλανήτες στο ηλιακό σύστημά μας, όπως του Δία, του Ποσειδώνα και του Ουρανού, που πιθανότατα σχηματίστηκαν με διαφορετικό τρόπο.

Νέος δακτύλιος σχεδόν αόρατος

Ένα σχεδόν αόρατο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο ανακάλυψαν οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ, του οποίο του μέγεθος είναι τόσο μεγάλο, που 1 δισεκατομμύριο φορές η έκταση της Γης δεν θα μπορούσε να το καλύψει!

Η κυκλική τροχιά του δαχτυλιδιού γέρνει 27 μοίρες από την κύρια τροχιά του πλανήτη, ενώ η απόσταση του ξεκινά περίπου 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη και τελειώνει περί στα 12 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Παράλληλα, η διάμετρος του είναι ίση με 300 Κρόνους μαζί.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο δακτύλιοι» υπογραμμίζει η Ανν Βερμπισερ, αστρονόμος του Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Ο λόγος για τον οποίον ανακαλύφθηκε τόσο αργά είναι γιατί είναι φτιαγμένο από πάγο και μόρια σκόνη που είναι τόσο μακριά «που ακόμα και αν καθόσουν πάνω του μπορεί και να μην το ήξερες καν», υποστηρίζει η έκθεση της ΝΑΣΑ.

Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν στον Κρόνο με αποτέλεσμα το δαχτυλίδι να μην είναι ορατό.

Οι επιστήμονες το ανακάλυψαν χάρη στη θερμική ραδιενέργεια που χρησιμοποίησαν όπου έκανε αντανάκλαση στον πάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου