Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Μήπως μιλάτε για τα προβλήματά σας περισσότερο απ' όσο πρέπει;

Όλοι χρειάζεται να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, καμιά φορά. Και είναι καλό να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που απλά θα μας ακούσουν και θα είναι υποστηρικτικοί όταν αισθανόμαστε χάλια.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο όπου όταν το περνάτε, μιλάτε για τα προβλήματά σας πάρα πολύ – και φτάνετε στο σημείο ακόμη και να εθίζεστε στις αρνητικές εμπειρίες και τα συναισθήματά σας.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς μπορούμε μερικές φορές να εθιστούμε στα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη και η απογοήτευση. Και μια άλλη μελέτη δείχνει πως οι οδυνηρές εμπειρίες μπορεί ακόμη και να ενεργοποιήσουν τα"κέντρα ευχαρίστησης" στον εγκέφαλο.

Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά προτιμούμε να αισθανόμαστε "κάτι" παρά "τίποτα", ακόμα και αν συμβαίνει, αυτό το κάτι να είναι μια αρνητική και οδυνηρή εμπειρία.

Με τον ίδιο τρόπο, πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τα προβλήματα και το δράμα τους, για να αισθάνονται ζωντανοί και σημαντικοί. Και πρέπει συνεχώς να μιλούν για αυτά τα προβλήματα και να τα μοιράζονται με άλλους.

Όταν μιλάτε για τα προβλήματά σας ξανά και ξανά, τα κάνετε να φαίνονται πολύ χειρότερα από ό, τι πραγματικά είναι.

Κάθε φορά που μιλάτε για μια αρνητική εμπειρία, την βιώνετε εκ νέου στο μυαλό σας. Όσο περισσότερο νιώθετε την ανάγκη να μοιραστείτε τα προβλήματά σας με τους άλλους, τόσο περισσότερο θα τροφοδοτείτε αυτή την αρνητικότητα και τον πόνο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, αν σας αρέσει να σκέφτεστε υπερβολικά όταν μιλάτε για τα προβλήματά σας.

 Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που ενεργούν με αυτό τον τρόπο. Είναι ειδικοί στο να μετατρέπουν την τρίχα σε τριχιά.

Ακόμη και το μικρότερο πράγμα να συμβεί σε αυτούς, όπως να χυθεί καφές στο παντελόνι τους ή κάποιος να κάνει ένα αγενές σχόλιο προς το πρόσωπό τους, θα αφηγούνται εκ νέου αυτή την τραγική ιστορία σε όλους.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να μιλάτε για τα προβλήματά σας, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να το κάνετε με ένα υγιή και σεμνό τρόπο.

Εδώ υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες κατευθύνσεις να έχετε υπόψη σας την επόμενη φορά που θέλετε να μιλήσετε για τα προβλήματά σας.

Μιλήστε για τα προβλήματά σας με έναν υγιή τρόπο

1. Επιλέξτε τα άτομα που θέλουν να σας ακούσουν. Βρείτε τους ανθρώπους που είναι πραγματικά πρόθυμοι να αφιερώσουν το χρόνο τους για να σας ακούσουν. Μην μοιράζεστε τα προβλήματα σας με οποιονδήποτε.

2. Μην ζαλίζετε κανένα. Μην υπερφορτώνετε κανένα και μην μιλάτε πέρα ​​από τα όριά σας. Αναγνωρίστε πότε είναι η ώρα να ολοκληρωθεί ένα θέμα και στραφείτε σε κάτι νέο.

3. Σταματήστε να υπερβάλλετε. Δεν χρειάζεται να αντιδράτε υπερβολικά και να αποτυπώνετε μια τραγική εικόνα των προβλημάτων σας, σαν να είστε ο Σαίξπηρ. Είναι απολύτως δυνατό να μιλάτε για τα προβλήματά σας με ένα ήρεμο και στοιχειοθετημένο τρόπο.

4. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι το χιούμορ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Προσπαθήστε να αποδραματοποιήσετε τις καταστάσεις και να γελάσετε με τα προβλήματά σας. Δεν χρειάζεται να παίρνετε τα πράγματα τόσο σοβαρά συνέχεια.

5. Εστιάστε σε λύσεις αντί για προβλήματα. Αν πρόκειται να μιλήσετε για τα προβλήματά σας, δοκιμάστε να τα προσεγγίσετε από μια σκοπιά προσανατολισμένη στη λύση. Μην παραπονιέστε απλά, προσπαθήστε να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό.

6. Προσέξτε πώς μιλάτε. Ο τρόπος που μιλάτε για τα προβλήματά σας είναι σημαντικός. Προσπαθήστε να υποβαθμίστε την αρνητικότητα σας επιλέγοντας διαφορετικές λέξεις. Για παράδειγμα, αντί να πείτε "Είχα μια πραγματικά κακή ημέρα" πείτε "Αυτή η ημέρα δεν ήταν τόσο καλή".

7. Μάθετε πώς μπορείτε απλά να σταματάτε να μιλάτε. Δεν χρειάζεται να μιλάτε για κάθε κακό που συμβαίνει σε σας. Γιατί να μην αφήσετε κάποια πράγματα να περάσουν και να τελειώσετε με αυτή την ιστορία; Εξασκηθείτε στη σιωπή καμιά φορά.

8. Εξασκηθείτε στην ισορροπία. Τα πάντα έχουν σχέση με την ισορροπία, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να μιλάτε για τα προβλήματά σας εντελώς, απλά αναγνωρίστε ότι υπάρχει ένας υγιής χρόνος και τόπος για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου