Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ο μανδύας κινείται με δεκαπλάσια ταχύτητα από όσο νομίζαμε, σαν ένα τεράστιο γιο-γιό

map-of-earth-s-mantle-reveals-that-it-s-churning-10-times-faster-than-we-thoughtΚορυφαίοι γεωεπιστήμονες  μελέτησαν την κίνηση του μανδύα της Γης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η  επιφάνεια της Γης κινείται συνεχώς πάνω-κάτω, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό βεβαίως, από τους ανθρώπους.

 
Ο μανδύας είναι το 2ο στρώμα απ’ αριστερά
 
Η μελέτη έγινε σε πάχος στρώματος 3.000 χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται ενδιάμεσα στο γήινο φλοιό και τον πυρήνα του πλανήτη.

Επιστήμονες του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Mark Hoggard, δημιούργησαν την πρώτη διεθνή βάση δεδομένων για τις κινήσεις του μανδύα.

convection
Μοντέλο για την κίνηση υλικού στον μανδύα

Ο Mark Hoggard δήλωσε ότι «αν και μιλάμε για χρονολογικές κλίμακες που φαίνονται απίστευτα μεγάλες σε εσάς και σε “μένα, η επιφάνεια της Γης ανεβοκατεβαίνει σαν γιο-γιο! Στη διάρκεια μιας περιόδου ενός εκατομμυρίου ετών, η κίνηση του μανδύα μπορεί να αναγκάσει την επιφάνεια να κινηθεί πάνω-κάτω κατά εκατοντάδες μέτρα».

Σε περισσότερες από 2.000 μετρήσεις στους βυθούς των ωκεανών, προχώρησαν οι επιστήμονες, όπου η καταγραφή των κινήσεων του μανδύα γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία. Η «κινητικότητα» του μανδύα είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του ανάγλυφου  της επιφάνειας της Γης.

Οι μετρήσεις αποκαλύπτουν ότι οι κυματοειδείς κινήσεις του μανδύα συμβαίνουν με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ό,τι είχαν υποθέσει οι ερευνητές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες εκτιμήσεις επιστημόνων.

Ο Mark Hoggard πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιφάνεια της Γης κινείται πολύ πιο γρήγορα από ότι είχαμε προηγουμένως πιστέψει, αυτό επηρεάζει και άλλα πράγματα, όπως η σταθερότητα των πάγων στους πόλους, άρα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή στο παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου