Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Η μικροσκοπική «αρκούδα του νερού» το ανθεκτικότερο έμβιο ον

Αποτέλεσμα εικόνας για Η μικροσκοπική «αρκούδα του νερού» το ανθεκτικότερο έμβιο ονΙάπωνες επιστήμονες προσπαθούν να μεταδώσουν στους ανθρώπους μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχει η «αρκούδα του νερού», το ανθεκτικότερο έμβιο ον.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, στην Ιαπωνία, ανακάλυψε ότι μια πρωτεΐνη ενός μικροσκοπικού ζώο, που είναι γνωστό ως «αρκούδα του νερού», το DNA του οποίου δεν είναι συμβατό με κανενός άλλου όντος στη γη, θα μπορούσε να προστατέψει το ανθρώπινο DNA από τη ζημία που προκαλείται από την έκθεση σε ακτίνες Χ. Ο οργανισμός αυτός, που το μέγεθός του είναι, περίπου, 0,5 χιλιοστά, είναι γνωστός για την εξαιρετική αντοχή και την ανθεκτικότητά του στις καιρικές και ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο Τακεκάζου Κουνέϊδα, συν - συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications», λέει  ότι το μικροσκοπικό ον αντιστέκεται σε ποσότητες ακτίνων Χ που θα ήταν θανατηφόρες για, σχεδόν, οποιοδήποτε έμβιο ον, χάρη στην προστατευτική πρωτεΐνη Dsup, η οποία καταστέλλει την ζημιά περίπου κατά ένα 40%, ελαχιστοποιεί τη διάσπαση των φυσιολογικών λειτουργιών των κυττάρων και βελτιώνει την ανοχή ακτινοβολίας. Έτσι, ο ερευνητής εξηγεί ότι η πρωτεΐνη Dsup «προστατεύει το DNA χωρίς να επηρεάζει τη βιωσιμότητα των κυττάρων και ότι η ανοχή μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα κύτταρα άλλων οργανισμών».

Έτσι, στο μέλλον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γενετική μηχανική για την εφαρμογή αυτής της πρωτεΐνης σε ανθρώπινα κύτταρα και την προστασία των ανθρώπων από διάφορες βλαβερές επιδράσεις από ακτινοθεραπείες έως ακτινοβολία από το διάστημα.

Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό, η «αρκούδα του νερού» μπορεί να επιβιώσει στο κενό και σε θερμοκρασίες από -200 ° C έως και 150 ° C, προφανώς επειδή περιέρχεται σε κατάσταση κρυπτοβίωσης ή λόγω αναστολής των μεταβολικών διεργασιών και μπορεί να αντέξει την παρατεταμένη αφυδάτωση. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρείται ως το πιο ανθεκτικό ον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου