Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Προσφορά

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac
Η ζωή μάς προσφέρθηκε σαν εμπειρία εν αγνοία μας.

Από τη στιγμή που βρισκόμαστε εδώ, μας προσφέρθηκε και αέρας και φαγητό και νερό. Έχουμε πάρει ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να προσφέρει. Προσφέρει σε όλους, όχι μόνο σ’ εμάς.

Μπορούμε μόνο να παίρνουμε ή να προσφέρουμε κι εμείς με τη σειρά μας στους άλλους. Το να είμαστε γενναιόδωροι μας κάνει να κοιμόμαστε καλύτερα τα βράδια.

Η προσφορά είναι πράξη αγάπης που δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το χρήμα, αλλά περισσότερο με το χρόνο και τη φροντίδα μας. Ο καθένας μπορεί να είναι σπουδαίος άνθρωπος γιατί μπορεί να υπηρετήσει μια μεγαλύτερη ιδέα. Δε χρειάζεται να έχουμε πτυχίο ή να κάνουμε κάποιο κατόρθωμα για να την υπηρετήσουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ανοιχτή καρδιά.

Αν έχουμε κάποια ταλέντα ή γνώσεις, τα χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε στους άλλους. Αν έχουμε τη δυνατότητα να προκαλέσουμε μια αλλαγή προς το καλύτερο, το κάνουμε. Αν μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά, προσφέρουμε τη δύναμή μας. Αν έχουμε ένα χρηματικό ποσό ή ένα χώρο ή υλικά αγαθά με τα οποία θέλουμε να δώσουμε χαρά σ’ εμάς και στον άλλο, τα δίνουμε.

Με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα, θα βρούμε τις ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες υπάρχουν σε τοπικές κοινότητες, στα σχολεία, στην εκκλησία, στον εθελοντισμό, στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στο γνωστό του γνωστού που ξέρει μια οικογένεια που έχει ανάγκη.

Δεν είναι απαραίτητο να γίνουμε όλοι ιεραπόστολοι ή να αναλάβουμε να σώσουμε τον πλανήτη και τα ζώα υπό εξαφάνιση για να πούμε ότι κάτι κάναμε. Ένας τόσο μεγάλος σκοπός αποθαρρύνει ορισμένους και φαίνεται σαν να αφορά τους ισχυρούς και πάμπλουτους. Ένα μικρό λιθαράκι αρκεί. Αν ο καθένας μας κάνει κάτι μικρό, από το να ανακυκλώνει έως το να ενισχύει τις εταιρίες που σέβονται το περιβάλλον, είναι μια προσφορά στον κόσμο.

Το να προσφέρεις τον εαυτό σου για να δίνεις χαρά στον άλλον είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, φτάνει οι πράξεις προσφοράς να γεμίζουν αυτόν που δίνει και να ευεργετούν αυτόν που παίρνει.

Μην μπερδεύουμε την προσφορά με τη θυσία. Αν θέλουμε να είμαστε μια πηγή καλού για τους άλλους, ας είμαστε πρώτα για τον εαυτό μας.

Ο αλτρουισμός είναι σημάδι μιας υγιούς, γεμάτης, πετυχημένης ζωής. Το πρώτο που χρειάζεται είναι να αναζητήσουμε κάτι που θα εκφράζει την ψυχή μας. Πολλοί άνθρωποι, υγιείς και πετυχημένοι, ανέλαβαν φιλανθρωπικό ρόλο για να λυτρωθούν από το επώδυνο παρελθόν τους.

Επίσης, χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές με τις δυνάμεις μας, γιατί άλλο είναι να φυτεύεις δέντρα μαζί με μια ομάδα ομοϊδεατών και άλλο να προσέχεις εθελοντικά ηλικιωμένους στο γηροκομείο. Ίσως είναι καλύτερο να αρχίσουμε με κάτι ελεγχόμενο, όπως δυο ώρες την εβδομάδα ή το μήνα σε κάτι εύκολο, ώστε να μπορούμε να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας.

Μπορούμε να βρούμε το δικό μας τρόπο προσφοράς!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου