Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Μάθε να ακούς το σώμα σου

Αποτέλεσμα εικόνας για Μάθε να ακούς το σώμα σουΔεν μπορείς να αγνοείς αυτά που σου λέει το σώμα σου επειδή αυτό έχει όλες τις απαντήσεις για το πώς αισθάνεσαι. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας: ακούστε την καρδιά σας και αφήστε τη να λάμψει.

Πολλές ασθένειες αποτελούν άμεση συνέπεια της συγκέντρωσης καταπιεσμένων συναισθημάτων. Έχουμε μάθει να ζούμε σε συνεχή εγρήγορση. Αυτό μας εμποδίζει να έχουμε πραγματική επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας.

Πρέπει να ακούτε το σώμα σας. Εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις για την αναταραχή ή τη λύπη που κρύβεται μέσα σας, για τον πόνο που σας βασανίζει, για τις σκέψεις που σας ανησυχούν ή για τις θεραπευτικές διαδικασίες που δεν έχετε λάβει υπόψη σας.

Για παράδειγμα, το πεπτικό σας σύστημα είναι ο δεύτερος εγκέφαλός σας. Ενεργεί ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Οι ειδικοί έχουν συμπεράνει ότι το 95% της σεροτονίνης που απελευθερώνεται στο σώμα παράγεται λόγω του πεπτικού συστήματος.

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που πρέπει να αναπτύξετε ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορείτε να επεξεργάζεστε τις ανάγκες του σώματός σας. Ο κόσμος των αισθήσεων είναι τόσο μεγάλος που θα ήταν πάρα πολύ απλοϊκό να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν οδηγό που θα μας βοηθήσει να τον κατανοήσουμε πλήρως.

Από πού ξεκινάμε λοιπόν;
Πρώτα ξεκινάμε από τα απλά πράγματα. Αν είστε κουρασμένοι, ξεκουραστείτε. Όποτε αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στο μπάνιο, πηγαίνετε. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κλάψετε, κάντε το. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις σας, την αναπνοή σας και την καρδιά σας. Ακούστε τον εσωτερικό σας εαυτό.

Για παράδειγμα, όση ώρα διαβάζετε αυτό το άρθρο η αναπνοή σας έχει επιταχυνθεί ή επιβραδυνθεί. Τι νιώθετε; Ή διαβάστε, για παράδειγμα, κάτι σχετικό με τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος ή για τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Σας κάνει να αισθάνεστε κάτι συγκεκριμένο;

Θα πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να κατανοήσει πώς αισθάνεται το σώμα σας και να το ακούσετε. Αν τα πόδια σας είναι μουδιασμένα, ίσως θα πρέπει να σηκωθείτε και να περπατήσετε για να κινηθεί το σώμα σας.

Θα πρέπει να εμπιστεύεστε και να αναγνωρίζετε την έμφυτη σοφία του σώματός σας. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης έχουμε αποκόψει τις αισθήσεις μας από τις σωματικές μας ανάγκες.

Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο σώμα σας για να ανταποκριθείτε σε αυτό. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε γιατί η καρδιά σας επιταχύνει το ρυθμό της ή γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να κλάψετε ή γιατί έχετε κράμπα.

Η κατανόηση θα έρθει από μόνη της εφόσον αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να νιώσει ό,τι νιώθετε. Αυτή η διαδικασία παρατηρείται ταυτόχρονα στο σώμα και στο μυαλό. Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να βιώσει κάθε αίσθηση που μπορεί να προκύψει.

Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ανήσυχοι, άγχος ή οποιαδήποτε άλλη αίσθηση ή συναίσθημα τότε η επεξεργασία και η κατανόησή τους θα μετατραπεί σε μια πιο περίπλοκη διαδικασία.

Κλείστε τα μάτια σας και αφιερώστε ένα λεπτό για να σκεφτείτε τι ακριβώς συνέβη λίγες ώρες πριν ή τις τελευταίες ημέρες. Σίγουρα αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί παρουσιάζετε ορισμένα συμπτώματα.

Ο βασικός πυλώνας της θεραπείας
Αν δεν αντιμετωπίσετε το πρώτο σημάδι που στέλνει το σώμα σας τότε το δεύτερο θα σας σφυροκοπήσει.

Στόχος των αισθήσεων και των συναισθημάτων είναι να σας βοηθούν να ζείτε ενσυνείδητα, να συμμετέχετε στις εμπειρίες της ζωής και να μάθετε να εμπιστεύεστε τη σοφία του σώματός σας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με την πάροδο του χρόνου, αποσυνδέετε τον εαυτό σας και περιορίζετε την ικανότητα αυτοαντίληψης που διαθέτει. Έχετε καταλήξει να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας.

Συνεπώς, αναβάλλετε αυτό που έχει πραγματική σημασία όπως είναι ο πόνος των συναισθημάτων σας. Αυτό θα κάνει το σώμα σας να μιλά όλο και πιο δυνατά μέχρι να τραβήξει την προσοχή σας και αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας.

Θλίψη και πόνος, οι καλύτεροι σύμμαχοι
Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ότι πάντα πρέπει να έχουμε καλή διάθεση και να αισθανόμαστε όμορφα για τη ζωή. Αλλά ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως ότι αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να αισθανόμαστε.

Θα πρέπει να παραμερίσετε και να υποτιμήσετε τη θλίψη ή τον πόνο σας. Αυτά τα δυο είναι εξαιρετικοί δάσκαλοι της φύσης που είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε στη ζωή.

Η άρνηση αυτών των συναισθημάτων είναι μια πολιτιστική αντίδραση που μας έχει επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια. Για παράδειγμα, ποτέ δεν διδαχτήκατε ότι έχετε μια έμφυτη ικανότητα να αντιμετωπίζετε τον πόνο και ότι το σώμα σας ξέρει πώς να το καταφέρει αυτό.

Στην πραγματικότητα, το κλάμα είναι απλά ένας άλλος τρόπος διοχέτευσης της ενέργειάς σας και κατανόησης του σώματός σας. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να το καταπιέζετε.

Ενδιαφέρον προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουμε να καταπνίγουμε ολοκληρωτικά την έκφραση των συναισθημάτων μας λαμβάνοντας φάρμακα ή ακόμη και με την άθληση. Όποτε κάνετε αυτά τα πράγματα, το σώμα σας παράγει ενδορφίνες: ορμόνες που καταστέλλουν τα δάκρυα και προλαμβάνουν τη διοχέτευση αυτών των αισθημάτων.

Για να κατανοήσετε ακόμη καλύτερα τι σημαίνει αυτό, τα δάκρυα θλίψης και τα δάκρυα χαράς αποτελούνται από διαφορετικά πράγματα και προκαλούνται από διαφορετικές ορμόνες και εμφανίζονται για διαφορετικούς λόγους. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να τα αφήνουμε να εμφανίζονται όταν το σώμα μας το ζητά.

Όποτε επιτρέπετε στον εαυτό σας να απελευθερώνει αυτά τα συναισθήματα, το σώμα και η ψυχή σας θα νιώθουν εξαγνισμένα. Τόσο η χαρά όσο και η θλίψη σάς βοηθούν να γευτείτε τη ζωή.

Αυτή η κατάσταση θα σας προσφέρει πνευματική διαύγεια και πολλές φορές δεν είναι πολύ αργά για να αντιληφθεί κανείς τι πρέπει να γίνει ή πώς θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί κάποια συγκεκριμένη στιγμή.

Ο πόνος που καταπολεμά τον πόνο
Πιστεύουμε ότι μια ζωή γεμάτη με προσπάθειες και θυσίες είναι μια ζωή πιο τίμια σε σύγκριση με μια ζωή γεμάτη ευτυχία. Φαίνεται κάπως ψυχρό όταν το θέτουμε έτσι, γεγονός που θα πρέπει να σας κάνει να προβληματιστείτε για τις πιέσεις στις οποίες υποβάλλετε τον εαυτό σας.

Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος δρόμος για τη συναισθηματική ελευθερία θα εμφανιστεί όταν θα είστε σε θέση να κατανοήσετε σε βάθος μια διαδικασία την οποία κρύβατε σχεδόν από την ημέρα της γέννησής σας.

Για να το καταφέρετε αυτό, θα πρέπει να ελαφρύνετε το φορτίο των συναισθημάτων σας και να κάνετε μερικά βήματα προς μια νέα στάση που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο υγιή συναισθήματα για τον εαυτό σας.

Ή με άλλα λόγια, αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να σταματήσετε να κρύβεστε από αυτό που έχετε μέσα στο σώμα σας και αρχίστε να προσπαθείτε να επιλύσετε αυτά που προσπαθείτε να κρύψετε για τόσο πολύ καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου