Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Καπιταλισμός

1. Από το 1945 μέχρι το 1975 το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν αυξανόταν κατά 5% ετησίως, με άλλα λόγια ο Παγκόσμιος Καπιταλισμός επεκτεινόταν κατά 5% ετησίως. Ουδέποτε άλλοτε τους προηγούμενους αιώνες είχε επεκταθεί με παρόμοιο ρυθμό – είναι η Χρυσή Εποχή του Καπιταλισμού. Τεράστιος ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος (με τη μορφή εμπορεύματος)!

2. Από το 1975, εδώ και μισό αιώνα σχεδόν, ο παγκόσμιος καπιταλισμός επεκτείνεται με ολοένα και μειωνόμενο ρυθμό. Εάν τις επόμενες δεκαετίες συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, και κατά τη γνώμη μου θα συνεχιστεί, και θα δούμε γιατί, τότε θα αρχίσει μια εποχή παγκόσμιας καπιταλιστικής ύφεσης, θα αρχίσει η συρρίκνωση του καπιταλισμού.

3. Σε ένα πεπερασμένο κόσμο τίποτα δεν μπορεί να επεκτείνεται διαρκώς: όσο πιο πολύ επεκταθεί, τόσο πιο κοντά πλησιάζει ή το σημείο της έναρξης της αντίστροφης διαδικασίας, της διαδικασίας της συρρίκνωσης ή την ίδια την κατάρρευση και την αποσύνθεση: η Φύση βάζει όρια ανυπέρβλητα στον καπιταλισμό. Εάν τα ξεπεράσει, ο καπιταλισμός θα αποσυντεθεί· εάν δεν τα ξεπεράσει, θα συρρικνωθεί.

4. Όταν τα πάντα έχουν γίνει εμπορεύματα, δεν μένει τίποτα πια να γίνει εμπόρευμα – αυτά είναι τα κοινωνικά όρια της επέκτασης του καπιταλισμού. Τότε, βοηθούσης της ανεργίας και της ένδειας, αρχίζει η αποεμπορευματοποίηση που συμβάλλει τα μέγιστα στη συρρίκνωση του καπιταλισμού.

5. Εδώ και μισόν αιώνα δεν υπάρχουν επταετείς, δεκαετείς φάσεις ανόδου, οικονομικής ανάπτυξης, επέκτασης και μικρότερης διάρκειας φάσεις ύφεσης. Αυτό σημαίνει ότι ο καπιταλισμός δεν επεκτείνεται με τον τρόπο που επεκτεινόταν μέχρι το 1975.

6. Όταν ο ρυθμός επέκτασης μειώνεται, οξύνεται ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός – και θα παροξύνεται όσο θα πλησιάζουμε την εποχή της συρρίκνωσης. Μόνο οι λέξεις Κόλαση και Αποκάλυψη είναι ικανές να περιγράψουν τον ανταγωνισμό την εποχή της συρρίκνωσης. Διότι η λέξη ανταγωνισμός είναι ευφημισμός: όπως λέμε το ξύδι γλυκάδι έτσι λέμε και την εξόντωση του αδύνατου ανταγωνισμό.

7. ΟΙ συνδυασμός ανταγωνισμού και ρομποτικής θα αναδείξει την ανεργία ως το σημαντικότερο παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα: ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της παγκόσμιας ανεργίας.

8. Τη συρρίκνωση του καπιταλισμού ακολουθεί κατά πόδας η συρρίκνωση και του Κράτους και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας: αυτά επεκτάθηκαν με την επέκταση του καπιταλισμού και θα συρρικνωθούν με την συρρίκνωσή του.

9. Η αρπαγή με το χρήμα θα παραμερίζεται και τη θέση της θα παίρνει η αρπαγή με τη βία, με τα όπλα. (Πάμπλο Εσκομπάρ: ή λεφτά ή σφαίρες).

10. Καπιταλισμός χωρίς εμπόρευμα δεν μπορεί να υπάρξει· εμπόρευμα όμως χωρίς καπιταλισμό έχει υπάρξει (δουλοκτησία, φεουδαρχία) και μπορεί να υπάρξει και πάλι. Με αναβαθμισμένο το ρόλο της Βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου