Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Θέλεις να κάνεις το άγχος προσόν σου;

Δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Το άγχος μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα.

Τι σε αγχώνει περισσότερο; Η μοναξιά; Το αεροπλάνο; Η έλλειψη αγάπης και ενδιαφέροντος; Η υγεία σου; Και η λίστα συνεχίζεται…

Το άγχος είναι ένα πολύ περίπλοκο συναίσθημα το οποίο προκαλεί, ένταση, δυστυχία, ασθένειες και κούραση. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από 18 χρονών και πάνω. Η εμφάνιση του γίνεται όταν βιώνουμε μια αβέβαιη κατάσταση, όταν καταπιέζουμε ή απορρίπτουμε συναισθήματα, όταν ντρεπόμαστε, όταν χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας και τον εαυτό μας και επιτρέπουμε στον φόβο να καταβάλλει την ζωή μας. Όταν αγχωνόμαστε γινόμαστε ανυπόμονοι, επιθετικοί, ανασφαλείς, χάνουμε την πίστη μας.

Το άγχος έχει τόσα δυσάρεστες επιδράσεις στη ζωή μας ώστε μας κάνει να καταφεύγουμε σε γρήγορες λύσεις όπως τα αγχολυτικά ή το αλκοόλ, για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Υπάρχουν όμως τρόποι να το διαχειριστούμε καλύτερα και να το κάνουμε να έχει θετική επίδραση στη ζωή μας.

Να ο τρόπος:

1. Παραδέξου τα συναισθήματά σου.

Είσαι άνθρωπος, γεμάτος συναισθήματα και θα φοβηθείς, θα χαρείς, θα θυμώσεις… Δεν υπάρχει λόγος να απορρίπτεις τα συναισθήματά σου επειδή υπάρχουν μέσα σου. Είναι σαν να αρνείσαι ότι ο ωκεανός έχει κύματα. Όταν μαθαίνεις να αποδέχεσαι τα συναισθήματα σου, αρνητικά ή θετικά, θα αισθανθείς καλύτερα, θα βρεις το θάρρος και την δύναμη να ζήσεις πραγματικά.

2. Μην ξεχνάς να αγαπάς τον εαυτό σου!

Το άγχος είναι μεγάλο μαρτύριο, αλλά είναι επίσης και ένας τρόπος να μας υπενθυμίσει να αγαπάμε τον εαυτό μας. Άκουσε την εσωτερική συζήτηση που κάνεις συχνά με τον εαυτό σου: " δεν είσαι πολύ καλή, δεν σε αγαπάνε, δεν είσαι τέλεια". Άκουσε αυτή την φωνή και δώσε περισσότερο αγάπη σε αυτόν που απευθύνεται. Για την ακρίβεια, η φωνή αυτή σου ζητάει προσοχή, φροντίδα, και συγκέντρωση προς τον εαυτό σου. Του το χρωστάς άλλωστε!

3. Ξέχνα τις ντροπές!

Πολύ συχνά έρχονται και μας λένε: "τι σου συμβαίνει; τι φοβάσαι;", με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρούμε τους φόβους και το άγχος μας, μεγάλη αδυναμία, μεγάλη ντροπή. Η ντροπή αυτή όμως προέρχεται από την φοβία, ότι δεν είμαστε πολύ καλές σε κάτι, οπότε πρέπει να "δημιουργήσουμε" εκείνο το πρόσωπο το οποίο θα γίνεται αποδεκτό από όλους τους άλλους. Κι επειδή είμαστε άνθρωποι, απλά θυμηθείτε ότι έχουμε θετικά, αρνητικά, φόβους, και άγχη….αλλιώς…θα είμασταν ρομπότ!

4. Κάνε αλλαγές στην ζωή σου! Ότι δεν σου αρέσει, διώξτο!

Μείνε μακριά από ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα, άλλαξε την δουλειά σου αν σε κάνει δυστυχισμένη, βρες νέα ενδιαφέροντα, κάνε νέες γνωριμίες, κάνε τελοσπάντων ότι σε ευχαριστεί! Φέρε περισσότερη θετικότητα στην ζωή σου!

5. Υπομονή!

Πόσες φορές έχετε ακούσει: "Κάνε υπομονή." Και πόσο απεχθάνεστε αυτήν την έκφραση… Κι όμως, ένα ρητό λέει: "Λίγο λίγο, με υπομονή και συνεχή προσπάθεια, το μυαλό θα συγχρονιστεί με τον εαυτό." Χρειάζεται χρόνο για να ηρεμήσει το μυαλό μας και κάποιες φορές για να αντιληφθεί τον πόνο, την αγάπη, τα συναισθήματα μας. Τίποτα δεν συμβαίνει απλά γιατί το θέλουμε. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας!

6. Εγκατάλειψε την τελειότητα!

Δεν μπορούμε να είμαστε τέλειες συνέχεια. Μην πιέζεστε να πετύχετε κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό. Ερωτευτείτε με την ατέλεια που υπάρχει σε μια κατάσταση, σε έναν άνθρωπο, στην δουλειά σας!

Τέλος, έχουμε μέσα μας υπέροχες πηγές ενέργειας. Έχετε ότι χρειάζεται για δημιουργήσετε ισορροπίες στην ζωή σας, στην καριέρα σας, στην σχέση σας. Ακούστε την καρδιά σας, την εσωτερική φωνή σας και "πείτε" στον άγχος σας ότι θα προσέχετε, θα ακούτε, θα φροντίζετε και θα αγαπάτε τον εαυτό σας πολύ περισσότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου